mandag, august 8, 2022
HjemPressemeldingerHeder og ære til melkeprodusent

Heder og ære til melkeprodusent

Etter 5500 sammenhengende dager (15 år) med elitemelk skal Christen Sjøvold, på gården Buaas ytre, i Malvik hedres med Sølvtina:

Tildelingen skulle normalt ha skjedd i april, men kunne ikke gjennomføres før 4.oktober på grunn av pandemien.

Ikke en eneste glipp

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir klassifisert som «elitemelk». Melka blir analysert for en rekke parametre. I tillegg er det krav om godt dyrestell. Bønder som klarer å levere elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina, og de som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år blir hedret med Mjølkespannet.

Melka fra hver melkeprodusent skaper 2,4 nye årsverk utenom gården!

En rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at hver av de norske melkeprodusentene skaper 2,4 årsverk utenom gården av sin melkeproduksjon. I tillegg kommer ringvirkningene av kjøttproduksjon og andre produksjoner på gården.

Kvalitet, dyreomsorg og lokal verdiskaping 

Styreleder Marit Haugen er stolt over hvor dyktige og grundige mottakerne av Sølvtina og Mjølkespannet er. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode rutiner, grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gårdsdrifta, og ikke minst god dyreomsorg.  

– Jeg er stolt og imponert over mine yrkessøstre- og brødre som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere mjølk av ypperste kvalitet til det norske folk. Det er denne kvaliteten som er vårt aller beste fortrinn i konkurranse med utenlandske aktører. Jeg tør påstå at ingen kan slå oss her. Dette kommer ikke av seg selv. Det handler om stolthet for faget og god omsorg for dyra. Nye tall viser at vi melkeprodusenter skaper store verdier utenfor gården. Det setter innsatsen fra de dyktige melkeprodusentene i et ekstra positivt lys, sier Marit Haugen.

Fakta om Sølvtina og Mjølkespannet

En prestisjefull utmerkelse

• Både Sølvtina og Mjølkespannet er laget i ekte sølv hos gullsmed Th. Martinsen i Tønsberg.

• Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste feil og mottakerne av Mjølkespannet har levert elitemelk 25 år på rad uten en eneste feil. De står for meget god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyreomsorg.

• Målet med hedersprisene er å påskjønne dyktige melkeprodusenter og øke interessen for godt fjøsstell, god gårdsdrift og levering av melk med særlig god kvalitet.

• Sølvtina har blitt utdelt hvert år siden 1994. Mjølkespannet ble utdelt for første gang i 2018.

Årets mottakere:

111 melkebønder mottar Sølvtina. 20 melkebønder mottar Mjølkespannet.

Elitemelk: Norsk melk i toppklasse

• Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få. Melka blir målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygiene i fjøsdrifta og melkestellet og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må være fri for medisinrester og dette blir kontrollert ved hver melkehenting.

• For å sikre god melk i butikken tester TINE kvaliteten på melka åtte ganger gjennom hele verdikjeden, fra fjøset og fram til butikken.

• Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melka dersom kravene til elitemelk er oppfylt.  

• I 2020 ble 96% av melka klassifisert som elitemelk.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW