Otto Hansen – en anonym krigshelt

Av: Stig Herjuaune
Otto Hansen (innfelt) drev Saksvik Landhandel etter krigen (Foto: Malvik Bygdebok/Steinkjerleksikonet)

Det var få malvikinger som gjorde seg bemerket under andre verdenskrig. En av de som bidro sterkt i motstandsarbeidet var Otto Arnt Hansen (innfelt) fra Vikhammer.

Han valgte etter krigen å «gå under radaren», og delte nødig sine opplevelser.

Det er i engelske rapporter fra SOE (Secret Operations Executive) vi finner de fleste detaljene om Ottos spennende liv under et Trøndelag i krig. (fortsetter under bildet)

Otto Hansen er den «ukjente» krigshelten fra Vikhammer. (Han var mangeårig redaktør av «Salva» – Fosdalens Bergverk sin bedriftsavis (Foto: Steinkjerleksikonet)

Operation Lark

Otto Hansen var aktiv motstandsmann allerede tidlig i krigen. Men han ble særlig involvert da Operation Lark ble etablert tidlig i 1942. Oppgavene var å etablere våpenlagre i Trøndelag, samt å trene opp styrker som skulle stå klare ved en eventuell alliert invasjon av landet. Otto var aktiv både i arbeidet med å motta våpensendinger, motta agenter, samt å forsyne og vedlikeholde lagrene i nærområdet. Da en av lederne i motstandsgruppen Lark, Herluf Nygaard, måtte flykte landet, fikk Otto Hansen en mer sentral rolle i ledelsen av gruppen.

Arrestert

Like før jul 1942 ble han arrestert sammen med sin venn Reidar Fordal ved Buluvatn i Rindalen. De skulle ta i mot et større parti våpen i et flydropp. Dette var våpen som skulle videre til forskjellige våpenlagre i Trøndelag. De hadde dessverre papirer på seg som avslørte dem. Men lykken var på deres side. Den ene politimannen som fikk i oppdrag å ransake dem, var en såkalt god nordmann. Han klarte å lure vekk papirene, og fikk dem senere brent.

De to fangene ble først ført til Falstad fangeleir, senere til avhør ved Misjonshotellet i Trondheim. Men Otto holdt kjeft. Han innrømte ikke noe som helst. Det gjorde heller ikke kameraten. Gestapo fant altså ingen beviser for at de to skulle ta i mot våpnene, og måtte motvillig slippe Hansen og Fordal. Imidlertid følte ikke Otto seg trygg etter opplevelsene i fangenskap. Han valgte etter hvert også å flykte til Sverige. (saken fortsetter under bildet)

Faksimile fra SOE-kart som viser allierte våpenlagre i Trøndelag. Det var altså ett lager i Ytre Malvik, og ett i Hommelvik. (Kilde: SOE/HS2 – 159. The National Archive, London)

På jakt etter Rinnan

Otto Hansen rømte ikke landet for å sitte i ro. Med sin rolle i motstandsarbeidet i Trøndelag var han interessant for den norske Legasjonen i Stockholm, og han kom med i planleggingen av operasjoner i Trondheimsområdet. Han fikk selv æren av å utføre en av de mest utfordrende planene: å lure bandesjefen Henry Oliver Rinnan til Sverige.

Otto ble sendt tilbake til Trondheim, og han sendte et anonymt brev til Rinnan, hvor han tilbød bandesjefen en «fordelaktig behandling» etter krigen om han kommer til Sverige og bidrar i kampen mot tyskerne. Rinnan skulle sette inn en vedlagt annonse i avisen om han aksepterte tilbudet. Det gjorde han, tilsynelatende.

Annonsen kom på trykk. Otto sendte et nytt brev med tilbud om å møtes på ei spesiell hytte i Tydal, nært svenskegrensen. Han ba om at Rinnan måtte sette inn en ny annonse i avisa, for å bekrefte avtalen. Den kom aldri. Det ble da besluttet at en gruppe agenter skulle forsøke å likvidere Rinnan. Otto satte to av sine menn til å skygge Rinnan, før de satte opp et angrep med to agenter som endte i et skudd-drama hvor Henry Oliver Rinnan slapp unna, men både Rinnans medarbeider Karl Dolmen, og en av agentene, Ole Halvorsen, ble skadet.

Rømte igjen

Igjen ble det litt hett under føttene til Otto. Han var rett og slett under stadig mistanke hos Gestapo. Det var ikke trygt å oppholde seg i landet. På slutten av 1943 ble han sendt til Sverige på Politiskolen i Axvall utenfor Stockholm. Her ble han utdannet som befal i Politiet. Han tjenestegjorde senere blant annet som politi under Rettssaken mot Rinnanbanden. Da Otto vendte tilbake til sitt vanlige liv etter krigen, drev han Saksvik Landhandel i «Hansensvingen» sammen med sin tvillingsøster Dagny Stegali Hansen. I 1962 fikk han jobb som redaktør i Salva, bedriftsavisen til Fosdalen Bergverk i Malm. Der var han til han døde i oktober 1976.

Det var to generasjoner Hansen som drev Saksvik Landhandel I «Hansensvingen». Tvillingene Dagny og Otto tok over driften etter sine foreldre. I 1962 flyttet Otto til Malm. Dagny drev butikken fram til den ble lagt ned rundt 1980. (Faksimile: Malvik Bygdebok)

Les også: Krigen kom til Malvik på radio