Hva skjer med mennesker som ikke opplever å bli elsket?

Høstsonaten av Ingmar Bergman for første gang på Trøndelag Teater

Lørdag 29. februar inviterer Trøndelag Teater til Høstsonaten-premiere, i regi av Marit Moum Aune. 

Ingmar Bergman skal ha omtalt Gamle Scene på Trøndelag Teater som «en ekte perle, en sann skatt og en uvurderlig skjønnhet». Da passer det godt å legge kammerspillet Høstsonaten nettopp til denne scenen, skriver teateret i en pressemelding.

Høstsonaten er kanskje best kjent fra filmen ved samme navn, hvor Ingrid Bergman og Liv Ullmann medvirket. 

Nå er det Trøndelag Teaters eminente skuespillere som skal ut i dette medrivende oppgjøret.

Et medrivende oppgjør

Berømmelsens pris. Svik. Fravær av ­kjærlighet. Hva skjuler fortiden, og er det for sent å rette opp i det som gikk galt? 

I Høstsonaten utforsker ­Ingmar Bergman hva som kan skje når siviliserte ­men­nesker ikke aksepterer sine primitive sider.

En verdenskjent pianist kommer hjem til sin datter; de har ikke møttes på syv år. Det viser seg at hennes andre datter, som hun trodde var innlagt på institusjon, også bor i huset. Når de tre prøver å nærme seg hverandre kommer fortrengte og brutale hemmeligheter for en dag.

Det er første gang Trøndelag Teater setter opp en av Bergmans tekster. Bergman selv gjestet teatret som regissør i 1957. Han skal da ha uttalt at Gamle Scene er «en ekte perle, en sann skatt og en uvurderlig skjønnhet». Hva er da mer riktig enn å legge den første Bergman-forestillingen på Trøndelag Teater til Gamle Scene? Handlingen i  Høstsonaten finner sted i Midt-Norge, og kanskje var det nettopp Bergmans opphold her som inspirerte ham?

Regissør Marit Moum Aune har de senere årene jobbet med de store sceniske formatene både i inn- og utland. Når hun nå skal i gang med Høstsonaten, er det det intime formatet som står for tur. I samarbeid med den internsjonalt anerkjente scenografen Erlend Birkeland vil Gamle Scene vises fra sin mest autentiske side. Alt ligger til rette for  en inderlig og nær teateropplevelse, skriver teateret på sine hjemmesider.

Janne Kokkin spiller kunstnermoren Charlotte, og hennes døtre spilles av Mari Hauge Einbu (Eva) og Maria Omarsdottir Austgulen (Helena). Eva sin ektemann, spilles av Kenneth Homstad.