Malviknytt
3 minutter lesetid

Når ferien forsterker forskjellene

Når skole og fritidsaktiviteter tar pause, og pengene ikke strekker til, kan det være vanskelig å gi barna gode sommerminner. Familiefattigdom bør stå høyt på partienes prioriteringsliste før Stortingsvalget.

Saken fortsetter etter annonsen

Sommerferien er for de fleste et etterlengtet avbrekk – fylt med bading, is, reiser og avslapning. Men for altfor mange barn er sommeren det stikk motsatte: Feriemånedene blir heller en tid hvor forskjellene merkes ekstra godt. Når skole og fritidsaktiviteter tar pause, kan hverdagen bli lang.

I dag finnes det nesten 100.000 barn i Norge som vokser opp i familier med så lav inntekt at det ikke er rom for ferie. Det betyr at det ikke blir noen turer, is på brygga eller nye sommersko. Mange foreldre gjør alt de kan for å gi barna gode ferieminner – men det er vanskelig når pengene knapt rekker til husleie og mat.

En av fire barnefamilier sier at de ikke får endene til å møtes. Dyrtid og høyere priser har blitt den nye normalen. Dette gjelder også for mange som er i jobb – det er ikke lenger slik at arbeid gir garanti for å kunne forsørge barna sine.

Å løfte barn ut av økonomisk utsatthet handler ikke bare om å gi dem ferieopplevelser. Det handler om å gi dem trygghet, tilhørighet og fremtidshåp. Det betyr at politikerne må jobbe for å sikre at barnetrygden følger prisveksten, at sosialhjelpen faktisk dekker nødvendige utgifter, og at alle barn får mulighet til å delta i fritidsaktiviteter – uavhengig av foreldrenes økonomi.

Saken fortsetter etter annonsen

Etter sommeren starter valgkampen for alvor. La den handle om hvilket Norge vi vil ha. Skal vi akseptere at barn vokser opp i økonomisk utrygghet i et av verdens rikeste land? Eller skal vi kreve at politikerne setter inn støtet for å sikre alle barn like muligheter – uavhengig av foreldrenes lommebok?

Vi må sørge for at barnefamilier har råd til både sommerminner og en god hverdag. I høstens Stortingsvalg håper vi familiefattigdom står høyt på partienes prioriteringslister.