Malviknytt
3 minutter lesetid

Laks og løgn

Norsk laks selges som luksusvare. Regjeringen må stille krav som stopper både løgn og lidelse.  

NRK Brennpunkts serie «Lakselandet» viser ulovlig eksport av syk fisk. Skadet laks med store sår sendes ut av landet. Men problemene starter i fjordene. I tusenvis av merder dør én av fem fisk, og enda flere lider.  

Lakselus spiser hull i skinnet, og metodene som brukes for å fjerne lus er så brutale for laksen at mange dør, og andre blir skadet og svekket. En stor andel fisk får sykdommer som vintersår og hjertesprekk (CMS).

Kystkommuner blir økonomisk avhengige av oppdrett. Regelverket gjør at lidelse lønner seg. Hyppige og harde behandlinger fører til svekket fisk og høy dødelighet.  

Nesten halvparten av fiskehelsebiologene sier at selskapenes krav til å produsere mange laks går foran faglige vurderinger.

Hver femte laks som slaktes nedgraderes, hovedsakelig på grunn av sår og skader. Mattilsynet finner at mange oppdrettere mangler oversikt over fiskens velferd, og har dårlig risikostyring.

Næringen leter etter «mirakelløsninger» mot lakselus-problemet. Men god dyrevelferd og lav dødelighet krever forebygging, kunnskap og kultur. Fisken må settes først.

Norsk oppdrettsnæring er sårbar for negativ omtale i eksportmarkedene. Når sannheten kommer frem, kan kundene føle seg lurt. Det truer både eksportnæringen og kystøkonomien.

Regjeringen bør innføre økonomiske tiltak som belønner bedre fiskevelferd og lavere dødelighet. Død og lidelse må ikke lønne seg.