På offentlige flaggdager er kommunale og statlige bygg pålagt å flagge. Privatpersoner kan velge å flagge selv utenom offisielle flaggdager.
Unionsoppløsningen
Unionsoppløsningen markeres hvert eneste år den 7. juni, og det er en offisiell flaggdag her i Norge.
Året 1905 markerer slutten på unionen mellom Norge og Sverige. En union som da hadde eksistert, siden 1814. Den 7. juni er selve unionsoppløsningsdagen i Norge. Det var på denne dag, Stortinget ber regjeringen fortsette «med de endringer som nødvendiggjøres derved at foreningen med Sverige under én konge er oppløst som følge av at kongen har opphørt å fungere som norsk konge».
Oppløsningen av unionen ble vedtatt av Stortinget 7. juni 1905.
I samtid, som i ettertid, er den fredelige oppløsning av den svensk-norske union sett på som et politisk-diplomatisk mesterstykke. På den store fredskongress i Haag 1907 ble til og med kong Oscar II hyllet som «fredsfyrste».
Forskrift om flagging
§ 6 i forskriften om flagging, har regler om heising og haling av flagget:
«Flagget heises i månedene mars til og med oktober kl. 08.00, i månedene november til og med februar klokken 09.00. Flagget hales ved solnedgang, dog ikke senere enn klokken 21.00 hvis solen går ned etter denne tid.»
Privat flaggbruk
Det finnes ingen lovpålegg for privat bruk av det norske flagget, men det er vanlig å følge det offentlige reglementet.
- Man skal behandle et flagg med respekt
- Et flagg skal aldri berøre bakken
- Privatpersoner, firmaer, institusjoner og kommuner skal flagge med handelsflagget. Staten skal flagge med statsflagget som har splitt og tunge
- Flaggets lengde skal være 1/3 av lengden av flaggstangen når flaggstang står på bakke
- Flagg som står vannrett, eller fra bygning skal være 1/2 av lengden av stangens lengde
- Ved flaggheising skal man ikke heise to flagg på samme flaggstang
- Dersom et flagg brukes til dekorasjon, skal det henge fritt, og ikke spikres eller kunne tråkkes på
- Et ødelagt eller slitt flagg skal enten brennes eller sprettes opp slik at fargene skilles fra hverandre
- Flaggets proporsjoner: Lengde: 6-1-2-1-12 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge. Høyde: 6-1-2-1-6 med henholdsvis rød, hvit, blå, hvit og rød farge
- Flaggets farger skal være norsk rød (pantone 200) og norsk blå (pantone 281).
Ved dødsfall fires flagget til halv stang dødsdagen og bisettelsesdagen. Flagget heises først til topps og fires til «halv stang». Halv stang innebærer at flagget fires ned en tredel av stangens høyde, målt fra toppen av flagget. Etter bisettelsen heises flagget til topps.
Et falmet og slitt flagg bør fornyes, da det ikke lenger er verdig som nasjonalsymbol. Hvis flagget kasseres skal det sprettes opp i sømmene slik at fargene skilles. Fargene skal så, hver for seg, enten graves ned eller brennes.