4 av 10 har sett berusede voksne med barn i sommerferien

 Ser du barn som sliter i sommer er det viktig å si ifra, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til i en pressemelding.

– For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Randi Hagen Eriksrud i pressemeldingen.

45 % av befolkningen i Trøndelag sier at de har sett berusede voksne 

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av organisasjonen viser at 45 prosent av befolkningen i Trøndelag sier at de har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien.

– Jeg tror vi voksne dessverre bare legger merke til «toppen av isfjellet». Når så mange sier at de har sett berusede voksne sammen med barn, så kan vi bare se for oss hvor mange barn det egentlig er som sitter igjen med vonde minner i bagasjen etter sommerferien, sier Eriksrud.

Tøff periode

Mange av dem har kanskje allerede gått gjennom en tøff periode, med flere uker hjemme fra skolen.

– Nå sitter de kanskje med en ekstra klump i magen og er spent på hvordan sommerferien skal bli. Kommer mamma eller pappa til å drikke for mye?

Oppfordrer til bevissthet

I sommerferien øker alkoholkonsumet i Norge, og Eriksrud frykter mange vil kose seg litt for mye med alkohol denne sommeren, også når de er sammen med barn.

– Etter mange og lange uker hjemme denne våren tror jeg folk vil senke skuldrene litt ekstra i sommer. Da er det viktig å huske på at barn merker at vi har drukket raskere enn vi tror, og at det kan oppleves som ubehagelig og skremmende for dem når voksne forandrer seg. Derfor bør vi være ekstra bevisste på eget alkoholinntak når vi er sammen med barn, sier hun i pressemeldingen.

Si ifra til foreldre som drikker for mye

Hun oppfordrer også folk til å ta grep dersom de ser barn som sliter fordi foreldre eller andre voksne drikker.

– Det handler om å bry seg. For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Eriksrud.

– Kjenner du voksne som drikker for mye rundt barna bør du si det som det er: Jeg blir bekymret for barna når du drikker på den måten du gjør. Dersom vedkommende er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig, sier hun.

– Jeg tror mange har litt for høy terskel for å si ifra, vi vil ikke «blande oss inn» i hverandres liv. Jeg tenker vi bør ta grep så fort vi har en vond magefølelse. Er du i tvil om hva du bør gjøre kan du alltid ringe Alarmtelefonen barn og unge på 116 111. Her kan du få hjelp og råd fra fagfolk i situasjonen du står i, sier Randi Hagen Eriksrud i pressemeldingen.

Om undersøkelsen*:

Har du noen gang i løpet av siste 3 årene sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien?

Antall intervju

Total 2775

Ja 42 %

Nei 58 %

Trøndelag 295

Ja 45 %

Nei 55 %

*Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar til mars 2020. Utvalget er landsrepresentativt og består av 2775 respondenter. 

Av-og-til

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.