Hommelvikingen Marte Berg, flyttet fra Malvik i 2015 og hun bor i dag i Fredrikstad. Marte er gift med Nicolai, og sammen har de Aiden på 3 år.
Et større bilde
Marte er opptatt av klima, og har i mange år vært fascinert av det å dyrke egne grønnsaker. Både Marte og ektemannen Nicolai, er glade i å lage mat, og da spesielt med grønnsaker fra egen hage.
-Jeg er engasjert i klima og miljø, og det er nok dette som på mange områder driver hagen frem. Samtidig som jeg får gjøre noe jeg synes er gøy, og gitt oss mat på bordet, så er det til nytte i et større bilde.
-Vi er veldig glade i å lage god mat, så mye av motivasjonen ligger nok der. Mannen min, Nicolai, har i tillegg til ølbaren Tæps, åpnet opp burgerkjøkkenet Bøns på Tæps. Så ja, matlaging er en del av livet vårt. Gjennom kjøkkenhagen blir maten mer miljøvennlig, og bedre for oss å spise. Samtidig er det gøy å kunne klare seg selv deler av året.
Grønnsaker, blomster og svamp
I hagen sin, Øyenkilhagen, dyrker hun både tomat, agurk, chili, squash, mais, gresskar, salat/bladgrønnsaker, gulrot, potet, basilikum, sukkererter, reddiker, pastinakk og rødbeter i tillegg til diverse sommerblomster og luffasvamp/badesvamp, som heter Loofah.
-Jeg anser meg selv fremdeles å være relativt fersk i gamet, men det har nok vært en fascinasjon lenge. Jeg har hørt at jeg har bønder i slekta, så det har kanskje noe med det å gjøre. Jeg dyrker ikke alle grønnsaker selv, men jeg dyrker mange. Enn så lenge er det sesongbasert. Men takket være flere løsninger jeg har lært fra blant annet Maria Berg Hestad i boka «Dyrk enkelt», klarer jeg med små skritt å forlenge sesongen. Jeg håper jo at jeg i løpet av noen år klarer å forlenge sesongen, slik at jeg ikke trenger å handle inn grønnsaker i butikken, forteller Marte.
Gav mersmak
Nå i 2021 er hun på sin fjerde sesong med egen kjøkkenhage, og hele familien er engasjert. I 2018 var det varmerekorder flere steder i landet, og dette gav gode vekstforhold også i Fredrikstad.
-Det er helt klart hele familiens prosjekt. Hagearbeidet startet for fullt da jeg hadde mammapermisjon, våren 2018. Dette var året med alle varmerekordene, så jeg fikk en pangstart og det ga mersmak. Mannen min bygger alt jeg dyrker i og han lager god mat av resultatene mine. Aiden leker, og knasker på grønnsaker, innimellom alt dette. Besteforeldre bistår også en hel del. Akkurat det kan ikke gå usagt, forteller Marte.
-I hagen skaper vi mange fine øyeblikk sammen. Jeg ser at det betyr mye for Aiden å få være med i hagen. Han lærer mye om det rundt oss og sammenhengen alt er en del av. Han har til og med sitt eget bed hvor han får gjøre akkurat det han vil, og her kommer det alltid opp noe spennende. Hagen er vårt lille økosystem, og vi prøver sammen å gjøre livet til både dyr, planter og vill natur så bra som mulig her. Vi prøver også å bruke mest mulig av det rundt oss når vi bygger videre på hagen, forteller Marte.
Leste bøker på toget
Marte jobber i dag som prosjektleder i «Samordnet mottak for løslatte», Blå Kors Fredrikstad. Prosjektet bistår løslatte med tilbakeføringen til samfunnet etter soning, for å forebygge tilbakefall til kriminalitet.
I en periode pendlet Marte Oslo – Fredrikstad, og på toget hadde hun rikelig med tid til å lese.
-Jeg flyttet fra Oslo til Fredrikstad sammen med mannen min, Nicolai, høsten 2017. Mannen min er herfra, jeg var gravid på dette tidspunktet og vi ville flytte nærmere familie. Vi jobbet begge fremdeles i Oslo, og var avhengige av å kunne pendle en periode før vi fikk jobber i Fredrikstad. Mye av pendlingen fra Fredrikstad til Oslo i starten ble brukt til å lese hagebøker, forteller Marte.
-Jeg har lest flere bøker. Den gangen var «Dyrk selv» av Doreen Månsson det store. Nå i disse dager sverger jeg til «Dyrk enkelt» av Maria Berg Hestad. Det går selvfølgelig mye i youtube-klipp og instagram, hvor man finner masse nyttig info, forteller Marte og legger til at det er mange flinke hagefolk der ute.
Øyenkilhagen
I Fredrikstad bor den lille familien, i landlige Øyenkilen ved havet, rett utenfor Fredrikstad by. Derav «Øyenkilhagen», som Marte kaller hagen sin. Hagen gir rom for å dyrke mye, men Marte er også opptatt av at man ikke trenger så stor plass for å dyrke egne grønnsaker.
-Vi har ett mål tomt, som gir flust av muligheter. Men jeg er litt opptatt av at man i grunn kan dyrke hvor som helst. Det finnes mange muligheter om du bor i en leilighet i byen også, enten du har balkong eller ikke. Man må bare finne smarte løsninger. Man kan også skape et «dyrkefellesskap» utenfor blokka eller i en kolonihage/parsellhage. Det finnes ofte mange ubrukte områder i en bygd, som kunne blitt frodige hager om man bare går sammen og gjør en liten innsats, forteller Marte og legger til at hvis noen ønsker et nærmere innblikk i hagen hennes, så er det bare å ta turen til Øyenkilhagen på instagram.
Liker å bøye reglene
Marte jobber med å forlenge sesongen, men hun er tydelig på at hun ikke vil bite over for mye på en gang. Hun er redd det kan drepe motivasjonen. Hun er opptatt av å tøye reglene innenfor dyrking, og hun mener det er klokt å sette seg inn i de faktiske reglene på forhånd, da dette er nyttig kunnskap å ha med seg når man igjen skal bøye disse reglene.
-Jeg har et drivhus som mannen min bygde i fjor, et minidrivhus, en rekke pallekarmer og flere bed som jeg dyrker i. Omfanget blir større etter hvert som jeg lærer meg nye triks for å forlenge sesongen. Jeg liker å bryte sesongreglene i hagen. Mye av tradisjonelt hagearbeid er styrt av regler for når ting skal sås, plantes ut, og hvordan og hvorfor det skal gjøres som det skal. Jeg liker å bøye disse reglene gjennom å tenke; hvordan kan jeg påvirke forholdene rundt meg, forteller Marte.
-Landet vårt er delt inn herdighetssoner fra varme (H1) til kalde (H8). Dette finner du godt forklart på nettsiden til Hageselskapet. Øyenkilhagen ligger eksempelvis i H2. Sonene gir en indikasjon på hvilke planter som trives med klimaet der vi bor og lengden på vekstsesongen. Det kan være svært stor variasjon i lokalklimaet innen korte avstander, og dessuten kan du selv gjøre mye i egen hage for å bedre de klimatiske forholdene. Her kommer regelbrytinga mi inn. Jeg elsker å prøve å gjøre min H2 til en H1. Dette kan man for eksempel gjøre gjennom å beskytte plantene for vind, gi dem litt ekstra varme og lys, forteller en engasjert Marte.
-Varmbenken jeg bygde i midten av februar er et godt eksempel på dette. Varmbenken har nå gitt meg et forsprang gjennom å forsyne spirene med undervarme fra hestemøkk. På denne måten spirte det mye tidligere her, når det ennå var tele i bakken utenfor. Nå kan jeg høste salat herfra lenge før tiden jeg vanligvis planter ut ting.
-Som en rettesnor i regelbryting i hagen; jeg anbefaler å sette seg inn i de faktiske reglene på forhånd, dette er nyttig kunnskap å ha med seg når man igjen skal bøye disse reglene, forteller Marte.
Finner roa
Hagearbeidet er for Marte, en pause i en travel hverdag. Gjennom sin utdanning som sosionom, med master i psykisk helsearbeid og jobben på Blå kors, vet hun hvor viktig naturen og hagearbeid kan være for folk.
-Jeg er jo mamma, og vi har travle jobber begge to. Tida i hagen gir mye tilbake i form av både glede, kreativitet og mening. Hagearbeidet er mindfullness. Her finner jeg roa mi.
-Jeg er jo også veldig opptatt av psykisk helse og miljø. Dette kommer både av utdanningen min og jobben min hvor jeg tydelig ser effekten det kan ha på folk å være ute i naturen, og samtidig gjøre noe som er bra for planeten vår og oss som bor her. At hagearbeid og dyrking gir folk noe kan man se tydelig på statistikk om dagen også. Det har jo vært et helt spesielt år hvor man har sett at interessen for hage og dyrking har eksplodert. Vi har vært, og er i en tid hvor vi er mer hjemme enn før. Tida står mer stille og vi blir mer oppmerksom på det rundt oss. Vi har også mer tid til å ordne med det vi alltid har tenkt at vi skulle har gjort. Det blir kanskje også viktigere å ha det fint rundt oss når vi ikke kan dra noe sted. Samtidig er hagearbeid en aktivitet som er like fin å holde på med alene, som den er sammen med andre. Den passer også uansett hvor du bor, forteller Marte.