Det har lenge vært kjent at et forbud ville komme, og selv om det trer i kraft nå den 3. juli 2021, er det alt mange produsenter og importører som er godt i gang med å fase ut de ulike produktene.
– Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år. EU-forbudet mot engangsartikler av plast er noe Norge har støttet, og vi innfører det nå samtidig som alle land i EØS-området, opplyser klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
3.600 tonn årlig
Forbudet blir innført som følge av et EU-direktiv. Produktene det gjelder, er bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast, samt matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor. Forbudet kan medføre at bruken av disse plastartiklene reduseres med 1,9 milliarder enheter eller 3.600 tonn årlig i Norge.
Forbudet gjelder ikke for bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.
– Selv om det meste av engangsplasten blir håndtert i avfallssystemet og ikke kommer på avveie, vil forbudet redusere forsøpling og skader på dyreliv og miljø. Det er dessuten dårlig utnyttelse av ressurser å bruke et produkt bare én gang, opplyser klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.
Her er listen over alt som forbudt fra 3. juli:
- Bomullspinner, altså q-tips av plast.
- Gafler, kniver, skjeer og spisepinner av plast.
- Tallerkener. Papptallerkener kan fortsatt brukes, men papptallerkener med beskyttende lag av plast blir forbudt.
- Sugerør av plast.
- Rørepinner av plast til drikkevarer, som for eksempel de du rører ut sukkeret i kaffen med.
- Ballongpinner og festemekanismer til slike pinner.
- Matbeholdere av isopor – eller ekspandert polystyren, som det egentlig heter – med eller uten lokk. Det er fortsatt tillatt med engangsbeholdere av plast til take away-mat, men ikke av isopor.
- Drikkevareemballasje av isopor, samt korker og lokk til disse.
- Drikkebegre av isopor og lokk til disse.
- Okso-nedbrytbar plast er heller ikke lov. Slik plast finnes det ikke så mye av i Norge i dag, men blir ofte brukt i plastbæreposer i utlandet.