Friluftslivets år for alle – også for de på sykehjem?

2025 er Friluftslivets år – en nasjonal feiring av naturopplevelser, folkehelse og gleden ved å være ute. Over hele landet oppfordres det til å bruke naturen mer. Vi i stiftelsen Livsglede for Eldre ønsker derfor å rette søkelyset på hvordan vi kan organisere slik at sykehjemsbeboere får komme ut i naturen, både dette året og de neste.
For ingen bør måtte gi opp gleden ved å være ute bare fordi de flytter på sykehjem, og lovverket er helt tydelig. Verdighetsgarantien skal sikre sykehjemsbeboere å opprettholde et så normalt liv som mulig, dette gjelder også de psykososiale behovene, som dessverre ikke prioriteres.
Friluftsliv er mer enn lange turer. Det handler også om å oppleve de små øyeblikkene – vinden i ansiktet, fuglesang og å se årstidene endre seg. Vi må sørge for at eldre ikke glemmes, og at alle får delta på sin måte. Det er mange gode løsninger og alle kan bidra.
Det er godt dokumentert at tid utendørs har positive helseeffekter. Dagslys og frisk luft bidrar til bedre søvn, reduserer uro og styrker immunforsvaret. Naturopplevelser gir påfyll av velvære, energi, gode minner og livsglede, kanskje særlig for de som ikke kommer seg ut så ofte.
En enkel tur ut vil for mange være dagens høydepunkt. Å kjenne lukten av vår, se blader skifte farge, eller kjenne snøen smelte på kinnet, det gir ofte gode samtaleemner og skaper følelse av tilhørighet. Friluftsliv er ikke bare en aktivitet – det er livskvalitet.
Tilrettelegging
Noen sykehjem har allerede gode løsninger og tilrettelagte uteplasser, som gjør det lettere å motivere og ta med beboerne ut.
Søbstad helsehus i Trondheim har sørget for benker med gode sitteplasser. Vanlig er også rullestolvennlige stier, og kanskje en sansehage med blomster, trær, grønnsaker og fuglebrett. Små grep kan gjøre det enklere og mer fristende å komme seg ut. Viktig er også motivasjon – det handler ofte om å tilpasse tilbudet til den enkelte beboer.
Mange eldre vegrer seg for å komme ut. Det kan bli enklere, både for beboere og ansatte, å motivere til å bli med ut ved å gjøre frisk luft til en fast del av tjenestetilbudet fra dag en. Flere sykehjem har fastboende dyr. Kaninene ved Saltrød bo- og omsorgssenter og hønene på Kamfjord hjemmet motiverer i seg selv til å bli med ut. I Narvik bidrar næringslivet til turer med sykehjemsbeboere; en lokal bilforhandler stiller med de nyeste bilene og egne sjåfører en gang i måneden for å kjøre beboere dit de ønsker.
For at beboere virkelig skal få glede av friluftsliv, bør utetid inngå i dagsplanen, som for eksempel små spaserturer, aktiviteter som å hente posten eller mate dyr, eller å spise måltider ute når været tillater det. Å ha et system som legger til rette for dette, både for beboere og ansatte, er viktig. Det krever organisering slik at det er gjennomførbart.
Sesongbaserte aktiviteter
Friluftslivet kan nytes året rundt. Våren som kommer med nytt liv, sommeren med blomster og piknik, høsten med plukking av bær og epler og om vinteren med å kjenne snøen under føttene, føle på temperaturen og kaste snøball. Små, tilpassede aktiviteter kan gi store opplevelser. Har en beboer vært jeger, kan de lytte på jaktradio slik de gjorde på Ørland sykehjem, eller følge med på viltkamera. Kanskje noen med hodekamera kan filme en rundtur i nærmiljøet, så beboerne kan se det etterpå? Slik kan alle delta etter eget aktivitetsnivå.
Gode, varme klær, sitteunderlag og pledd kan utgjøre forskjellen på en god og en ubehagelig opplevelse. Noen sykehjem har bla. investert i spesialtilpassede rullestoler og elektriske sykler med passasjersete. Det er mulig å søke om midler til slike sykler og frivillige kan rekrutteres til å bruke de sammen med beboere. Ved å ha et system for å holde oversikt over beboernes behov, og tilpassede klær og sko, blir det enklere for alle å komme seg ut.
Rekruttering
Vi vet av erfaring at mange pårørende og frivillige ønsker å bidra, men at de ikke vet hvordan. Et system for å rekruttere, organisere og ivareta frivillige kan skape flere aktiviteter. Det kan løses gjennom turgrupper med frivillige, slik som torsdagsklubben ved Roan sykeheim. Bakklandet menighets omsorgssenter og Kristiansten barnehage er gode på utendørs generasjonsmøter. Dette skaper gode møteplasser og gir beboerne flere muligheter til å komme seg ut. Mange frivillige organisasjoner har ganske bredt tilbud rundt et slikt samarbeid allerede, og bistår gjerne inn på sykehjemmene.
Friluftslivets år – en gyllen mulighet
Når vi i 2025 feirer Friluftslivets år, bør vi også bruke anledningen til å inkludere samfunnets eldste i denne satsingen, og vise fram all den flotte innsatsen som gjøres rundt omkring i kommunene hvor de får dette godt til.
La oss ta ansvar for å skape muligheter for at det normale livet også kan videreføres på sykehjem. Dette er et ansvar og en mulighet som ligger til den enkelte kommune, politikere, administrasjon, ledere, ansatte, pårørende og frivillige.
La oss gjøre 2025 til året hvor vi virkelig mener det.