På offentlige flaggdager er kommunale og statlige bygg pålagt å flagge. Privatpersoner kan velge å flagge selv utenom offisielle flaggdager.
4.juli
4.juli flagger vi for Hennes Majestet Dronningen. Dronning Sonja, født Haraldsen ble født den, 4. juli 1937.
Dronning Sonja er datter av Dagny (1898-1994) og Karl August Haraldsen (1889-1959).
Hennes Majestet Dronningen
I følge slottets offisielle sider, så møtte Sonja Haraldsen daværende Kronprins Harald, for første gang i 1959. Ni år senere ble det klart at hun fikk gifte seg med sin utvalgte.
I mars 1968 kom meldingen om at Kong Olav hadde gitt sin tillatelse til at Kronprinsen fikk gifte seg borgerlig.
Forlovelsen ga støtet til en debatt om monarkiets fremtid i Norge. Motstanden mot at Kronprinsen giftet seg borgerlig var langt mindre enn mange fryktet. Kronprinsesse Sonja ble fra første stund godtatt av folket som medlem av Kongehuset.
Den 29. august 1968 sto bryllupet i Oslo Domkirke, og Sonja Haraldsen ble Norges Kronprinsesse.
Kongeparet ble signet i Nidarosdomen i Trondheim 23. juni 1991, og da Kronprins Harald tok over som Konge etter Kong Olavs bortgang, hun ble da Norges første Dronning på 53 år
Dronningen vokste opp på Vinderen i Oslo og tok realskole-eksamen i 1954. Hun utdannet seg i kjole- og draktsøm ved Oslo yrkesskole. Deretter reiste hun til Sveits og tok eksamen ved l’Ecole Professionelle de jeunes Filles i Lausanne. Undervisningen omfattet også samfunnsfag, regnskap og motetegning. Senere tok Dronningen artium som privatist. Etter å ha avlagt eksamen i fagene fransk, engelsk og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo fikk hun tittelen cand.mag.
Kong Harald og Dronning Sonja har to barn. Prinsesse Märtha Louise ble født 22. september 1971, og Kronprins Haakon 20. juli 1973.
Engasjement
Dronning Sonja har mange interesser som hun kombinerer med sine oppgaver som landets førstedame. Hun er svært interessert i kunst og kultur, hennes interesse for natur, friluftsliv og miljø er også godt kjent i Norge. Dronningen har et sterkt samfunnsengasjement og har ved flere anledninger vært beskytter for og deltatt aktivt i store aksjoner. Dronningen er også opptatt av kulturminnevern, er beskytter for Fortidsminneforeningen.
Vi gratulerer Hennes Majestet Dronningen, med dagen.
Forskrift om flagging
§ 6 i forskriften om flagging, har regler om heising og haling av flagget:
«Flagget heises i månedene mars til og med oktober kl. 08.00, i månedene november til og med februar klokken 09.00. Flagget hales ved solnedgang, dog ikke senere enn klokken 21.00 hvis solen går ned etter denne tid.»
Privat flaggbruk
Det finnes ingen lovpålegg for privat bruk av det norske flagget, men det er vanlig å følge det offentlige reglementet.
- Man skal behandle et flagg med respekt
- Et flagg skal aldri berøre bakken
- Privatpersoner, firmaer, institusjoner og kommuner skal flagge med handelsflagget. Staten skal flagge med statsflagget som har splitt og tunge
- Flaggets lengde skal være 1/3 av lengden av flaggstangen når flaggstang står på bakke
- Flagg som står vannrett, eller fra bygning skal være 1/2 av lengden av stangens lengde
- Ved flaggheising skal man ikke heise to flagg på samme flaggstang
- Dersom et flagg brukes til dekorasjon, skal det henge fritt, og ikke spikres eller kunne tråkkes på
- Et ødelagt eller slitt flagg skal enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles fra hverandre
- Flaggets proporsjoner: Lengde: 6-1-2-1-12 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Høyde: 6-1-2-1-6 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge
- Flaggets farger skal være norsk rød (pantone 200) og norsk blå (pantone 281).
Ved dødsfall fires flagget til halv stang dødsdagen og bisettelsesdagen. Flagget heises først til topps og fires til «halv stang». Halv stang innebærer at flagget fires ned en tredel av stangens høyde, målt fra toppen av flagget. Etter bisettelsen heises flagget til topps.
Et falmet og slitt flagg bør fornyes, da det ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Hvis flagget kasseres skal det sprettes opp i sømmene slik at fargene skilles. Fargene skal så, hver for seg, enten graves ned eller brennes.