torsdag, oktober 6, 2022
HjemMalviknytt.noOL i barnehagen

OL i barnehagen

Trine Landsem, Barnehagelærer

Olympiske vinterleker er blitt en tradisjon å markere i Sveberg Barnehage. Det er alltid like stas! OL-ukene byr på fest, lek og moro for store og små.

Vi får gjennom et slikt prosjekt felles opplevelser som inspirerer til videre lek og samtaler. Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver er tydelig på at barnehagen aktivt skal legge til rette for at barna utvikler vennskap, og alle barn skal få kjenne at de er betydningsfulle for fellesskapet. Det er rørende å se hvordan barna heier på og støtter hverandre – og hvordan det styrker motivasjon og selvbilde til hvert enkelt barn.

Som de olympiske ringene symboliserer brorskap og vennskap mellom våre fem verdensdeler, er også barnehagens OL med på å skape en ramme som styrker vårt sosiale fellesskap og samhold. Vi erfarer at felles arrangementer og prosjekter i barnehagen knytter sterkere bånd oss imellom, på tvers av alder og avdeling. (saken fortsetter under bildet)

Bob har også vært en del av konkurransegrenene i barnehagens OL (Foto: privat)

Sveberg-OL ble satt i gang på skikkelig vis, med åpningsseremoni for hele barnehagen. Bak barnehagens fane, samt det norske og samiske flagget, fulgte alle barn og voksne i tog rundt barnehagen og til seremoniplassen. Der ble det holdt tale av presidenten for OL-komiteen (daglig leder Frode Monsvoll), OL-ilden ble fraktet inn for siste etappe og deretter tente barnehagens egen OL-fakkel, og det hele ble avsluttet med dans og OL-floka. Etter åpningsseremonien var det klart for de første konkurransene. På programmet sto bl.a. sprint, og barna fikk delta på ski eller til fots – alt etter ønske og utstyr. Utøverne ble heiet fram av et ivrig publikum med ansiktsmaling og flagg.

Over høyttaleranlegget kunne man høre speakeren kommentere heatene, og det ble så spennende at til og med forbipasserende, samt barn fra skolen like ved, måtte komme å se konkurransene. (saken fortsetter under bildet)

Fra barnehagens OL-studio kan vi følge med på konkurransene i Beijing (Foto: privat)

Barnehagen har også rigget til sitt eget OL-studio. Herfra kan man følge med på konkurransene som avholdes i Beijing. OL-studioet har også medaljeoversikt som viser hvor mange medaljer de ulike landene, representert i barnehagen, har tatt. Her har vi også en felles dokumentasjonsvegg hvor vi henger opp pedagogisk dokumentasjon fra prosjektet. Denne dokumentasjonen skal synliggjøre hvorfor vi arrangerer OL i barnehagen, hva vi gjør gjennom disse ukene og den faglige bakgrunnen for prosjektet og aktivitetene. Her står det bl.a. hvordan barnehagen gjennom OL-prosjektet imøtekommer vårt pålagte ansvar for å tilrettelegge for varierte og utfordrende bevegelsesmiljøer, sanseopplevelser og kroppslig lek for barna.

En stor del av prosjektet vårt er å inspirere til aktivitet og gi barna bevegelsesglede og mestringsfølelse. Barna inkluderes i aktiviteter hvor de kan få være i bevegelse og lek ut fra egne forutsetninger. (saken fortsetter under bildet)

Filip setter utfor hoppkanten på ski (Foto: privat)

Vintersport er en stor del av vår kultur og interessen for mesterskap er stor i samfunnet vårt. Dette oppfatter barna, og det er derfor naturlig å lære mer om dette i barnehagen. Mange barn forteller at de ser OL på TV hjemme og at foreldre eller andre de kjenner følger med på konkurransene i Beijing. Noen forteller at de heier på Norge, Sverige, USA eller Polen, og andre forteller at de har sett Klæbo vinne medalje osv.

Gjennom aktivitetene, samlingsstunder og samtaler lærer vi mer om hva et OL er, hvilke land som deltar osv. Det er også barn som lærer bort kunnskap om OL og idrett, til andre barn og voksne. Å bli kjent med lokale tradisjoner, samfunnet og verden, er også en oppgave barnehagen er pålagt gjennom rammeplanen.

Derfor ønsker vi gjennom våre OL-uker å legge til rette for at barna får oppleve vinteraktiviteter og idrett, som de også blir kjent med gjennom den store mediedekningen vinter-OL har i vårt samfunn. (saken fortsetter under bildet)

Startskuddet har gått og barna deltar i sprinten både på ski og til fots (Foto: privat)

Vi er nå inne i den siste OL-uka, og det gjenstår noen få konkurranser før det blir medalje- og avslutningsseremoni på fredag. Det har også i år vært et artig prosjekt å jobbe med, og barna har vært veldig engasjerte. Etter nesten to år med koronarestriksjoner og kohortinndeling er det godt å kunne samles om et felles prosjekt som styrker vennskapsbånd og samholdet oss imellom.

Se alle bildene fra OL i Sveberg Barnehage her: (klikk på bildet for å stoppe fremviser)

  • Venter på at startskuddet skal gå (Foto: privat)

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW