mandag, august 8, 2022
HjemNyheter10 år siden 22. juli

10 år siden 22. juli

Torsdag 22. juli vil det markeres at det er 10 år siden de grusomme angrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, hvor 77 mennesker mistet livet. I Malvik vil dagen markeres på flere vis.

– Klokken 12:00 vil kirkeklokkene ringe i både Hommelvik og Malvik kirke, i Mostadmark kapell og på Saksvikkorsen. Hommelvik kirke vil holde åpent fra 15:00 til 18:00 denne dagen, hvor det vil være mulig å treffe andre, snakke med prost Jon Henrik Gulbrandsen, tenne lys og lytte til musikk fra pianoet, opplyser leder i Malvik Arbeiderparti, Turid Eidem Olsen.

– I samme tidsrom vil også Hommelvik bibliotek være åpent. I anledning tiårsmarkeringen har de en egen utstilling med relevant lesestoff, utklippsbøker fra tiden etter 22. juli og kunstverk laget av den lokale kunstneren Bjørg Eigard. I tillegg har elever fra Malvik videregående bidratt med aktuelle og tankevekkende tekster om utenforskap og ytringsfrihet, forteller Turid Eidem Olsen, og legger til at hun mener 22. juli vil bli markert med en verdig markering, også i år.

– Klokken 16:00 samles vi ved minnesmerket i Hommelvik. Leder i Hommelvik AUF, Kristine Holden, og varaordfører i Malvik kommune, Ole Herman Sveian, er invitert til å holde appeller. Sammen med Lise Anna Øwre vil Martin Mulholland stå for de kulturelle innslagene denne dagen, forteller lederen i Hommelvik AUF Kristine Holden og sier hun ser frem til minnemarkeringen førstkommende torsdag.

– I tiden etter 22. juli, lovte vi hverandre å aldri glemme. Derfor er det fremdeles viktig at vi minnes de vi mistet denne dagen, og står sammen om de verdiene som ble angrepet. Samtidig er det viktig at vi tar et oppgjør med holdningene som drepte 77 mennesker 22. juli 2011. En slik minnemarkering er en fin måte å gjøre nettopp det på, mener Holden.

En lav terskel for å delta

I og med at det i år er 10 år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, ble det naturlig at kommunen tok en større rolle i planleggingen og gjennomføringen av markeringen.  

– Vi har siden april i år hatt god dialog med AUF, Arbeiderpartiet, Støttegruppen etter 22. juli og kommunen. Det ble avklart at man ønsket å beholde den tradisjonelle markeringen slik den har vært tidligere år, da dette oppleves som et verdig arrangement samtidig som terskelen for å delta er lav, sier SLT-koordinator i Malvik kommune, Trude Bekkavik og legger til at kommunen vil i år legge til rette for en digital overføring av arrangementet på kommunens Facebook-side, slik at de som ikke har mulighet til å delta også kan overvære minnemarkeringen.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW