torsdag, august 18, 2022
HjemKronikkJeg er heldig

Jeg er heldig

Eva Lundemo Fosmo (Malvik Høyre)

Nå er det påske. I år, som i fjor blir det for mange en litt annerledes påske.
Mange har planer, og du som har hytte i Norge, kan reise på hytta med god samvittighet. Hyttedebatten har gått høylytt, og jeg aner en smule misunnelse i kommentarfeltet. Men, det er faktisk ingen menneskerett å ha hytte. Jeg har hatt det, har det ikke lengre, og lever helt fint med det.

Mange gleder seg påske, og skal vi tro sosiale medier som Facebook og Instagram, er vi alle på fjellet, med ski og kakao. De anmodningene og reglene som er kommet på grunn av pandemien, debatteres også høylytt. Jeg opplever at mange begynner å bli lei, og det kan jeg forstå. Men jeg tror vi ikke har råd til å gi opp. Konsekvensene kan bli for store. Vi kan syntes ting er urimelige, og til tider vanskelige. Jeg mener ikke vi skal følge i flokk, bare for å følge. Men jeg tenker slik; hvem er jeg, og hvilken kunnskap har jeg for å vite bedre en fagfolk feks i Folkehelseinstituttet (FHI). Ja, det er faktisk ikke helseministeren som sitter å finner på regler og anbefalinger, også han følger råd og anbefalinger.
Kommentarfeltet er fullt av folk som mener å vite bedre enn både forskere og FHI. Det er mange bedrevitere, og en ting er sikkert; etterpåkloken er en eksakt vitenskap!
Personlig tror jeg det viktigste vi nå kan gjøre, er å stå sammen og bekjempe viruset.

Denne påsken er det restriksjoner på hvor mange du kan være sammen med. Dette vil nok gi utfordringer for enkelte. Men jeg velger å snu på det. Hvor heldig er ikke jeg, som faktisk må gjøre et valg på hvem jeg skal tilbringe tid med. Ja, vi tar det nok litt for gitt, men for mange er dessverre virkeligheten at de har ikke det valget. De er ensomme, og har ikke mulighet til å velge ut to personer å være sammen.

Ikke misforstå, vi skal ikke ha dårlig samvittighet Selvfølgelig skal vi ha lov til å både være sosiale og kose oss, men det er dessverre ikke alle som har det slik.

Det er en kjensgjerning at i høytider, så blir ofte de ensomme, enda mer ensomme. Ensomhet er vondt, og ensomhet rammer både unge og gamle. Vi vet at ensomhet kan lede til depresjon, manglende mestring og langvarig sykdom. Faktisk viser forskning at hele 16%, nesten 1 av 5 nordmenn, er ensomme og at det rammer alle aldre, både unge og gamle.

Uavhengig av alvorlighetsgrad, må mennesker med psykiske helseutfordringer tas på alvor, og møtes med respekt og profesjonalitet. Innsatsen må settes inn tidligst mulig, og et godt lavterskeltilbud er viktig for at mennesker oppsøker hjelp før små problemer blir for store.

Jeg er derfor stolt over at Høyre setter fokus, på hvordan man kan bidra til at mennesker i alle aldre kan føle seg mindre ensomme. Psykisk helse er blant Høyres viktigste satsingsområder. Vi vil legge til rette for økt brukerinnflytelse, kortere ventetider, bedre forutsigbarhet og bedre kvalitet.

Jeg anser meg som sagt heldig, som har mulighet til å kunne velge hvem jeg skal ha besøk av, men jeg er opptatt av at de som ikke er like heldige. At de ikke skal føle seg alene. Derfor oppfordrer jeg akkurat deg til å bli med på en aldri så liten innsats. Du kan gjøre noe akkurat nå. Ring, eller send en melding til noen du vet er alene. Slå av en prat, eller spør om du kan ta deg en tur. For en ting er sikkert; kaffen og kaffebrødet smaker ekstra godt når du har noen å prate med!

Riktig god påske!

Eva Lundemo Fosmo
Gruppeleder Malvik Høyre

(For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at Eva Lundemo Fosmo er gift med avisens redaktør og at hun et tilknyttet redaksjonen og bidrar med stoff om kultur og sport.)


Håper du vil abonnere på Malviknytt!

Malviknytt vil speile lokalsamfunnet vårt som det er, ikke verre enn det er eller bedre enn det er og aldri ondsinnet.

Malviknytt mottar ingen pressestøtte, kommunal eller annen offentlig støtte, og det er takket være abonnentene og annonsører vi kan fortsette å drive.

Vi lover usminket informasjon under pandemien. Alle meldinger som har relevans for smittebegrensning og som gjelder «liv og helse», legges derfor ut åpent.

Ikke fordi vi må, men vi vet at informasjon formidlet via Malviknytt når mange lesere, og vi anser dette som en av våre samfunnsoppgaver.

Vi håper dette er verdt kr 89,-/mnd eller kr 890,-/år. (abonnementet løper til det blir sagt opp.)

Velkommen som abonnent.
(klikk her for å bestille)

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW