torsdag, oktober 6, 2022
HjemNyheterRakel lever og leverte! - En klok, kreativ og konstruktiv kveld om...

Rakel lever og leverte! – En klok, kreativ og konstruktiv kveld om å takle kreft

Torsdag fylte Rakel Sivertsen fra Hommelvik 48 år og hadde invitert til feiring i Bruket Kulturhus hvor hun holdt gjestene i ånde i halvannen time med latter og tårer.

For Rakel fikk kreft og det er en alvorlig diagnose, noe Rakel tok seg den friheten å lage rim rundt og spøke med.

Kreft eller kjeft?

Den første haloween-høsten bytta hun og døtrene ut «knask eller knep» med «Kreft eller kjeft» og med det var lista lagt for alle fremmøtte i en fullsatt Nygaardsvold-sal.

Rakel gjør en viktig sak for andre som blir rammet av denne lumske sykdommen som kreft er. Hun viser vei i et virvar av følelser, tanker, gleder og sorger.

For det første må man overlate behandlingen av sykdommen til de som kan det, leger, sykehus og så videre.

Det andre, livet, hverdagen, logistikken, det praktiske, kan man få hjelp til i sine egen krets av nære venner og familie. Det fikk Rakel og det er hun evig takknemlig for. Folk stilte opp da det røyna på. Kjørte ærend, handla, bakte, strikka. Rakel fortalte at hun satte pris på alle de som var konkrete og tilbød konkret hjelp.

Humoren og selvironien lå aldri langt unna når Rakel fortalte sin historie foran ett fulltallig publikum i Bruket.

Alle lo av historien om da hun møte til første gangs behandling med cellegift. I kjole, med prinsessekrone og budskap om ai dag skal jeg celle-giftes. Når kuren var over ble det feiret med «after-gift».

Til tross for den alvorlige settingen var aldri latteren langt unna. Rakel bød på mange eksempler om sykdomsforløpet, behandling og rehabilitering, men også bekymringene om framtida, økonomi og jobb.

Rakel sin filosofi om smile og le, virker. Hun fortalte at hun løp halvmaraton og gikk stafett for livet i 24 timer. Det hadde vært helt jævlig, men med et smil, gikk det bra.

Åpenhet

Vi fikk et lite innblikk i at veien tilbake kunne være tøffere enn selve sykdommen. Nok en gang hentet Rakel frem eksempler på at hun lot de med kompetanse på de ulike områdene hjelpe seg. Viktig å bruke folk til det de kan.

Kort oppsummert var Rakels råd å holde folk nære.

  • La de som kan ting, gjøre jobben sin.
  • Smil så mye du klarer.
  • Le mye og ofte.
  • Si takk og gi litt mer faen.

Klok, kreativ og konstruktiv

Rakels livsfilosofi har gitt henne livet tilbake. Det er en sterk historie, fortalt med humor, glimt i øyet og kjærlighet.

De av oss som Rakel, har opplevd kreft i egen nærhet, må bare bøye oss i det vi har, i beundring, i glede over livsgleden, humoren, kreativiteten, bøye oss i dyp respekt over klokskapen i Rakel sitt budskap.

Rakel lever og leverer! Takk for tiltaket!

Rakel Sivertsen (t.v.) og Charlotte Audestad leverte en varm og fin happening i et fullsatt Bruket Kulturhus.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW