Malviknytt
7 minutter lesetid

Arbeiderfestivalen: Ukjente historier fra krigstiden i Malvik (+)

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Rommet på Johan Nygaardsvold museum ble så fullsatt at flere stoler måtte hentes. Det var liten tvil på at mange malvikinger var nysgjerrige på hva foredragsholder Stig Herjuaune hadde å fortelle om ukjente historier fra Malvik.

Saken fortsetter etter annonsen
Flere stoler måtte til for å få plass til alle som kom. Foto:Linda Tetlimo


De første vårblomstene har dukket opp og vårsola begynner å varme mer og mer. Himmelen har vært blå over lengre tid og mange kan se frem til ferie om ikke så lenge.

Men våren for 82 år siden satt trettenåringen Ernst Thoresen på Thoresenberget og skjøt kråker på morgenkvisten. Det var jobben hans. Klokka var rundt halv seks. Plutselig hørte han en motorlyd som ikke kom fra en bil.

Den lille gutten kunne se noe annet enn vårsola på himmelen. Han så nemlig et bombefly flyve lavt over Hommelvik. Det flydde så lavt at Ernst kunne se inn i cockpiten. I dag er Ernst 95 år gammel og kan nyte vårsola og en himmel fri for bombefly.

Etter hvert hadde flere observert dette flyet. Noen visste hva som var i gjære, mens andre var usikker og trodde det var et Røde Kors- fly, siden det var kors-symbol på flyet.

Top Secret
I omtrent 70 år har det eksistert krigsdokumenter som er top-secret. Årsaken til at det er top-secret er for å ivareta enkeltpersoner og rikets sikkerhet. Men de siste årene, har en del hemmelige dokumenter blitt mer og mer tilgjengelige for allmennheten.
Det er blant annet noen av disse dokumentene Herjuaune delte med tilskuerne som kom til museumet lørdag ettermiddag.

Her forteller Stig Herjuaune historier fra krigstiden.

Et skip lastet med gull
En annen ukjent nervepirrende historie handler om kaptein William McHale som var på oppdrag for det amerikanske utenriksdepartementet.

Han våknet på Trondheim havn omringet av tyske militære fartøy. Han nektet tyskerne å gå om bord på skipet SS Mormacsea.

De flyttet deretter kaiplass til Hommelvik og satte skipet i beredskap.  En ung gutt fra Hommelvik henvendte seg til kapteinen og fortalte at han visste det var gull om bord i skipet, samt våpen og ammunisjon.

Gullet kom fra Stockholm, videre til Oslo og Bergen med tog. Ingen kjenner til gullet som var verdt fire og en halv million dollar i 1940.
(Saken fortsetter under bildet)

Kapteinen William McHale


Tømmer fra Hommelvik Bruk
Det fantes noen amerikanere i Trøndelag som ville hjem til Amerika. McHale tok de om bord. Men det var ikke risikofritt. Det gikk nemlig ryker om miner i ytterenden av fjorden og det var ikke redningsbåter på skipet.

Dekksguttene på SS Mormacsea tok saken i egne hender og handlet tømmer på Hommelvik Bruk og bygget to nye flåter. Det ga store avisoppslag i amerikanske aviser, blant annet New York Times.
Båtturen til Amerika ble vellykket.

Krigshelten William McHale ble skipssjef på det amerikanske krigsskipet USS Warren etter heltedåden i Hommelvik. Han var også med på slaget ved Gualdalcanal i Stillhavet.
(Saken fortsetter under bildet)

Redningsflåta dekksguttene bygde



Det var også noen Malvikinger på Hegra Festning;
Fra Hommelvik: Otto Øwre, Kristen Sneisen, Torleif Pettersen og Reidar Myhre
Fra Ytre Malvik: Otto Hansen, Sigmund Lium, Ole Lium, Johan Bjørnstad, Birger Malvik og Sivert Melvold.
I tillegg var Einar Stav fra Forbordsgrenda med i forsyningsleddet mellom Elvran og festningen.

Malvikinger i felttoget:
Bjarne Ørsjødal (Trønderbataljonen Gratangen)
Birger Bjørnstad (IR 12 Rognes og Nåverdalen)
Johan Melvold (IR 13 Steinkjer og nordover)

To ukjente krigshelter
Krigen har mange helter, også fra Malvik.
Otto Arnt Hansen deltok i vinterkrigen i Finland og Hegra Festning. Han var også med i motstandsorganisasjonen Milorg og på Operation Lark. Siden han utmerket seg, fikk han utdelt en spesiell vinterkrigsmedalje fra Mannerheim for sin gode innsats.  

Osvald Haug var en annen krigshelt fra Malvik.
Han planla å sprenge Homla bru og tok imot våpenlast i Muruvik. Han bar to tonn våpenammunisjon opp ei steintrapp i Muruvik.
I tillegg var han med på å etablere våpenlager i Lånke i samarbeid med SOE.

Haug ble arrestert ved Sankthans i 1944 og ble torturoffer i Misjonshotellet av Julius Nelsson i to måneder. Nelsson var ikke nådig i sin behandling av mennesker. Han hadde grufulle torturmetoder.
Haug overlevde, men var merket for livet. Han satt på Grini fra august til 1944 til krigens slutt.

Saken fortsetter etter annonsen

Stig Herjuaune kunne avslutte foredraget med applaus fra publikum. Noen stilte spørsmål mens noen delte egne historier.
(Saken fortsetter under bildet)

Samling utenfor museumet. Det ble servert kaffe og kaker Foto: Linda Tetlimo



Herjuaune er en pensjonert journalist og reporter. Han har jobbet for mange lokalaviser i Trøndelag og som presseoffiser i NATO noen år.
De siste årene har han vært kommunikasjonsrådgiver for bane NOR.
Krigshistorie er hans store lidenskap.

Hans videre plan er å dra til Mo i Rana for å holde foredrag der.

Gaven Stig Herjuaune fikk fra arrangøren.