torsdag, oktober 6, 2022
HjemMeningerMalvik kommune må åpne døren for ukrainske flyktninger

Malvik kommune må åpne døren for ukrainske flyktninger

Thomas Ulstad, Malvik SV

Når ukrainere nå flykter fra sitt hjemland i redsel, må vi gi et klart signal om at Malvik kommune står klar med åpne dører.  

SV i Malvik fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina, som er et klart brudd på internasjonal rett. Russlands militære aggresjon mot Ukraina fører til store lidelser for sivilbefolkningen. I Ukraina var det allerede før krigen brøt ut rundt 850.000 internt fordrevne. FN meldte mandag at 500.000 ukrainere har krysset grensen til naboland, på flukt fra krigens redsel. Et flertall av disse er kvinner og barn, og tallet kommer dessverre til å stige. Jeg ønsker at vi skal være klar til å ta imot flyktninger fra Ukraina, når det blir behov for det, også på kort varsel.

Norge må også legge press på det russiske regimet. Det gjelder økonomiske sanksjoner, det gjelder politisk press. De siste ukene har vi sett at det er mange i Russland som er imot krigen. Alle demokratiske land må bidra med det de kan for å stoppe Putins ulovlige og umoralske aggresjonskrig mot Ukraina. Norges viktigste rolle er å bruke vår økonomiske styrke til å gjennomføre sanksjoner som virkelig biter mot den russiske eliten, og å stille opp med humanitær hjelp til det ukrainske folket.

Verdenshistorien har tatt en dramatisk vending. Det er vanskelig å skue konsekvensene av Russlands angrep på Ukraina. Det eneste vi vet med sikkerhet er at vår verden ikke blir den samme. Russland legger opp til en blodig krig som vil ramme det ukrainske folket i lang tid framover.

Alle land i Europa må ta sitt ansvar for å gi ukrainske flyktninger trygghet. Som i alle kriger, blir nå ukrainske familier skilt fra hverandre, barn traumatiseres og fratas mulighet til utdanning og helsetjenester. Av erfaring fra liknende krigssituasjoner vet vi at faren for vold og overgrep mot kvinner og barn øker. Det vil bli et enormt behov for hjelp i tiden fremover, noe Malvik kan være med på å møte.

SV står i solidaritet med ukrainske folk.

For Malvik SV

Thomas Ulstad

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW