torsdag, oktober 6, 2022
Hjemi - MalvikPå ekstremtur i nærmarka

På ekstremtur i nærmarka

10. trinn "Friluftsliv" Hommelvik Ungdomsskole

Elevene ved 10. trinn på Hommelvik Ungdomsskole, som har friluftsliv som valgfag, ønsker gjerne å dele sine opplevelse fra en ekstrem-tur de hadde i starten av desember.

-Vi har gjennomført denne turen og ønsker at folk skal få høre om dette. Her er det vi har skrevet om turen, skriver Selma Steinnes Lutdal til Malviknytt. (Fortsetter under bildet)

Det var kaldt å sove ute (Foto: privat)

Vår ekstreme tur.

Før turen gjorde vi mange forberedelser på hva vi kunne møte oppe i marka. Vi hadde blant annet bålkonkurranse der vi lærte oss å tenne bål under tøffe værforhold. Dette førte til at vi var mer forberedt til å lage bål når vi kom til destinasjonen. 

Vi hadde også en time der vi lære oss hvordan vi skulle hogge ved ordentlig. Der lærte vi hvor tykk veden skulle være og hvordan vi kunne hogge med kun en kniv. 

Før turen fikk vi en gjennomgang på hva det var lurt å ha med seg for å få en komfortabel natt i kulden. Det viktigste var det vi lå på. Vi hadde mange lag for å ikke fryse om natten. For å sove behagelig om natten brukte vi to liggeunderlag, to ullpledd, sovepose, reinskinn og fjellduk. Vi gikk over hvordan vi skulle kle oss før turen, det var lurt å ikke ha på seg for mye klær på vei opp til Skjulberget, for hvis man blir svett er det lettere å bli kald.  

Vi startet med å laste ned en app som het Norgeskart, for å lage rute som vi skulle følge til destinasjonen. Hver elev lagde sin egen rute som vi skulle bruke for å komme frem.

Rutene som ble laget var ca. to km lange. Vi brukte tracker av sikkerhetsmessige årsaker, for å ikke rote oss bort. Hvis vi var usikker på hvor vi skulle gå, tok vi opp kartet for å se hvilken retning vi skulle. Får å vite at vi brukte den riktig, testet vi ut trackeren en gang før turen, slik at vi lærte oss det. Vi brukte også appen for å finne ut høydeforskjell i ruten og koordinater til destinasjonen.  (Fortsetter under bildet)

I dette området gikk turen (Skjermdump)

Hommelvik ungdomsskole friluftsliv 10. trinn møtte opp på pendlerparkeringa ved Helltunnelen kl 17.00 den 2. desember.

Vi var 17 totalt, 15 elever og 2 voksne. Alle fikk utdlet to vedkubber og et nummer hver. Nummerere gikk fra 1-17 og bruktes til opptelling slik at vi hadde kontroll på at alle var med.

Vi startet turen ganske kald og vi måtte raskt skru på hodelyktene når vi kom til den mørke stien. Under veis hadde vi flere stopp der stien delte seg. Da hadde vi også opptelling. Vi gikk foran og måtte finne fram veien selv. Læreren gikk bak og hadde gått løypa før. Vi var uheldige å fulgte stien litt for langt, men etter å ha sjekket kartet kom vi oss tilbake på riktig kurs. Etter en to km lang tur var det godt å komme fram. 

Etter vi hadde kommet frem til Skjulberget, skiftet vi kjapt til tørt og varmt tøy. Etter skiftet var vi i full gang med å skaffe ved til fyring av bål. Etter bålet ble tent satt de fleste seg ned rundt bålet. Vi merket at det var tær og fingre ble fort truffet av kulden.

Vi lagde mat på forskjellige grupper, og koste oss for det meste sammen rundt bålet med mat og varm drikke. Da folk ble trøtte begynte vi å pakke ut utstyret som skulle brukes når vi skulle sove. Vi sov under et berg som skråner ut fra fjellet. Der lå vi under. Jentene lå tett på bakken sammen for å holde varmen, guttene lå ovenfor jentene. De lå også tett og kompakt for å holde på varmen. (Fortsetter under bildet)

Klassen slo leir under et bergutspring «Skjulberget» (Foto: privat)

For de fleste gikk natten fint. Noen var litt kalde og sov litt dårligere, men de fleste klarte å holde på varmen, og fikk en god natt søvn. Overraskende nok sto ingen opp før klokka 08:30.

Vi lagde oss frokost og etter det pakket vi ned sekkene og turen gikk ned igjen. Vi gikk etter slik det passet oss selv, men vi passet på at ingen gikk tilbake alene. 

For å oppsummere så var dette en vellykket tur, til tross for det kalde været. Med riktige klær og rett utsyr holdt vi oss varme stort sett gjennom hele turen. Selvfølgelig var noen kalde, det var jo mange minusgrader ute. Lærerne våre ga oss god hjelp underveis. Vi følte enorm mestring når turen var over.  

Det er ikke alle som kan si at de har sovet ute i -20˚, så dette er noe vi er veldig stolte av. Tenk at vi alle greide å gjennomføre! 

Når gradestokken kryper ned mot -20 er et skikkelig bål godt å ha (Foto: privat)

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW