Fem ting du må tenke på før du kjøper hjemmekino

Av: HiFi Life AS

HiFi Life AS er en aktør innen lyd, sentralt plassert midt i Hommelvik i Malvik, midt i Trøndelag. 

Her vil vi alltid tilby en rekke spennende løsninger og inspirasjon til deg som syns livet er bedre med god lyd. Vi er film og musikkelskere, og det vi brenner for, er å nyte favorittserien, filmen eller musikken på best mulig måte, hvor hver en følelse og mening fra artisten eller skuespilleren omslutter deg som et varmt teppe, og tar deg med på en reise du ikke trodde var mulig.

Vår filosofi er at alt som er bra, blir bedre med god lyd, og alt som er dårlig, blir dårligere.

Så er du som oss, og vil maksimere de opplevelsene du har, så vil du finne masse herlig inspirasjon for å gjøre det her hos oss.

Her er alle velkomne, store som små, og alle skal kunne finne noe å glede seg over hos oss, sier gründer og HiFi-entusiast André Solem. (fortsetter under bildet)

André Solem, HiFi ekspert og entusiast

Fem ting du må tenke på før du kjøper hjemmekino

1. Budsjett – hvor mye skal du unne deg?

For å bygge et drømmeanlegg, så er det viktigste punktet å tilpasse budsjettet til drømmen.

-Drømmer du om sertifisert IMAX-kino, eller et ultra high-end stereoanlegg, så har du et tøft utgangspunkt om du budsjetterer med glansbilder. Et godt anlegg trenger ikke å koste all verden, men det har en tendens til å koste akkurat det det koster, og da må budsjettet kunne dekke dette, sier André Solem.

-Min prioriteringsrekkefølge er slik:

  1. Forsterker. Dette er motoren i hele oppsettet, og setter lista for hvordan systemet vil fungerer.
  2. Subwoofer. Dette blir nesten hjertet og sjelen i anlegget, da en solid og god bass er et must for heftige film- og lydopplevelser.
  3. Senterkanalen. Hovedvekten av lyd i en film kommer fra midten, så her er det viktig å ha en god nok senterkanal for å henge med.
  4. Fronthøyttalere. Etter senterkanalen og subben, så er det frontene som får kjørt seg mest, så disse bør helst matche senteren så mye som mulig. Disse er spesielt viktig om du bruker anlegget primært til musikk.
  5. Bakkanaler/effektkanaler. Dette er høyttalerne som gir surroundlyden i en filmopplevelse, og følelsen av å sitte midt i handlingen. Avhengig av oppsett, så trenger du mange av disse, men dersom budsjettet er stramt, så er det mulig å spare inn litt her for å ha mer å bruke på de punktene ovenfor. Enten ved å velge færre høyttalere, eller en enklere type.

2. Hvor stort er rommet?

Hvor mye plass har du? Hvor langt unna sitter du? Dette er gode spørsmål å stille seg tidlig. Dette gir deg svar på hva du må tenke på når du skal sette opp drømmeanlegget. Jo større rom du har, desto større utstyr trengs for å fylle det med lyd. Det trengs da påfølgende et større budsjett. Hvem som blir påvirket av anlegget i rommet, både direkte og indirekte, er også fornuftig å ofre en tanke. Om du har en illsint pensjonist med en skuddredd dvergdachs på den ene siden, og en småbarnsfamilie med nyfødte trillinger som sover lett på den andre siden, da legger det ofte noen føringer på hvilket utstyr det er fornuftig å velge.

3. Hvilken lyd liker du?

Etter du har funnet ut av hvilket rom du ønsker å bruke, og hvor mye og stort utstyr som skal fylle det, så er det viktig å tenke på hvilken lyd du ønsker å lytte til. Dette høres litt rart ut, da film og musikk skal låte som akkurat det. Men forskjellige systemer og anlegg har ofte litt forskjellige egenskaper og klang som skiller de fra hverandre. Disse appellerer også forskjellig, til forskjellige mennesker. Noen ønsker mest mulig volum og trykk, mens andre ønsker detaljer og finesse, og alt imellom. Ønsker du å nyte rolig jazz med ost og vin, så er det ofte andre prioriteringer enn de som skal spille Scooter gjennom natten med glow sticks. Å ha tenkt gjennom sin egen bruk på forhånd er veldig hjelpsomt i å luke bort alternativer som ikke er relevante, slik at du kan bruke tiden mest effektivt mot å finne det som løfter nakkehårene på riktig måte. (fortsetter under bildet)

4. Musikk eller film?

Skal du kun bruke systemet til musikk, eller kun til film, eller vil det være en kombinasjon?

-Et rent filmanlegg handler om å skape engasjement og innlevelse til et bilde du ser på. Her er det dynamikk og lyder i flere dimensjoner som er prioritert. Et rent stereoanlegg trenger ikke nødvendigvis å tilby de samme lydnivåene for å være fantastisk, for her er det ofte mer søkelys på evnen til å skille ut små detaljer, plassere et «mindre» lydbilde med mer detaljer og luft imellom seg. Gjerne også på moderate til lave volum.

-Ønsker du å kombinere denne bruken, så påvirker det ofte punkt 2 på denne listen, og du må legge mer i produktene for å få de egenskapene du ønsker.

5. Kabler, hvor mye trenger du og hvor viktige er de?

Noen mener kabler er det viktigste i et system. Andre mener det knapt er viktig i det hele tatt. 

-Jeg vil påstå, med fare for å legge hodet på hoggestabben – kabler har minst å si i et system. Prioriter heller å gå opp et hakk på forsterkern eventuelt en bedre høyttaler, enn å bytte kabel.

-Men når det er sagt, kan en kabel ofte være kirsebæret på toppen av kaka. Den siste brikken i puslespillet. Brikken som fullfører jakten på å få systemet til å yte sitt fulle potensial.

-Jeg vil anbefale å prøve ut noen forskjellige prisklasser i jakten på kabler, og så lytte seg gjennom de og velge den rimeligste varianten som gir en positiv forskjell. Hvis du hører forskjell fra A opp til B, men ikke fra B til C, så er B valget å gå for. Men, hvis du hører større forskjell på å gå for bedre forsterker/høyttaler på kabel A, enn du får med gammel forsterker/høyttaler på kabel B, så beholder du A og bytter forsterker/høyttaler, gitt at prisdifferansen er innafor det du er komfortabel med.