– Det er viktig at kommunen anerkjenner den frivillige innsatsen. Dette må ikke bare gjøres med ord, men også vises i handling, skriver Malvik idrettsråd i dette debattinnlegget.
Idretten spiller en uvurderlig rolle i samfunnet vårt, ikke bare som en kilde til fysisk aktivitet, men også som en kraftig motvekt mot utenforskap og fysisk og psykisk uhelse. Gjennom idretten får barn og unge muligheten til å utvikle seg, oppleve mestring, og bli en del av et fellesskap som gir dem anerkjennelse og støtte.
I debatten om innføring av halleie avslører kommunedirektøren manglende innsikt i hva idretten faktisk bidrar med. En konsekvensutredning ville bidratt til å belyse de negative konsekvensene en mulig reduksjon eller bortfall av tilbud ville kunne gitt.
Heldigvis har vi kloke politikere i kommunen som evner å løfte blikket og ser helhet og sammenheng i arbeidet rundt barn og unge i kommunen. Malvik idrettsråd håper frivilligheten i større grad enn i dag må sees på som er ressurs for Malvik-samfunnet i det kommunale planarbeidet og at vi i større grad enn nå må involveres der det er naturlig.
LES OGSÅ:
Idretten som redningsplanke
Malvik idrettsråd mener at idrettens preventive betydning ikke må undervurderes. Å investere i et godt idrettstilbud, er en investering for å unngå fremtidige og langt større kostnader for kommunen og ikke minst samfunnet. Kostnadene samfunnet har ved hver eneste en av de som faller utenfor, overstiger mange ganger den summen som kunne vært brukt på å holde den unge i et sunt og godt idrettsmiljø. Derfor bør forslaget om at kommunen skal tjene penger på at frivillige voksne engasjerer seg til barn og unge sitt beste legges til side umiddelbart.
Forebygging av Utenforskap. For mange barn og unge som sliter på skolen, kan idretten være en redningsplanke. Idretten gir dem en arena hvor de kan utmerke seg på andre måter enn akademisk, og hvor de kan bygge selvtillit og selvfølelse. Gjennom lagspill og samarbeid lærer de viktige sosiale ferdigheter, og de får venner og støttespillere som kan hjelpe dem gjennom utfordrende tider.
Psykisk Helse. Fysisk aktivitet har en dokumentert positiv effekt på psykisk helse. Idretten gir en naturlig måte å redusere stress og angst på, og kan bidra til å forebygge psykisk uhelse. Når barn og unge deltar i idrett, får de også en strukturert hverdag med faste rutiner, noe som kan være spesielt viktig for dem som opplever uro og usikkerhet i andre deler av livet.
LES OGSÅ:
Tilhørighet og fellesskap
Fysisk Helse. Regelmessig fysisk aktivitet er essensielt for å opprettholde god fysisk helse. Gjennom idretten får barn og unge muligheten til å utvikle styrke, utholdenhet og koordinasjon. Dette legger grunnlaget for en sunn livsstil som kan vare livet ut, og bidrar til å forebygge livsstilssykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer.
En Arena for Utvikling og Mestring. Idretten gir barn og unge en arena hvor de kan sette seg mål og jobbe mot dem. Dette gir en følelse av mestring og prestasjon som kan overføres til andre områder av livet. Når de opplever suksess på idrettsbanen, bygger de også troen på at de kan lykkes med andre utfordringer.
Fellesskap og Anerkjennelse. Å være en del av et idrettslag gir en følelse av tilhørighet og fellesskap. Her blir alle sett og anerkjent for sine bidrag, uansett nivå. Dette skaper et inkluderende miljø hvor alle føler seg verdsatt og respektert. For mange er idrettslaget som en ekstra familie, hvor de finner støtte og vennskap som varer livet ut.
Den frivillige innsatsen. Bak enhver suksessfull idrettsaktivitet står en hær av frivillige som gir av sin tid og energi. Trenere, lagledere og andre voksne i idretten spiller en avgjørende rolle i å skape et trygt og støttende miljø for barn og unge. Deres innsats går langt utover det å lære bort tekniske ferdigheter; de fungerer også som mentorer, rollemodeller og reserveforeldre.
Disse frivillige bidrar til at barn og unge blir sett, får utvikle og bygge selvfølelse, og gir dem verktøyene de trenger for å takle både motgang og medgang, både på og utenfor banen. De bidrar med struktur og stabilitet som mange barn og unge kanskje mangler i andre deler av livet. Gjennom deres engasjement, blir idretten en arena hvor alle føler seg sett og verdsatt.
LES OGSÅ:
Vil strekke ut en hånd til kommunedirektøren
Malvik idrettsråd mener det er viktig at kommunen anerkjenner den frivillige innsatsen. Dette må ikke bare gjøre med ord, men også vises i handling.
- Samfunnsverdi: Den frivillige innsatsen i idretten bidrar til å bygge et sterkere og mer sammenkoblet lokalsamfunn. Frivillige trenere og ledere skaper trygge og støttende miljøer hvor barn og unge kan utvikle seg og oppleve mestring.
- Økonomisk besparelse for kommunen: Frivillige bidrar med betydelige timer som ellers ville krevd betalt arbeidskraft. Ved å støtte og anerkjenne denne innsatsen, kan kommunen spare penger som kan brukes på andre viktige samfunnsoppgaver.
- Forebygging av sosiale problemer: Gjennom idretten får barn og unge en strukturert og meningsfull fritid. Dette kan bidra til å forebygge sosiale problemer som kriminalitet og rusmisbruk, noe som igjen kan redusere kostnadene for kommunen på lang sikt.
- Helsegevinster: Frivillige i idretten bidrar til å fremme fysisk aktivitet og sunn livsstil blant barn og unge. Dette kan føre til bedre folkehelse og redusere belastningen på helsevesenet.
Idretten er altså mer enn bare fysisk aktivitet; den er en viktig samfunnsressurs som bidrar til å forebygge utenforskap og helseproblemer. Malvik idrettsråd er veldig takknemlig for at kommunepolitikerne nå synes å gå bort fra forslaget til kommunedirektøren om å innføre halleie. Ved å støtte og fremme idretten, og ved å anerkjenne den uvurderlige innsatsen til de frivillige, investerer vi i barn og unges fremtid, og skaper et sterkere og mer inkluderende samfunn.
Malvik idrettsråd vil strekke ut en hånd til kommunedirektøren og invitere til dialog og samhandling. Ved å involvere idretten og øvrig frivillighet inn i kommunenes planarbeid vil vi kunne utrette mye mer sammen enn hver for oss.
For idrettens sin side var tydelige politiske signaler allerede nå den beste førjulsgaven vi kunne få. Fokuset og energien kan igjen rettes mot det daglige arbeidet for barn og unge i kommunen.
LES OGSÅ: