-Du får komme etter klokka ett, da er det roligere på lunsjfronten.
Ordene er Stein Hofstad sine, og som sagt så gjort. Vi møter han på Café Rampa litt etter klokka 13:00, det er i slutten av april. Det er litt sol, men ingen overdrevet varme å snakke om.
-Her er det kaffe, jeg må bare, sier han i en halv setning og forsvinner ut på kjøkkenet.
Ved bordene i det gamle pakkhuset er sitter det spisegjester. Noen har fått servert, noen venter på at Stein skal bli ferdig med deres bestilling. Nye gjester kommer inn døra, ser på menyen ved bardisken.
-Mye deilig her, utbryter den ene, før de bestiller.
Stein kommer bort til bordet vår der kaffekoppen er halvfull, notisblokk og kamera ligger klart.
-Det ble travelt ja, artig det.
-Kan vi ta det i mårra tidlig da, før åpningstid, spør jeg.
-Ja. Vi gjør det, sier Stein og forsvinner ut på kjøkkenet igjen.
Familiebedrift på dugnad
Dagen etter er tempoet lavere. Kaffen er nytrukket og solen sender sine stråler, gjennom vinduene som vender mot Hommelvika.
-Det startet mens jeg bodde i Trondheim. Så var jeg hjemme på besøk til foreldrene mine. Så stod nå Rampa her da, som den alltid hadde gjort. Dette var tidlig i 1995. Den kafeen som var her i Hommelvika den gangen, lå på baksida av Samvirkelaget, der Coop Extra er nå. Jeg mener også at Kakehuset var der enda.
-Så tok jeg en telefon til NSB, og fikk vite at lokalet var utleid til noen som drev med bil og et lite lager. Men jeg ba om at de skulle ringe meg, hvis det skulle bli noen endringer, forteller Stein Hofstad.
-Så ringte de, og da var det i gang. Jeg mener jo Hommelvik trenger en kafe og det gamle pakkhuset lå perfekt til, selv om det var i dårlig forfatning.
-Etter at leiekontrakten var på plass bygde vi Café Rampa på dugnad. Vi startet 2. januar i 1996 med dugnaden, og åpnet 1. mai samme år. Eller det vil si, vi åpnet vel egentlig 30.april, etter at «Kvelden før dagen» i Folkets Hus var ferdig. Men ordfører den gangen, Asbjørn Nøstmo, klippet snora dagen etter, 1.mai 1996. (Saken fortsetter under bildet)
Kulturhuset blir til
Opprinnelig skulle Café Rampa drives som en kafe på familiebasis.
-Men så kom det jo henvendelser fra kulturlivet, og det ble mer og mer.
-Så kom Viggo Valle, og NRK med «Billetten» durende. Det ble et vendepunkt, sier Stein. Det gjorde Café Rampa kjent og det henger i hos folk, nå over tjue år etterpå.
Av alle de som har stått på den lille lokale scenen, troner kanskje Åge Aleksandersen øverst.
-Åge er vel den som har vært her mest, og trukket mest publikum. Han startet allerede i 1998, den gangen kom han kun med kassegitar. Og han snakker om det den dag i dag. Nå sitter folk som noen prester og hører på, den gangen var det som en Vietnamkrig, fullt trøkk fra salen, ler Stein.
Men Åge er en ting, de lokale artistene noe helt annet.
-Jeg må si at det som den gjengen vi har og har hatt i Hommelvik, fra kor og korps og revyer har det vært stort trøkk i og stor interesse for. Da stormer folk til dørene. (Saken fortsetter under bildet)
Maten
Ingen kafé uten mat, og Stein Hofstad har vært en dedikert kjøkkensjef som ikke har sluppet til så alt for mange bak grytene oppigjennom årene.
-Nei, jeg har ikke sluppet taket helt. Nå har jeg rundet 62 år og holder på. Det vil si at nå er det blitt lettere de siste årene, for jeg har tilpasset driften etter hvor mye jeg klarer selv og det passer meg ganske bra.
-De første ti – femten årene, til vi la om konseptet litt, var knallhardt for helsa.
I 2009 fikk Café Rampa besøk av TV-programmet «Hellstrøm rydder opp».
-Det var sønnen min, Sebastian som hadde meldt meg på uten at jeg visste det. Han spurte og grov ganske mye om Rampa og det jeg holdt på med, men sa at det skulle være til en hovedoppgave på skolen. Plutselig en dag ringte de fra Monster Produksjon og da var vi i gang, ler han.
-Å komme gjennom nåløyet var ikke bare bare. Vi har aldri hatt dårlig økonomi, men det var konseptet de syntes var kult. Jeg og Hellstrøm ble enige om at han hadde dårligere økonomi enn Café Rampa, ler Stein.
-Men, jeg har aldri vært så nervøs for å gå på jobb, som den dagen vi startet innspillinga og jeg kom nedover forbi Herredshuset og så TV-teamet stod der. Da var jeg nervøs og trodde jeg skulle tisse på meg.
To av rettene som også stod på menyen i 1996, henger fortsatt med.
-Ja da, to klassikere, «Vika-biffen» og «Fiskepanne» men ellers skifter det jo, det er jo vanlig, ellers går folk lei.
Et 25 år langt høydepunkt
Cafe-verten blir svar skyldig, når vi vil ha utav han hva som har vært høydepunktet gjennom de 25 årene som har gått.
-Dæ, det var et vanskelig spørsmål. Det er jo så mange. Det er jo flere høydepunkt i året. Nei, ett spesielt, jeg vet ikke, det er så mange.
-Skulle jeg sette meg ned å lage ei liste over hvem og hva som har skjedd, konserter, revyer, show, nei det har vært mye. 25 år har vært et stort høydepunkt egentlig, konkluderer Stein.
Det siste året har selvsagt vært spesielt, men Stein og Café Rampa ser fremover.
-Vi har kommet gjennom nedstengning og begrensninger helt greit. Vi, som alle andre har skjært ned på kostnadene, så i en periode har vi nå vaska klærne våre sjøl og ikke bruk renseri. Bare der har vi klart å spare inn noe, forklarer han. (Saken fortsetter under bildet)
Framtida
Nå ser Stein frem til en gradvis gjenåpning av landet med nye konserter, revyer og arrangement på Café Rampa.
-Det er litt bittert at vi gikk glipp av konserten med Hanne Boel i fjor, det hadde jeg gledet meg til. Vi håper hun kan ta oss med i planene igjen.
Når det gjelder Café Rampa, er det ingen som står klar til å ta over etter Stein.
-Nei det er ikke det, men som sagt, jeg er 62 og har tenkt å holde på litt til, så får vi se, svarer han ettertenksomt.
-Jeg er jo fornøyd med å kunne gå til og fra jobb hver dag. Dra på hytta i helgene og arrangere noen konserter, åremålsdager og andre selskaper innimellom.
-Det er slutt med å sitte her på fredagskveld å se på klokka å vente på gjester som lettere påseglet kommer for å ta den siste ølen. Den tida er forbi.
-Den tida vi har hatt med maks femti gjester har på en måte vært behagelig, både for gjestene og oss, men for all del, jeg ville gjerne vært pandemien foruten.
Mye som skjer rundt det røde huset
Det er stor aktivitet på planfronten i Hommelvik om dagen. Aller mest fokus er det utbygginga mellom Café Rampa og stasjonsfjæra som får.
-Det er veldig mye som skje rundt det røde huset. Men jeg tror at Rampa blir stående, men i forhold til alt det andre vet jeg faktisk ikke.
Stein snur seg og lar blikket vandre langs fjorden og fjæra bare noen få meter unna.
-Planene er gjenstenging. Nå har vi sola, det er strøkent, så jeg vet ikke, sier han med ansiktet i alvorlig folder. Jeg har et spørsmålstegn. Inn i meg selv.
-Et spørsmålstegn som sier meg at vi må tenke oss om, veldig godt om. Det er jo noen som skal ta over dette etter oss.
