Om å «tjene penger» på frivilligheten

DEBATT: – Når det hevdes at kommunedirektøren «vil tjene penger på frivilligheten», og nærmest for moro skyld har foreslått halleie for ungdom under 19 år, føler jeg behov for å minne om bakteppet for det budsjettforslaget som kommunedirektøren la frem, skriver kommunedirektør Stig Roald Amundsen.
Etter at Kommunedirektørens forslag til budsjett for 2025 ble presentert, har det – som ventet – kommet reaksjoner. I hovedsak negative. Det er helt naturlig. På grunn av kommunens alvorlige økonomiske situasjon er budsjettforslaget veldig stramt, og det vil gi negative konsekvenser for svært mange barn, voksne og eldre i Malvik kommune. Som kommunedirektør er jeg både forberedt og innforstått med at det heves kritiske røster mot et budsjettforslag som dette. Særlig når kritikerne samtidig uttrykker en viss forståelse for at en svært krevende kommuneøkonomi faktisk krever tøffe tiltak for å unngå at kommunen kommer ut i et skikkelig uføre.
Men når det hevdes at Kommunedirektøren «vil tjene penger på frivilligheten», og nærmest for moro skyld har foreslått halleie for ungdom under 19 år, føler jeg behov for å minne om bakteppet for det budsjettforslaget som kommunedirektøren la frem.
LES OGSÅ:
Dette smerter
Økonomisituasjonen er svært utfordrende. Vi «tjener ikke penger» men bruker mer penger enn vi har. I fjor gikk kommunen med et underskudd på 15 millioner kroner. I år går det mot underskudd på rundt 30 millioner – til tross for at vi har gjennomført mange innsparingstiltak allerede og Staten har drysset noen ekstra penger til kommunene på tampen av året.
Hvis kursen ikke legges om er Malvik kommune på full fart inn i en økonomisk orkan. Takket være oppsparte midler har vi til nå kunnet dekke opp disse underskuddene gjennom å hente penger fra sparekontoen (disposisjonsfond). Men dersom vi ikke tar drastiske grep og snur denne utviklingen raskt, vil også sparepengene være brukt opp i løpet av kort tid. Da går situasjonen brått fra krevende til kritisk!
Dette er bakgrunnen for at kommunedirektørens forslag til økonomiopplegg inneholder en rekke upopulære tiltak som smerter.
For dette smerter meg som øverste ansvarlig for administrasjonen i kommunen, det smerter hundrevis av gode kolleger i Malvik kommune som hver dag gjør sitt ytterste for å levere så gode tjenester som mulig innenfor de rammer som finnes – og det smerter naturligvis alle som blir direkte eller indirekte berørt av tiltakene.
Det kan være en bruker som opplever at en kommunal tjeneste forsvinner, eller ikke holder samme kvalitet som før. Det kan være en skoleleder som ikke har penger til vikar hvis en lærer er syk, driftspersonell som må registrere at kommunale bygg forfaller uten at det finnes penger til vedlikehold, eller byggesaksbehandlere som bare må konstatere at haugen med ubehandlede saker om tilbygg, garasjer og annet vokser og vokser fordi kommunen ikke har råd til å ansette folk. Når kommunen har dårlig råd og må spare inn så merker dessverre innbyggerne dette ved at tjenestetilbudet blir dårligere.
LES OGSÅ:
Ikke i tvil om samfunnsverdier
Jeg forstår dette virker skremmende. Mange vil kanskje også si dramatisk. Men virkeligheten er faktisk slik at den økonomiske situasjonen er så alvorlig at selv flere av de lovpålagte tjenestene vil bli berørt. I Malvik, som i mange andre kommuner, er det dessverre slik nå at vi må stille spørsmålet hvilke lovpålagte tjenester som må droppes, eller i beste fall leveres på et dårligere nivå enn før.
Denne situasjonen er viktig å ha i bakhodet når en skal diskutere spørsmålet om for eksempel halleie for barn og unge under 19 år. Kommunedirektøren er ikke et sekund i tvil om frivilligheten og idrettens samfunnsverdi, at idretten spiller en viktig rolle i forebygging av sosiale problemer og at frivillig idrett og aktivitet gir helsegevinst. Det er altså ikke meningen å stille spørsmål ved det.
Det er min jobb som kommunedirektør å legge fram et budsjettforslag i balanse til politikerne. Det har jeg gjort. Når vi har kommet så langt at lovpålagte tjenester innen både oppvekst og helse blir rammet, og vi må kutte 30-40 årsverk for å komme i balanse, er det for meg som kommunedirektør åpenbart at ingen områder kan være uberørt eller skjermet fra kuttkonsekvensene. Ikke engang idretten.
Derfor står jeg inne for det budsjettforslaget jeg har levert. Ikke for at Malvik kommune skal tjene penger på frivilligheten. Men fordi vi rett og slett ikke har noe annet valg. Når situasjonen er som den er så kommer vi ikke unna vanskelige valg og tøffe prioriteringer.
LES OGSÅ:
I politikernes hender
Nå er imidlertid mitt forslag til budsjettet i politikernes hender. Som Idrettsrådet også viser til, det er formannskapet sitt forslag til budsjett som nå ligger ute til offentlig høring og som legges frem for kommunestyret den 9. desember. Politikerne har de samme pengene som kommunedirektøren, og de har samme krav om å vedta et realistisk og ansvarlig budsjett i balanse.
Så lenge de har inndekning for sine forslag kan de gjøre andre valg og prioriteringer. Slik situasjonen er vil det uansett bli tøffe tiltak for å få økonomien i balansen. Til syvende og sist er det Kommunestyret som har ansvaret og skal ta de vanskelige valgene.
For øvrig takker jeg selvsagt ja til invitasjonen fra Idrettsrådet og ser fram til dialog om hvordan idretten og frivilligheten kan involveres mer i kommunens planarbeid.
LES OGSÅ: