onsdag, november 30, 2022
HjemPressemeldingerNye nasjonale smitteverntiltak innføres

Nye nasjonale smitteverntiltak innføres

Regjeringen innfører nå flere nasjonale tiltak for å forsinke spredning av omikron-varianten.

Det anbefales blant annet å holde avstand og å unngå håndhilsing og klemming. Samtidig innføres strengere testkrav på grensen.

De kontaktreduserende tiltakene er

  • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent 
  • Voksne bes vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe
  • Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, f.eks når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

Allerede innførte tiltak som følge av virusvarianten omikron

Mandag 29. november 2021 ble det innført flere nasjonale tiltak for å begrense og forsinke spredningen av den nye omikronvarianten i Norge. Disse tiltakene er:

  • Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
  • Det pålegges smittekarantene i 10 dager for nærkontakter som er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære til personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og på dag 7. Ved negativ test på dag 7 kan karantenen avsluttes.
  • Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter ved mistanke om smitte av omikronvarianten. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
  • Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.
  • Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Strengere testkrav på grensen

Fra og med midnatt, natt til fredag 3. desember, må alle som kommer til Norge i utgangspunktet teste seg – uavhengig av vaksinasjonsstatus. Der det er teststasjon på grenseovergangsstedet skal testen tas der, eller der hvor myndighetene bestemmer at testen skal tas.

I tilfeller hvor det ikke er teststasjon på grenseovergangsstedet ved grensepasseringen, skal testen tas innen 24 timer etter ankomst. Den reisende kan i disse tilfellene selv velge mellom å ta en antigen hurtigtest ved en offentlig teststasjon eller ta en antigen hurtigtest som selvtest.

Tidligere særskilte unntak fra kravet om test ved ankomst til Norge, blant annet for grensependlere, flypersonell og yrkessjåfører, videreføres, skriver Statsforvalteren i Trøndelag i en melding.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW