DEBATT: – Over 1500 familier vil bli direkte berørt av forslaget, skriver lederne i håndballklubbene.
Kommunedirektøren i Malvik har igjen foreslått å innføre leie på bruk av kommunale idrettshaller og idrettsbygg. Håndballmiljøet i kommunen vil bli sterkt berørt om dette forslaget får gjennomslag.
Men de kommunale hallene og idrettsflatene benyttes av langt flere, blant annet turn, allidrett, svømming, innebandy, kampsport, dans og bordtennis. Tallene fra Malvik Idrettsråd viser at over 4600 personer er medlem i et idrettslag i kommunen vår, og av disse vil over 1500 familier bli direkte berørt av forslaget. Flere familier har også flere barn i idretten.
Alle de kommunale hallene har sprengt kapasitet og det er stort behov for mer hallflate for både å kunne tilby gode rammevilkår for dagens aktivitet, men også å gi rom for flere idretter og økt mangfold.
LES OGSÅ:
Reagerer sterkt
I forslaget fra komunnedirektøren er det ikke snakk om at inntektene skal gå til å finansiere kostandene med å holde hallene åpne, men til helt andre formål. Så det man i prinsippet gjør ved et slikt forslag er å gjøre barn og unge til en kommunal inntektskilde. Dette kan vi ikke annet enn å reagere sterkt på. I den tiden vi lever i nå, med blant annet utfordringer rundt utenforskap og dyrtid, burde man se den samfunnsøkonomiske besparelsen det er å gi frivilligheten gode rammevilkår for sin aktivitet.
Vi savner en konsekvensvurdering av frivillighetens arbeid og idrettslagenes merverdi. Det er betimelig å stille spørsmålet; uten oss, hva da?
Det kan synes som kommunedirektøren ikke skjønner omfanget av hvilken jobb og hvor mange timer vi frivillige legger ned for å ivareta barn og unges fysiske og ikke minst psykiske helse. Hvis kommunen skal erstatte jobben vi gjør med tidlig innsats i skole, timer til helsesykepleier, oppfølging av skolevegring, for å nevne noe, så blir nok dette dyrere enn halleie på sikt.
Den innsatsen som legges ned på hallflata bærer frukter langt utenfor hallen. Til saksopplysning så kan det også nevnes at idretten allerede avlaster kommunen gjennom selv å ta tilsynsansvaret på ettermiddagene og helgene i hallene.
LES OGSÅ:
Frykter alvorlige konsekvenser
Som tilhengere av lokal idrett, og ikke minst et bredt, trygt og godt aktivitetstilbud til barn, unge og voksne i kommunen er vi i håndballmiljøet dypt bekymret over hvilke konsekvenser det å innføre leie av halltid for idrettslag og foreninger får. Denne endringen frykter vi vil få alvorlige konsekvenser for både breddeidretten og de mange frivillige som legger ned utallige timer for å holde hjulene i gang til felleskapets beste.
For det første vil innføring av leie av halltid føre til økning i kostander. Skal idretten påføres økte kostnader må dette hentes inn fra familiene selv gjennom en betydelig økning i treningsavgiften. Det er en reell fare for et skille mellom de som har råd til å delta i idretten og de som ikke har råd.
Skal idretten skjerme en gruppe for økte kostander vil en annen gruppe måtte ta denne belastningen. Medlemstall og størrelse på spillergrupper vil også påvirke hvordan kostanden skal fordeles. Mindre grupper som krever areal, vil måtte ha samme kostander som en større gruppe på samme areal.
Vi stiller også spørsmål rundt hvilket system man skal ha for innkreving av halleie. Med tanke på slik idretten er organisert og hvordan man kontinuerlig prøver å utnytte hallkapasiteten best mulig, vil dette kreve en større stillingsprosent å administrere.
LES OGSÅ:
Vil ramme skjevt
En annen fare er at flere idrettslag kan måtte redusere sine aktiviteter eller i verste fall legge ned. Dette rammer spesielt de yngste utøverne, som kanskje ikke har andre alternativer for fysisk aktivitet og sosialt samvær. Idretten spiller en viktig rolle i å fremme helse, trivsel og fellesskap, og vi ser en urovekkende økning i henvendelser der den økonomiske barrieren allerede gjør det krevende, men også hindrer barn og unge i å delta.
Mangfoldet i idretten står i fare! Økte kostander for deltakelse i ungdomsårene øker også faren for frafall. Ungdomstiden er uansett særlig sårbar for frafall og idretten jobber iherdig med å beholde flest mulig lengst mulig. Da er ikke økte kostander det vi trenger. Innføring av halleie vil uansett ramme skjevt, og skal en gruppe skjermes må en annen gruppe ta denne kostanden.
Videre vil innføringen av leieavgifter kunne legge et betydelig press på de frivillige som allerede jobber hardt for å holde idrettslagene i gang. Mange av disse frivillige bruker sin egen tid og sine egne ressurser for å sikre at barn og unge har et trygt og positivt miljø å utfolde seg i. Det er allerede krevende å rekruttere frivillige, og med økte kostnader kan det bli vanskeligere å rekruttere og beholde frivillige, noe som igjen kan svekke tilbudet og kvaliteten på idrettsaktivitetene.
LES OGSÅ:
Gjør det vanskeligere for folk
En rapport fra Vista Analyse, i samarbeid med Norges Idrettsforbund, har undersøkt betydningen av idrettsanlegg og fysisk aktivitet. Rapporten fremhever at økte kostnader for bruk av idrettsanlegg kan ha negative konsekvenser for deltakelse i idrett, spesielt blant barn og unge. Økonomiske barrierer kan redusere tilgjengeligheten til idrettsanlegg, noe som igjen kan føre til lavere deltakelse i organisert idrett. Dette kan ha negative effekter på folkehelsen og samfunnsøkonomien på lang sikt.
Det er derfor viktig å påpeke at idretten har en samfunnsøkonomisk verdi som langt overstiger kostnadene ved å tilby gratis halltid. Fysisk aktivitet bidrar til bedre folkehelse, reduserte helseutgifter og økt livskvalitet. Ved å gjøre det vanskeligere for folk å delta i idrett, risikerer vi å pådra oss større kostnader på lang sikt. På mange måter er det idretten og frivilligheten som samler og bidrar til gode og attraktive nærmiljø.
LES OGSÅ:
La oss heller jobbe sammen
Vi oppfordrer derfor politikerne i kommunen til å finne alternative løsninger som ikke går på bekostning av idrettens tilgjengelighet og kvalitet. Frafall fra organisert idrett vil legge press på andre kommunale tjenester og tilbud.
Samfunnsdelen i kommunen sin egen kommuneplan understreker betydningen den ressursen frivilligheten har for Malvik-samfunnet og forplikter kommunen til dialog og samarbeid med frivilligheten. La oss derfor heller jobbe sammen for å sikre at alle, uavhengig av økonomisk bakgrunn, har muligheten til å delta i idrett og oppleve de mange fordelene det bringer. Å se på frivilligheten sin innsats og barn og unge sin aktivitet som en kommunal inntektskilde er ikke veien å gå.