Vi bor i et fantastisk land

Av: Eva Lundemo Fosmo

Regjeringen foreslår i statsbudsjett, å slå sammen egenandelstaket på frikort 1 og 2 i helsetjenestene. Flott!

Jeg har lurt på hvorfor de var inndelt i to. En sammenslåing vil gi lavere utgifter på egenandel til de som oppnår frikort ved begge takordningene i dag, eller som har høye egenandelsutgifter under begge takene. Ikke minst, det vil være en forenkling.

Hvis dette vedtas, skal det fra nyttår innføres et nytt felles egenandelstak på kroner 3.183,-. Dette skaper sterk debatt. 
Pr idag, er dagens tak på frikort 1, kroner 2.460,- og på frikort 2, kroner 2.176,-. 

Det er en gang slik, at de som har høye helseutgifter også er de som betaler mye i egenandeler. Personlig fikk jeg i år faktisk frikort 1, alt i februar og frikort 2 like etter. Dette tilsvarer en månedlig kostnad på omlag kroner 2.300,- i egenandel. Ja, det er kun i egenandel – ikke den reelle kostnaden. For mellomlegget, det betaler staten.

Jeg er både glad og takknemlig for at jeg kun trengte å betale dette i to måneder, ikke resten av året. Ikke minst er jeg takknemlig for at jeg ikke må betale full pris.

Vi bor i et fantastisk land!

De som «kun» har utgifter som går på frikort 1, vil nå få en økning på kroner 723,- pr år, og jeg ser det reageres kraft på dette. 

Selv er jeg avhengig av mange medisiner, behandling og fysioterapi, og for meg vil endringen bety at jeg sparer kroner 1.453,- i året.

Alle som trenger både lege, medisiner og fysioterapi får en økonomisk fordel på kroner 1.453,-. Alle som kun trenger lege og medisiner vil få en økning på kr. 723,- neste år.

Men, når jeg tenker på hva jeg personlig sparer, hva jeg faktisk koster samfunnet, blir jeg ydmyk.

Hvis jeg skulle betalt de utallige legetimene, CT, MR, stråling, cellegift, innleggelser, turer med ambulanse, operasjoner, medisiner, utstyr til stomi, fysioterapi, ergoterapi, hjelpemidler og helt sikkert flere ting, kommer jeg til beløp jeg ikke tør tenke tanken på. Ikke en gang å bare tenke på hva dette utgjør i egenandeler, for ikke å snakke om den reelle kostnaden.

Jeg er sjeleglad for at jeg bare trenger å betale egenandel totalt på kroner 3.183,- selv om dette kunne utgjort en økning på kroner 723,-. 

Vi bor rett og slett i et fantastisk land!

Eva Lundemo Fosmo

(For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at innleggsforfatteren er gift med avisens redaktør og at hun et tilknyttet redaksjonen og bidrar med stoff om kultur og sport.)