– I debatten om matservering til brukere i kommunen, mener mange at valg av produksjonsmetode er avgjørende for både kvaliteten på maten og opplevelsen til beboerne, skriver Espen Holde og Turid Eidem Olsen (Ap).
Vurdering og anbefaling av produksjonsmetode for varmmat til helsetun og hjemmeboende. Hva ønsker vi i Malvik kommune?
Helse og velferdsutvalget i Malvik kommune vurderte denne saken i sitt møte 24.oktober. Saken handler om at kommunen snarlig må ta stilling til om vi skal endre produksjonsmetode av varmmat til helsetun og hjemmeboende – fra metoden Kok-server som vi har i dag, til metoden Kok-kjøl. Årsaken til at det må gjøres en snarlig beslutning på framtidig metode, er at Malvik kommune har gjeldende avtaler knyttet til dagens ordning med produksjon og ombringing av varmmat, som går ut neste år.
Vi som representerer Malvik Arbeiderparti, valgte å stemme mot forslaget om å endre produksjonsmetode, da saken ble behandlet i Helse og Velferdsutvalget 24.oktober.
Saken om mulig endring av produksjonsmetode, kommer i en tid hvor vi vet at Malvik kommune står i en omfattende økonomisk omstillingsprosess. Vi ser av saksframlegget at endret produksjonsmetode fra Kok-server til Kok-kjøl, kan gi en årlig innsparing på 1,5 million kroner. Dette er en vesentlig sum som kan omfordeles til andre nødvendige tjenester i kommunen.
Kommunens politikere skal behandle Handlings- og økonomiplanen for kommende 4-årsperiode i kommunestyremøtet 9. desember. Her er det mange vurderinger rundt nødvendige innsparinger som må tas. Vi mener det er riktig å se vurderingen av mulig endring av produksjonsmetode på mat, sammen med en helhetlig Handlings- og økonomiplan.
Mange av våre medlemmer er opptatt av, og har sterke følelser rundt, valg av produksjonsmetode. Brukerutvalg, fagforeninger og Pensjonistforbundet har også uttalt seg i saken. I debatten om matservering til brukere i kommunen, mener mange at valg av produksjonsmetode er avgjørende for både kvaliteten på maten og opplevelsen til beboerne.
Kok-server metoden handler om at maten tilberedes og serveres varm fra et produksjonskjøkken, og deretter distribueres ut til enhetene eller fra eget kjøkken lokalt. Kok-kjøl metoden handler om at maten lages på et produksjonskjøkken, kjøles ned, distribueres og deretter varmes opp før servering. Kok-server metoden er tradisjonell i sykehjem, og den muliggjør at maten serveres varm og nylaget. Denne metoden er kjent for å gi bedre matlukt, noe som er viktig for å fremme appetitt og skape positive forventninger til måltidet.
Studier peker på at den gode matlukten og opplevelsen av å spise fersk, varm mat har betydning for livskvaliteten hos beboerne. Dette har direkte innvirkning på matinntaket, ettersom appetitten øker med positive opplevelser og godt inntrykk.
Kok-kjøl metoden tilbyr fordeler som lengre holdbarhet, desentraliserte kjøkkenløsninger og mulighet for flere tilbydere. Men, metoden medfører også betydelige utfordringer. Mat produsert etter kok-kjøl metoden oppleves ofte som mindre appetittlig av beboerne. Hjemmeboende blir henvist til å betjene egen mikrobølgeovn og mange har erfart at forskjellige retter kan kreve ulik sluttilberedning for å oppnå optimal smak og konsistens. Den manglende matlukten kan også bli et savn. Det er slik at også eldre verdsetter ikke bare smak, men også selve rammen rundt opplevelsen av matlaging – fra lukt til utseende.
I saksframlegget på saken, vises det til at begge metodene gir delikat, smakfull og ernæringsmessig bra mat for både hjemmeboende og personer på helsetunene. Vi mener likevel at valg av produksjonsmetode kan ha direkte innvirkning på kvaliteten på maten og trivselen hos beboerne i sykehjem. Kok-server metoden fremmer muligheten for en bedre spiseopplevelse og høyere tilfredshet blant beboerne. Vi mener det er viktig at vi beslutningstakere vurderer disse faktorene grundig når vi vurderer framtidig metode for matservering på våre helsetun og til hjemmeboende med behov for tjenesten.
Mat er mye mer enn bare næring. For mange av våre eldre innbyggere er måltidene et høydepunkt i hverdagen, spesielt for de som bor alene. Ved å benytte oss av «kok-server»-metoden opprettholder vi viktige menneskelige interaksjoner. Å dele måltider skaper fellesskap og styrker relasjonene mellom mennesker, noe som er avgjørende for trivsel og livskvalitet. Matlevering kan kanskje være det eneste kontakt noen har i løpet av dagen.
Vi i Arbeiderpartiet mener god mat serveres best varm og nylaget. Selv om det i forbindelse med behandlingen av saken 24.oktober, ble vist til en del logistikkutfordringer med dagens ordning, mener vi at vi har en innarbeidet og kjent metode i kommunen. Vi ser at endret produksjonsmetode kan gi en økonomisk gevinst, men vi tror at vi mister noe av kvaliteten på våre tjenester hvis vi går bort fra den eksisterende ordningen.
Vi vet at kommunen har behov for å spare penger der det er mulig. Vi vet imidlertid for lite om hvordan endret produksjonsmetode kan påvirke særlig hjemmeboende. Godt kosthold og gode matvaner har betydning for mye. I årene framover skal vi legge til rette for at flere holder seg friske lenger, og at flere blir boende hjemme lenger.
Dette er en stor jobb hvor mange må bidra. For oss i Arbeiderpartiet er det viktig at vi i årene framover, sikrer at vi har god kvalitet i våre omsorgstjenester. Vi vil kjempe for nok ansatte, som har riktig kompetanse og tid til å se den enkelte. Da gir vi gode tjenester. Vi mener derfor at det er viktig å se saken om valg av produksjonsmetode i en større sammenheng og om det finnes alternativ som likevel muliggjør å beholde dagens produksjonsordning.