søndag, november 27, 2022
HjemPressemeldingerHistorisk lav strømpris i Midt-Norge 2020

Historisk lav strømpris i Midt-Norge 2020

Pressemelding fra TrønderEnergi: Aldri før har det vært så rimelig å bruke strøm i Midt-Norge som i 2020. I snitt kostet strømmen under ti øre per kilowatt-time. I år er prisen ventet å gå betydelig opp. 

2020 ble annerledesåret, også på strømregninga. Kombinasjonen mye snø i fjellet, mye nedbør, en mild vinter, lite strømforbruk i byene, blant annet som en følge av koronapandemien, og fulle vannmagasiner, trakk strømprisen til bunns.

— Strømprisen i 2020 var eksepsjonelt lav. I noen timer i juli og november fikk enkelte betalt for å bruke strøm. I prisområde NO3 – Midt-Norge – endte vi opp med en gjennomsnittlig strømpris helt nede på 9,98 øre. Det er historisk lavt, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, i TrønderEnergi, Stig Tore Laugen. 

I juli var strømprisen i Midt-Norge på sitt aller laveste. Da kostet en kilowattime i snitt 2,72 øre, ifølge kraftbørsen Noordpool. Snittprisen for strøm i Midt-Norge var til sammenligning på 44 øre og 38 øre per kilowattime i henholdsvis 2018 og 2019. 

Rekordstor kraftproduksjon 
For landet samlet sett var strømprisen noe høyere enn for Midt-Norge, og endte på 11,6 øre per kilowatt, ifølge kraftbørsen NordPool. 

— Prisene vi så i Midt-Norge i fjor var ekstremt lave, sier kraftmarkedsanalytiker Siri Line Hove Ås i TrønderEnergi.

Totalt ble det produsert 153,3 TWh elektrisitet i Norge i fjor. Det er også rekord. Aldri før har det blitt produsert så mye kraft. Det norske strømforbruket var samtidig stabilt, sammenlignet med tidligere år, og endre på 132,9 TWh. Dette er omtrent på nivå med de siste fem årene. 

Ren, trøndersk energi 
I 2020 startet flere nye vindparker produksjonen i Trøndelag. Det bidrar til en bedre kraftbalanse i en region, som tidligere har slitt med kraftunderskudd og kapasitetsutfordringer i strømnettet. 
TrønderEnergis vindparker produserte alene 425 GWh i 2020. I 2022 vil årsproduksjonen tredobles, når vindparkene i Frøya, Stokkfjellet (Selbu) og Sørmarkfjellet (Osen/Flatanger) er i full produksjon.

— Strømforbruket i Trondheim er cirka 3000 GWh per år. Det betyr at vindkraft TrønderEnergi produserte strøm av i 2020, forsynte Trondheim med strøm i ett kvartal. Når våre nye vindparker er i full drift vil den totale årsproduksjonen fra disse være på cirka 1400 GWh, og dermed dekke et halvt års strømforbruk i Trondheim, sier Laugen.  

Vindkraft gir billigere strøm 
Den økte vindkraftproduksjonen vi gi positive ringvirkninger for husholdninger og næringsliv i regionen.

— Rundt åtte prosent av kraftproduksjonen i Norge kommer nå fra vindkraft. Og dette tallet vil øke når stadig ny vindkraft kommer inn i nettet. Vindkrafta bidrar til å gi Midt-Norge en bedre kraftbalanse og dermed også til lavere strømpriser enn vi ellers ville hatt. Vindkrafta har samtidig ført til en kraftig utbygging av linjenettet, og sammen gir dette store muligheter for å etablere ny næringsaktivitet i regionen. Nå gjelder det for kommuner og næringsliv å gripe muligheten, sier Laugen. 

Dyrere strøm i 2021 
Inngangen til 2021 har vært preget av kulde og lite nedbør. Prognosene tilsier at forbrukerne må være forberedt på høyere strømregninger i år, sammenlignet med i fjor.  

— Vi forventer en snittpris i vårt område på mellom 30 og 35 øre per kilowattime i 2021. Det betyr at en strømkunde i Midt-Norge må betale cirka 4000 kroner mer for strømmen i år enn i fjor, om prognosen slår til, sier Laugen. 
Prisoppgangen i starten av 2021 kommer etter et spesielt klimaår. 2020 er det varmeste året noen gang målt.

— Meteorologene har ikke målt et varmere år i Norge på 120 år. Gjennomsnittstemperatur ligger rundt 2,5 grader over normalen. Dette i kombinasjon med stort overskudd på vannkraft, ga rekordlave strømpriser. Nå er det kaldere vær og ikke så mye nedbør, og da skyter strømprisen i været, forklarer kraftmaredsanalytiker, Siri Line Hove Ås, i TrønderEnergi. 

Strømmen utgjør normalt én tredel av samlet regning, ved siden av nettleie og offentlige avgifter. 

Malvikguiden

Annonse

Malviknytt

FREE
VIEW