torsdag, oktober 6, 2022
HjemVæretDet meldes styrtregn og lyn - vær obs!

Det meldes styrtregn og lyn – vær obs!

Meteorologene har sendt ut farevarsel for Trøndelag og Nordland som gjelder fra i ettermiddag og til onsdag morgen.

Styrtregn

-Fra tirsdag ettermiddag til tidlig morgen onsdag er det ventet kraftige regnbyger. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Nedbørens plassering er usikker. Lokalt er nedbøren ventet å passere 15 mm/1t.

Anbefaling

Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Sjekk veimeldinger (175.no). Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 cm.

Konsekvenser

Fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Mye lyn

Fra tirsdag ettermiddag til natt til onsdag er det fare for tordenvær med mye lyn i Nordland og deler av Trøndelag. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Lynaktiviteten starter lengst sør og flytter seg nordover. Noen steder vil ikke få tordenvær.

Område

Gjelder for Nordland og deler av Trøndelag.

Anbefaling

Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar eller lyn.met.no. Koble fra elektriske apparater. Tilpass farten etter kjøreforholdene. Søk ly. Unngå åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bade. (fortsetter under bildet)

Disse to kartene har yr.no presentert i farevarselet som nå er sendt ut. De viser at det er størst sannsynlighet for styrtregn og lyn lengre nord i fylket og i Nordland

Vær obs!

Styrtregn er faktisk ett av de uværstypene forsikringsbransjen frykter mest. Det er vanskelig å forutse og forebygge skader, og meteorologene har problemer med å stadfeste nøyaktig hvor det slår til. Og, ikke minst kan det ha svært stort skadepotensiale på kort tid.

– Dette kan gå bra, men det kan også bli mange skader. Styrtregn er uforutsigbart og derfor tar vi alltid høyde for «worst case», sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Selskapet er i beredskap etter at det er meldt om styrtregn blant annet i Trøndelag og Nordland. Gjensidige opplever stadig oftere å få inn skader som følge av styrtregn og har opparbeidet gode rutiner for å hjelpe kundene som blir rammet.

– De vanligste skadene er kjellere som fylles med vann og oversvømmelser som gjør skade på kjøretøy og bygninger. Det pleier også å være mange følgeskader i forbindelse med utette tak og vegger, sier Eklo.

Gjensidige oppfordrer kunder som blir rammet om å melde skaden på gjensidige.no. – Jo flere som melder skade på nett, jo raskere og mer effektive blir vi og våre leverandører, som får meldinger tilsendt automatisk. I tillegg blir telefonkøen kortere for dem som ikke kan be om hjelp på nettet, sier Eklo.

Dette bør du gjøre før uværet slår til

·         Rens takrenner, avløpsrør og utvendige sluk og drenrister

·         Sjekk at dører og vinduer er godt lukket

·         Pass særlig på kjellervinduer

·         Flytt ting opp i etasjene hvis du frykter vanninntrengning i kjelleren

·         Flytt gjenstander opp fra gulv hvis de ikke kan flyttes opp av kjelleren

·         Følg med mens styrtregnet pågår, f.eks. at du sørger for at vannet renner bort fra boligen og ikke samler seg inn mot vegg, kjellertrapper m.v. og på den måten renner inn i boligen.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW