Plassen min er Hommelvik

Av: Ask Aagaard (RU)
Ask Aagaard (foto: privat)

Innlegg av Ask Aagaard (RU): Plassen min er – Hommelvik – godt plassert midt i mellom storbyen Trondheim og den mindre byen Stjørdal. Det er kort vei fra land til by. Det går tog og buss, både på gammelveien og motorveien.

Det ryktes at Hommelvik er en usjarmerende og ubetydelig vik, en vik man bare kjører fort forbi. Noen sier at måkene flyr på ryggen over vika, for å slippe å se ned. Det er langt fra sannheten. Det er riktig at det er en vik. Men det er en vakker vik omkranset av nydelig natur; av fjorden, elva, skogen, og av åser.

4.juni ble planen for Hommelviks nye bydel lansert. Hommelvik Stasjonsby. En visjon som skal gjøre Hommelvik til en et grønt knutepunkt for fremtidens generasjoner. En attraktiv bydel plassert rett ved jernbanen og bussholdeplassen. En bydel som ifølge utbygger vil gjøre Hommelvik til et enda bedre sted å leve og bo.

En bydel som skal bestå av høye blokker foran stasjonsområdet. Noe som vil gi en nydelig utsikt for beboerne i blokkene, utover fjorden mot Frosta og Leksvika, solnedgang i fjord, bølgeskvulp og malerisk idyll. Helt fantastisk kommer utsikten til å bli. Det vet jeg. Jeg har sett den før.

De samme blokkene vil danne en mur, som stenger for utsikten for resten av Hommelviks befolkning. Utsikten mot fjorden vil for alltid bli utilgjengelig.

Grønne knutepunkt høres flott ut, men det må kunne gjøres på en mer bærekraftig måte. Gi oss i pose og sekk. Vi vil ha et levende Hommelvik, men ikke på bekostning av det vi er mest glad i. Ikke ta bort det som er av mest verdi for oss, det vakreste med Hommelvik, i bytte mot en mur.

Hommelvik sentrum oser av historie. Gammel trehusbebyggelse, minner, nøkternhet og arbeiderklassseverdighet. Bygg gjerne ut, men gi oss noe med verdighet, noe vi kan være stolt av, – i tillegg til det vi allerede har.

La de oppvoksende generasjoner vokse opp i et grønt Hommelvik. Lær de å elske naturen, sjøen, elva, skogen – gi dem en grønn start. Å bygge ned naturen i Hommelvik er ikke løsningen. Å bygge i pakt med natur og bestående bebyggelse er mer bærekraftig. Det er de kommende generasjoner som skal arve Hommelvik. Gi dem en arv de stolte kan bringe videre.

Vi har bare en Hommelvik

Vi har bare en jord

Tenk bærekraftig.

Stopp utbygginga av Stasjonsfjæra

Ask Aagaard
Nestleder Malvik RU