Minneord over Asbjørn NøstmoMalviks mangeårige ordførerkjempe, Asbjørn Nøstmo, døde 28. juli i år. Han ble 92 år gammel. Nøstmo var ordfører i hele 20 år.
Asbjørn ble født og vokste opp i Meråker. Etter hvert flyttet han og familien til Malvik.
Først bodde de noen år i Hommelvik i jernbaneboligene, men i 1965 flyttet de til Vikhammer hvor de hadde bygd seg hus.
Foto: Ludvik Aasback/Historielaget Hommelviks Venner
Asbjørn Nøstmo var politisk engasjert og meldte seg inn i Malvik Arbeiderlag 1. januar 1967. Her var han medlem livet ut. Han var opptatt av lokalpolitikk og hvordan folk hadde det i Malvik. Vi kan trygt slå fast at han har vært en forkjemper for sosialdemokratiet, og med sitt engasjement ble han tidlig lagt merke til i Arbeiderpartiet i Malvik. Viktige verv og roller har han innehatt gjennom årene og i 1984 ble han valgt som ordfører i Malvik kommune, et verv han hadde frem til 2003.
Asbjørn er beskrevet som en framifrå politiker og en tydelig ordfører. Han var en stødig ordstyrer i kommunestyret. Han holdt orden, men han hadde også en lett omgjengelig tone i møtene og var godt likt i kommunen.
Asbjørn var tydelig, likandes, humoristisk, hyggelig og trivelig. Han kjempet for Malvik. Han brydde seg om folk og pratet med alle. Han mente at folk som bodde i Malvik skulle ha det bra og derfor et helhetlig blikk på kommunen.
Han var glad i friluftsliv og elgjakta var viktig. På folkemunne går det mange historier fra og om elgjakta.
Som politiker visste han hvilke verdier han sto for, og hva han ville med politikken. Han kunne kunsten med å stå på partiets saker, men også inngå kompromisser i kommunestyret når det var nødvendig for sakenes framdrift.
I fem kommunestyreperioder satt han ved roret og ledet arbeidet med utviklingen av Malvik kommune. I denne perioden ble det behandlet utrolig mange saker som har fått stor betydning for innbyggerne.
Det er umulig å nevne alt, men vi har forsøkt å trekke ut noen store og tydelige saker i disse årene som Asbjørn fikk behandlet i kommunestyret.
På 1980 tallet ble det stor utbyggingsaktivitet på Vikhammerområdet, og flere områder ble regulert til boligbygging. Mange nye innbyggere fant veien til Vikhammerområdet i denne perioden. På Vikhammer ble det etablert ungdomsskole i midten av 80 tallet. Tidligere måtte elevene kjøres med buss til Hommelvik. Dette var en svært positiv sak for skolebarna og foreldrene i ytre Malvik hvor de aller fleste kunne gå til skolen sin i stedet for å være avhengig av buss.
I 1986 ble Malvikhallen på Vikhammer bygget. Det skulle vise seg at dette bygget ble en svært viktig møteplass spesielt for barn og unge i kommunen. Hallen ble en viktig arena for fysisk aktivitet og som har betydd mye for svært mange.
Det ble jobbet intenst for å få Videregående skole til Malvik. Asbjørn jobbet intenst sammen med flere politikere om å få etablert den videregående skolen på Vikhammer. I 1984 ble skolen etablert og i 1987 sto den nye skolebygningen sto ferdig.
På samme tid ble også jobbet mye med å etablere Mostadmark kapell. Det var nært samarbeid mellom kommunen og staten den gang og kapellet ble innviet i 1986.
Han sto også i spissen for den store utviklingen av bolig- og næringsarealer på Sveberg og var en av flere som overbeviste Sparkjøp til å etablere seg der. Sveberg var det nye området som skulle utvikle både næringsetablering og boligbygging og som det skulle satses på. Da kampen om IKEA-etablering ble tapt, kom tankene om å jobbe for et kjøpesenter på Sveberg.
En annen svært viktig sak var å hindre utbygging av Homla-vassdraget. Det var stor politisk aktivitet og mange kamper som til sist ga et viktig og riktig resultat. I 2000 konkluderte NVE med at prosjektet hadde betydelige negative konsekvenser for miljø og friluftsliv og i innstillingen til departementet ble det også lagt vekt på den sterke motstanden spesielt lokalt, men også regionalt. Dette var en stor sak og i 2000 vedtok Olje- og energidepartementet at det ikke ble utbygging av Homlavassdraget.
På slutten av 90 tallet og i begynnelsen av 2000 jobbet politikerne med å få kommunen til å overta huset etter Johan Nygaardsvold.
- mai i 2001 fikk tidligere statsminister Johan Nygaardsvolds sitt eget museum i Hommelvik. Politikere og frivillige hadde da i mange år jobbet for å overta eiendommen å gjøre det om til museum.
Museet ble åpnet av daværende statsminister Jens Stoltenberg og ordfører Asbjørn Nøstmo uttrykte stor begeistring over at museet ble en realitet og at alt arbeidet hadde ført frem til et godt resultat.
Mange flere saker skulle vært nevnt, men vi ser at et knippe utvalgte saker viser et bilde av en kraftfull ordfører som fikk store saker behandlet og vedtatt og det skjedde en positiv utvikling i hele kommunen.
Asbjørn Nøstmo flyttet fra Sjøveien på Vikhammer til Hommelvik Sjøside i 2018.
Asbjørn var en ordfører for hele kommunen noe han viste gjennom utøvelse i politikken. Han deltok i debattene, og han fulgte godt med og var aktiv til det siste. Vi i Malvik Arbeiderparti er takknemlig for at Asbjørn brukte en stor del av sitt liv til å kjempe for vår kommune.