-Folk sier til meg, at Stein du vil jo få så mye å gjøre, hvis det blir sånn og sånn. Ja jeg får kanskje det, men nå har jeg tross alt vært her i 25 år og har hatt litt og gjort i de årene også.
-Men utviklingen av Hommelvik de siste 25 årene har vært nedbygging og riving. Spikeren kom med MalvikSenter. For oss var lørdagene en kjempedag med mye besøk, for folk handlet i Hommelvik og møttes for en kaffe og en prat. Så åpnet senteret og flere butikker forsvant.
-Sånn sett er det stort rom for utvikling, sier Stein og henter mer kaffe til oss to «jabbkaillan» som prøver å sammenfatte 25 års cafédrift i Hommelvik.
-Jeg ser jo at vi får stadig flere Stjørdal- og Trondheimsfolk som gjester. De sykler på elsykkel, eller kjører til Muruvik og går Malvikstien og så er de innom her for en matbit.
4.juli
Mange forbinder jo Café Rampa med USA sin nasjonaldag 4.juli. Da møtes Amcar-folket fra Stjørdal og Trondheim til treff i Hommelvik og mye folk kommer for å se.
-Det er jo en liten nasjonaldag for oss, som vi har holdt på med i en 13-14 år, selv om det i fjor ble litt begrenset på grunn av Covid-19.
-Tror nok at det blir noe i år også, men muligens ikke like organisert som tidligere, men det er jo lov å kjøre seg en tur.
-Amcartreffet er jo større enn 17.mai, sier Stein og gestikulerer litt for å understreke.
Når Amcartreffet er ferdig, tar Stein ferie.
-Jeg har vurdert om vi skal holde åpent gjennom sommeren, men har konkludert med at det går fint å stenge. Jeg må få si at jeg er nokså privilegert som kan stenge ned og ta fri i tre uker. Det er avkobling det, sier Stein.
-Det gjør kanskje at man holder lengre i faget, for det er knallhardt. (Saken fortsetter under bildet)
Kulturpris
Rundt om på veggene i det gamle pakkhuset som for 25 år siden ble Café Rampa henger det minner i form av bilder, diplomer og andre hilsener.
En av de gjeveste ble hengt oppi 2011, da Stein og Café Rampa fikk Malvik kommunes kulturpris.
-Det er jo en anerkjennelse, og jeg tror nok det i seg selv, er et tegn på at kommunen er glad for at plassen er her.
Nok en gang ser han ut i rommet og blir alvorlig og ettertenksom.
-Jeg har jo aldri satt meg ned og tenkt over hvem som har vært her, og hva vi har gjort i alle disse årene. Mulig det er en god egenskap.
-Men noen ganger innimellom, tenker jeg litt hvilke gjester som har besøkt oss oppigjennom årene, og hva som var spesielt med det.
-Da tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg var her og spiste middag, serverte jeg tjuvfisket ørret fra Stavsjøen. Det forholdet er nok foreldet nå, ler Stein.
Stein har i mange år skaffet både fisk, vilt og bær til sitt eget kjøkken på Café Rampa, men de etter hvert avanserte reglene hos Mattilsynet førte til at det har han slutta med.
-Det gir jo en tilfredsstillelse som kokk når du vet at den maten du serverer dine gjester ikke er mer enn et par – tre timer gammel. Men det har blitt veldig strengt. (Saken fortsetter under bildet)
En livsstil med faste gjester
Med en kafe som har holdt åpent i 25 år, har det også blitt mange faste gjester, både på dag og kveldstid.
-Det er jo suverent og artig. Hvert år har vi egne selskaper med lutefisk, gammelsalta sei, skrei, lever og rogn og julebord, for å nevne noe.
-I jula er det ulike fast arrangement, gjerne to og tre forskjellige. Julejazz, dans og revy. Ja, det er litt forskjellig, forteller Stein.
Hver dag klokka 10 kommer de første kaffegjestene, men for Stein Hofstad er det å drive Café Rampa har blitt en livsstil.
Lørdag 1.mai er det åpent fra klokken 16.00 til 22.00.
Det kan være lurt å bestille bord på forhånd, da det er maks 50 personer i gangen.