torsdag, september 29, 2022
HjemMalviknytt.noTa med barna på spennende jakt i Malvik (+)

Ta med barna på spennende jakt i Malvik (+)

Geocaching er for mange en motivasjonskilde til å komme seg ut på tur. Møt Silje Marie, Ida og Marthe som synes jakten på cacher i Malvik er spennende.

Geocaching er en internasjonal aktivitet som kan sammenlignes med orientering. Men istedenfor kart og kompass, finner man frem ved hjelp av GPS. Man leter etter poster, kalt «cacher». Cachene er plassert ut over store deler av verden. – Kilde: Geocaching Norge’

I noen cacher ligger det bytteting som man kan bytte. Regelen er: Hvis man tar en bytteting, må man legge tilbake en bytteting av minst samme kvalitet.

Ønsker å glede andre
Sykepleieren Silje Marie Vardehaug (38) ble kjent med geocaching gjennom sin mann som begynte med det flere år før henne. Vardehaug har drevet med geocaching sporadisk siden 2015, og drar sammen med mannen sin og sønnen på 10 år.

Silje Marie har funnet cirka 1000 cacher, og de spredd over flere land. Stort sett har hun vært i Trøndelag og omegn, men har alltid funnet en eller flere når hun har vært ute og reist. Hun har blant annet cacher fra Lofoten, Italia, Sverige, England og Nederland.

Silje Marie finner stadig vekk bokser med bytteting, og det er ofte slike typiske tannlege-premier som ligger der. En sjelden gang ligger det også mynter der. Hun har alltid med seg en pose med små gjenstander som hun kan legge igjen.

Videre sier Silje Marie at det finnes cacher med Travelbugs. Ideen med disse Travel-bugsene er at de skal flyttes fra cach til cach, og på den måten være på reise gjennom verden. Disse registreres ut og inn av boksen slik at eier av Travel-bugsen kan følge reisen. En gang fant Silje og familien en Travel-bug i Norge som startet i Australia.

Den siste tiden har fokuset til familien vært mer på å legge ut cacher enn å finne cacher. Det gir de stor glede i å glede andre med deres «litt utenom det vanlige» – cacher. De har lagt ut fire cacher og jobber med den femte nå. Disse heter kodeløser #1,2,3 og 4 og er plassert i nærheten av vanntankene ved Abrahallen.

Dette er selvlagde installasjoner som inspirerer til kreativ tankegang for å komme frem til riktig kode. De ønsket å lage noe litt annerledes enn de klassiske PET-rørene man ofte finner. Planen er å lage flere cacher i samme område slik at man går en rundtur langs sti, og plukker cacher underveis. Genialt for barnefamilier!
De er svært takknemlige for alle kommentarene og favorittpoengene som folket legger igjen. – forteller Silje Marie.

Silje Marie oppfordrer flere til å laste ned appen, fordi geocaching er å lete etter noe som er gjemt, og det fremmer ofte nysgjerrigheten, særlig hos barn. Samtidig fører cachingen med seg at man besøker steder man aldri ville besøkt ellers.
(Saken fortsetter under bildet)

Silje Marie Vardehaug Foto: Privat

Spenning i jakten på cacher
Marthe Hanssen (39) jobber i militæret. På fritiden er hun sammen med familien og liker friluftsliv.

Da pandemien kom som en mørk sky over hele kloden, ble det meste stengt ned. Men Marthe fant tips på nettet om hva man kunne finne på under pandemien. Hun har nå geocachet av og på i to år og drar oftest alene, men familie og venner blir også med om de er på tur sammen. Frem til nå har hun funnet cirka 140 cacher.

Grunnen til at hun geocacher er i hovedsak for å finne nye interessante steder og historier hun ikke har visst om tidligere. I tillegg synes hun det er gøy å lete etter – og finne cacher.

Hun sjekker som regel om det er noen cacher i nærheten av der hun befinner deg. Hun reiser ikke rundt bare for å finne cacher. I Malvik har hun tatt den del, men langt fra alle.

Videre sier Marthe at det er en givende aktivitet i form av at man får nye impulser, forslag og historier om steder man ikke nødvendigvis har vært tidligere. Det er også gøy å ha med barn og andre familiemedlemmer til å lete. Det kan bli en felles sosial happening.

Ved flere anledninger har Marthe funnet «bytteting», men har enda ikke tatt med noe fra dem. Hun vil det skal være der til nestemann kommer.

Marthe anbefaler folk til å laste ned appen, for da kan man finne ny ukjente turmål og samtidig få litt spenning i jakten på cachen.
(Saken fortsetter under bildet)

Denne cachen er laget av Silje Marie, mannen hennes og sønnen på 10 år Foto: SIlje Marie Vardehaug

Vil finne alle cachene i Malvik
Ida Vetleseter Bøe (40) jobber som kontaktlærer på Hommelvik ungdomsskole. Ellers er hun opptatt av familien sin og litt politikk på siden. Når hun har tid liker hun også å holde på med hage, puslespill og Lego.

Det er lenge siden Ida begynte med geocaching, så hun husker ikke helt hvor hun hørte om det. Men hun tror hun snappet det opp via sosiale medier samtidig som hennes samboer også hørte om det. De fant ut at dette var noe de måtte prøve. De har også tatt med to barn, men den minste begynner snart å bli stor nok til å være med ut og lete.
(Saken fortsetter under bildet)

Ida Vetleseter Bøe Foto: Privat

Hun begynte så smått med gratis medlemskap, men ifølge appen, har hun vært premiummedlem siden sommeren 2017. Så langt har hun funnet 207 stykker, men etter en pause på et par år på grunn av at det kom et lite barn er hun nå klar til å komme seg ut og finne flere i sommer! Målet til Ida er å finne alle i Malvik kommune, men det er mange igjen ennå.

Ida synes geocaching er en veldig fin måte å komme seg ut på tur på, siden det er massevis av cacher å finne i naturen. Hun drar frem Malvikmarka som et eksempel. Der er det fine løyper med fin avstand mellom hver cache. Men man finner også cacher i mer sentrale områder også.

Fin motivasjon

For barn kan det være en ekstra motivasjon dersom man egentlig ikke har så lyst til å gå på tur, da får man et mål med turen. Det er også en spennende aktivitet å ty til hvis man er på ferie og vil slå i hjel litt tid eller bli kjent med stedet. For det finnes geocacher i hele verden.

Ida forteller videre at det er en veldig fin måte å komme seg ut på, både i marka og på steder man besøker. Man får rørt seg og blir bedre kjent med området man er i. Noen ganger innebærer det også å måtte være litt kreativ for å finne gjemmestedene, både klatring og kryping kan forekomme, så man får absolutt brukt kroppen.

Noen steder kan man også finne «mysterycacher» der man må knekke koder og bruke hjernen litt mer, det kan være gøy for dem som vil bryne seg på slike utfordringer.

Ida sier det finnes mange bokser som inneholder bytteting – det kan være alt fra nøkkelringer til små leker. Selv har hun aldri tatt med noe selv å bytte med, så tingene har fått ligge i fred til neste person.

Anbefales

Samboerparet har planer om å få lagt ut noen cacher etter hvert. De har kjøpt inn noen beholdere og blokker som kan legges ut. Det kan være fint å bidra til at flere cacher er å finne for andre – for de har vært veldig fornøyde med jobben som er gjort av andre i Malvik med å legge ut fine geocacheer i hele kommunen. Jo flere cacher – jo morsommere er det å drive med geocaching, sier Ida.

Ida anbefaler absolutt flere til å laste ned appen, da får man tilgang til en spennende og motiverende aktivitet man kan holde på med når som helst og nesten hvor som helst. Ikke minst gir det lav terskel for å komme seg ut på tur, man legger akkurat så mye som man vil i det og man får masse mestringsfølelse når man finner cacher om er godt gjemt eller ligger kinkig til.

Avslutningsvis vil Ida gjerne takke alle som legger ut og vedlikeholder geocachene rundt omkring, og alle som bidrar med kommentarer og tips i appen. Og for dem som trenger noe å gjøre i sommer – last ned appen og kom dere på tur!

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW