Hver tredje søndag i juni markeres villblomstenes dag med blomsterturer over hele landet. Blomsterturene er i regi av Norsk Botanisk Forening. Malvik historielag inviterte i den forbindelse biologen Solfrid Helene Lien Langmo til Fjølstadtrøa for en blomstervandring.
Like etter elleve søndags formiddag kom det tuslende godt voksne folk opp til museet på Fjølstadtrøa.
Noen var svært interessert og orientert om dagens anliggende, mens andre kom for å lære mer.
Uansett om man var det ene eller det andre, så var alle velkomne og ingen forkunnskaper var nødvendig.
(Saken fortsetter under bildet)
Mellom ti og femten personer møtte opp og rettet oppmerksomheten mot slåtteenga hvor biologen satt og formidlet sin kompetanse.
(Saken fortsetter under bildet)
En engasjert biolog
Solfrid Helene tok turen fra Fosen til Fjølstadtrøa for å dele kunnskapen hun har om området med de oppmøtte, samt spre litt blomsterglede.
Fokuset var på ville planter i slåtteenga og hennes formidling av artsmangfoldet var veldig livfullt og innbydende.
Biologen plukket nemlig opp forskjellige blomstertyper og sa hva de het, og hvilken funksjon de hadde. Den ene blomsten hun plukket hadde mye lukt som publikum fikk lukte på.
Ellers var hun innom planter som småenkall, gulaks og rødkløver. Småenkall er for øvrig en ettårig plante som snylter på gress og gjør at gresset vokser mindre. Det gjør at blomstene i en blomstereng får bedre levevilkår gjennom større plass å vokse på.
Fjølstadtrøa Husmannsplass
Solfrid Helene forteller at Fjølstadtrøa er en gammel husmannsplass der enga har vært skjøtta på tradisjonelt vis med slått og bakletørking av høyet langt bakover i tid, uten pløying og uten gjødsling, noe som gir rom for stort artsmangfold og mange arter som er forsvunnet fra store deler av dagens kulturlandskap på grunn av intensiv utnyttelse, gjødsling, pløying og isåing av kraftige gressarter med store blader som ikke gir rom for de tradisjonelle artene som finnes i enga på Fjølstadtrøa.
Malvik Historielag
Randi Grøtte sitter i styret til Malvik Historielag og trives på Fjølstadtrøa. Hun forteller at det er et stort prosjekt å drive museet. For å få inn midler til vedlikehold som maling og sjekke at alt er i orden, arrangerer de litt av hvert. Julemarked har blitt avholdt og hver søndag selges det vafler og kaffe, uansett om det regner eller ikke.
En annen inntektskilde de har er medlemmene som betaler medlemskontingenten. Alle medlemmer får tildelt årboka.
Grøtte sier de opplyser om kommende arrangementer på Facebooksiden deres: Fjølstadtrøa museum – Malvik Historielag.