Malviknytt
6 minutter lesetid

Mennesket er for verdifullt til å gjemmes i et skap (+)

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.


Arbeiderfestivalen:
Torsdag kveld inviterte arrangørene av arbeiderfestivalen til to korte, men betydningsfulle foredrag samt en sofasamtale. Noen av gjestene diskuterte hvordan det er å være personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Andre pratet om statistikk, pride og hva som er viktig for barn og ungdom.

Til å være et så aktuelt tema, var det overraskende få som tok turen til Bruket. Men heldigvis hadde 9.trinn ved Hommelvik skole vært på arrangementet tidligere på dagen. Disse er en viktig målgruppe å nå ut til, da de er i en fase hvor de kanskje er usikker på seg, men samtidig skal prøve å finne seg selv. Arrangementet ble også streamet til Vikhammer skole.

Saken fortsetter etter annonsen
Andreas og Jouvnas Helmine Foto: Linda Tetlimo

Ordstyrer Jo Arne Fosmo ledet oss gjennom kvelden ved å presentere de ulike gjestene og stilte gode spørsmål ved sofasamtalen. Innledningsvis fortalte han at i år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, og at man feirer samtidig skeivt kulturår.

Jouvnas Helmine Bruun Andersen fra Skeiv Ungdoms inntok scenen og ga oss en innføring i de mange begrepene man kan støte på relatert til kjønn og seksualitet. Noen av begrepene var lesbisk, skeiv, homofil, bifil, panfil og transperson. Vi fikk også en oversikt over hjelpetelefoner og nettsider:

Ungdomstelefonen.no – Tel: 400 00 777
Regnbuetelefonen – Tel: 950 93 293
Skeivverden.no
Skeivungdom.no/brosjyrer


Man kan velge å være anonym eller ikke. Ringer man regnbuetelefonen, kan man få seg en fast ringevenn om man ønsker det.

Da Bruun Andersen var ferdig med sin presentasjon, entret Elisabeth Stubberud scenen.
Stubberud er forsker ved NTNU og bidro med mye faglig.
Hun startet foredraget sitt ved å fortelle kort om den historiske bakgrunnen; blant annet at i 1966 ble den første transorganisasjonen i Norge etablert, i 1993 kunne likekjønnspar inngå partnerskap og i 2008 kjønnsnøytral ekteskapslov.

Hun viste også statistikk over levekårene blant skeive, holdninger til LHBT-personer og psykisk helse. Ifølge statistikken er det overraskende mange som skjuler sin seksuelle orientering og identitet.

Jo Arne, Ina, Elisabeth og Ingeborg Gurine Foto: Linda Tetlimo



«Espens» fortelling
Vi fikk høre «Espens» fortelling om å komme ut av skapet som homofil.
Han var redd for hvilke reaksjoner han skulle få. For han hadde en del guttevenner som hadde brukt slangord som «faggot og sånt». Men heldigvis gikk det bra. Espen har fått bare positive reaksjoner på at han var homofil, ingen negative. Hans nærmeste guttevenn, ble litt sur for at han ikke hadde fortalt det tidligere.


Sofaprat

Andreas Haugen er leder for et fotballag i Fredrikstad og en av få, åpne homofile i fotballmiljøet. Han bidro med å fortelle sin erfaring ved å være homofil i mannsdominert idrett.

Haugen begynte å prate om garderobekultur og språkbruk i garderobe og på banen, i negativ forstand. Det er uheldig at skjellsord ikke slås ned på, siden idrett er viktig for mange barn og unge. I verste fall kan det hende at skeive barn og unge slutter med lagidretten, fordi de er redde for reaksjoner de får, slik som fortellingen til «Espen».

Videre forteller han at forbilder er alfa omega. Det å ha representanter for homofile i idretten vil bryte ned tabuer.

Da Haugen ble ferdig, fortsatte Stubberud med temaet «Bygd og by». Kan skeive leve et godt liv på bygda. Svaret var ja, men homofile menn dras ofte mot Oslo.

Videre fikk vi høre en historie fra Pride-lederen i Trondheim, Ina Haukvik. Da pandemien lå som en mørk sky over hele verden, ville Ina markere en liten pride allikevel. Hun oppfordret folk til å være skeive der de er. Men på torget i Stjørdal gikk hun og tre til i pridetog.

Da de kom til Vikhammer med Lady Gaga på anlegget, vinket en ung person til dem. Dette er noe Ina synes var godt å se.

Ingeborg Gurine Kraft er helsesykepleier i skolehelsetjenesten og for helsestasjonen for ungdom.
Hun kunne fortelle om røft språkbruk blant ungdommene og en slags sjargong.
Kraft sier vi har kommet lengre, men har en lang vei å gå enda.

– Mange barn og unge skammer seg og er redd for å skuffe familie og venner.

Avslutningsvis sier hun at det er viktig at foresatte og trenere går foran som et godt eksempel for barn og unge. De må åpne opp for samtaler og utforske seksualitet og identitet sammen med dem.

Om man er homofil, heterofil, lesbisk, panfil, biseksuell eller transseksuell, så er vi alle mennesker som fortjener å leve et liv utenfor det berømte skapet.

Her deler Jo Arne ut gave til gjestene. Foto: Linda Tetlimo