onsdag, september 28, 2022
HjemNyheterNy bil gjør vegmerking billigere

Ny bil gjør vegmerking billigere

Trøndelag fylkeskommune har kjøpt en formerkebil som skal gjøre det enklere, tryggere og billigere å utføre merking av veg.

Formerking er den merkingen man gjør på vegen før det blir permanent merking. Formerkebilen merker opp midt- og kantlinjer, og utføres både på nylagt asfaltdekker og i forbindelse med reparasjon av eksisterende vegoppmerking.

Den nye formerkerbilen er utstyrt med lasersikte for riktig treff på vegen og kodeskriver som skriver de koder for de ulike linjetypene.

Bilen har en verdi på 2,5 millioner kroner og det omfatter selve bilen, påbygg, samt alt av arbeid og materiell.

Foto: Trøndelag fylkeskommune

Et trafikksikkerhetstiltak

Tidligere har fylkeskommunen kjøpt formerkingstjenesten av Statens vegvesen. En løsning som for øvrig har fungert godt, men denne muligheten vil vi ikke få framover. Som et alternativ til andre aktører ønsker fylkeskommunen å kunne gjøre denne jobben selv.

Ved å ha denne tjenesten i fylkeskommunen, sørger man for at formerkingen blir gjort riktig, slik at de som utfører den permanente vegoppmerkingen har noe å utføre sin jobb riktig etter.

–  Egen formerker kjenner regelverket godt og gjør på egen hånd de vurderinger som må gjøres underveis. Formerker er,  i tillegg til å utføre formerking,  på mange måter byggeleders forlengede arm ute. Ved å kjøpe denne tjenesten eksternt, vil vi ikke få den samme muligheten, forteller teamleder Anne- Grethe Jenssen.

Ved å gjøre merkingen selv ser man enklere omfang og behov, og sparer også både tid og penger.

– Ved å utføre formerking selv, da spesielt for reparasjon av eksisterende vegmerking, er vi mye tryggere på at omfanget/ volumet av formerkingen blir innen det det er behov for, sier Jenssen.

Foto: Trøndelag fylkeskommune

– Vi har gledet oss til å få ta i bruk bilen, og har fått prøvd den på noen vegoppmerkingsprosjekter nå før ferien. Det kommer også flere små og store prosjekter etter ferien, blant annet fv.65 fra Forve bru til Svorkmo, avslutter Jenssen.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW