onsdag, november 30, 2022
HjemNyheterTV-Aksjon 2021 - mot barneekteskap

TV-Aksjon 2021 – mot barneekteskap

H.K.H. Kronprins Haakon er høy beskytter for årets TV-aksjon.

– Vi er takknemlige for at årets høye beskytter for TV-aksjonen brenner for jenters rettigheter og for bærekraftsmålene, skriver Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge i en pressemelding.

Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige Hoff

Barneekteskap

TV-aksjonen går i år til Plan Internationals arbeid mot barneekteskap i fem land, der problemet er størst. Partapuoli er bekymret for hvordan jenters livssituasjon verden over har blitt forverret under koronapandemien.

– Det var inspirerende å høre Kronprinsen snakke på årets Likestillingskonferanse, om jenters situasjon under koronapandemien og økningen i barneekteskap. Barneekteskap setter jenters helse og liv i fare. Det hindrer likestilling og opprettholder fattigdom. Skal vi holde stø kurs slik at vi oppnår bærekraftsmålene innen 2030, må kampen mot barneekteskap prioriteres, sier Partapuoli i pressemeldingen.

– Skal vi få til en forandring for verdens jenter må barneekteskap bekjempes. Det gjøres best ved forebyggende arbeid. Vi må sørge for at jenter får skolegang slik at de kan skaffe egen inntekt og bestemme over egen fremtid. Vi må gi jenter selvtillit til å ta kontroll over sine liv. Vi må sørge for at det er lover og regler som beskytter jenter slik at det er ulovlig for barn å bli gift. Og vi må jobbe med å endre de holdningene som gjør at samfunn aksepterer at jenter blir gift mens de fortsatt er barn. Jenter skal være barn, ikke brud, understreker Partapuoli.

Lang tradisjon for Kongehuset

Kongehuset har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974.

Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige Hof

– Det er flott at Kronprinsen med sitt samfunnsengasjement blir høy beskytter for årets TV-aksjon. TV-aksjonen er vår felles nasjonale dugnad. Med Kronprinsen og andre gode aktører i spissen, skaper vi engasjement og aktiviteter lokalt som gir endringer globalt. Bredden i deltagelse og aktiviteter fra Kongehuset til den lille basaren i gata, viser hvordan vi jobber sammen for en bedre fremtid for millioner av mennesker, sier leder for TV-aksjonen Vibecke Østby i pressemeldingen.

Årets viktigste søndagstur

Folk i hele Norge har tradisjon for å engasjerer seg for TV-aksjonen i oktober. TV-aksjonen regnes visstnok som verdens største dugnad, målt i antall deltagere og bidrag per innbygger.

– Det er fantastisk at vi år etter år i felleskap med kongehuset, fylkes- og kommunesektoren, skoler, næringsliv og frivilligheten kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted, avslutter Vibecke Østby.

Søndag 24. oktober kan hele Norges befolkning gå årets viktigste søndagstur.

Fakta om TV-aksjonen NRK:

  • TV-aksjonen har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 24. oktober.
    TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon, og har totalt samlet inn mer enn ni milliarder kroner siden oppstarten for 47 år siden.
  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Jentene blir hindret i å nå sine drømmer og mål, og frarøves muligheten til å skape en god framtid. Årets TV-aksjon vil nå ut til tre millioner mennesker i land der barneekteskap er utbredt for å bekjempe den skadelige praksisen.
  • Hvert år besøker 100 000 bøssebærere 2,4 millioner hjem i Norge. Møtet i døra er helt unikt og verdifullt.
  • Mange millioner mennesker har fått et bedre liv takket være innsatsen til Norges befolkning i TV-aksjonen.

Fakta om TV-aksjonen Plan International:

  • TV-aksjonen går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap.
  • Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort. De blir hindret i å nå sine drømmer og mål, og frarøves muligheten til å skape en god framtid.
  • Årets TV-aksjon skal nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger.

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW