Bli med på stafettvandring langs St.Olavsleden

Heidi Brimi ved Bakktjønna langs St.Olavsleden (foto: Eskil Roll)

I disse koronatider er det ikke mulig å gjennomføre hele vandringen langs St.Olavsleden.

Grensen til Sverige er stengt, og noen overnattingsteder har også stengt. For at alle som har tenkt, planlagt eller drømt om en tur langs leden vil det nå bli gjennomført en stafett som vil bli delt i sosiale medier.

St.Olavsleden har blitt et turistmål for stadig flere. Leden går fra Selånger ved Sundsvall til Trondheim og strekker seg 580 kilometer fra Bottenviken til Trondheimsfjorden, og går gjennom to land. Den økte interessen for leden har gitt signaler om rekordmange vil oppleve vandringen langs leden i 2020.

Nå må de mange aktørene langs leden tenke nytt.

– Vi inviterer til en stafettvandring langs hele St. Olavsleden, og søker nå etter folk som vil være med på den. Hver enkelt deltaker vil gå litt i overkant av en kilometer, og når de 580 kilometerne er tilbakelagt, vil stafetten ha vart i 50 dager, sier Putte Eby, som er prosjektleder for den svenske delen av St.Olavsleden.

– Vi vet at det er mange som har sett pilegrimsmerket og kjenner til St. Olavsleden. Dette året gir muligheten for alle som bor i nærheten å virkelig prøve en dags tur langs leden.

20. juni begynner stafetten ved pilegrimssenteret i Selånger. Man kan gå alene eller sammen med andre på de ulike distansene, og vandrerens oppgave vil være å beskrive og ta bilder underveis og dele dette på sosiale media, så andre kan få ta del i turen digitalt.

– På den norske siden starter stafetten 25.juli ved Ådalsvollen ved grensen og ender ved Nidarosdomen 8.august, forteller Heidi Carine Brimi, som er daglig leder ved Stiklestad Regionale Pilegrimssenter.

– St.Olavsleden byr på mange veldig fine opplevelser, sier Heidi Brimi. Grensefjellene, de vide jordbruksbygdene i Verdalen, historiske Stiklestad, fjordlandskapet, de dype skogene og Trondheim med Nidarosdomen er noen av stikkordene hun nevner.

Målet med alle pilegrimsvandringene i Norge er Nidarosdomen, og sånn er det også for St.Olavsleden. Den følger i sporene til Olav den Hellige fra han gikk i land i Selånger og dro over fjellet for å gjenerobre den norske tronen. Han døde som kjent i slaget på Stiklestad i 1030, og kisten med hans legeme ble i all hemmelighet fraktet fra Stiklestad til Trondheim og begravd der Nidarosdomen står i dag.

– Du vandrer altså ikke bare i naturskjønne omgivelser, men også i historiske spor når du deltar på denne stafetten, og nå er St. Olavsleden på jakt etter folk som vil delta på sommerens stafett, forteller Brimi.

Passerer Malvik i august

Stafetten starter på Norsk side den 25.juli ved Ådalsvollen ved grensen og ender ved Nidarosdomen 8.august. Det betyr at den går gjennom Malvik 6.-8.august.

6.august, Lånke – Folden. Startplass: Lånke Kirke. Lengde: 14 km

7.august, Folden – Vikhammer. Startplass: Folden gård. Lengde 13 km

8.august, Vikhammer – Nidarosdomen. Startplass: Søndre Vikhammer Pilgrimsherberge. Lengde: 13 km