Fikk ordføreren på besøk da de markerte Halloween og De Dødes Dag

Margrethe Austad forteller ordføreren om sin morfar (Foto: privat)

Barn og voksne på Vikhammeråsen SFO har den siste uka markert Halloween og De Dødes Dag.

SFO-leder Kjersti Løvik forteller om en felles prosess hos de ansatte som førte til en hel uke med markering av både Halloween og De dødes dag. 

Torsdag fikk de besøk av ordfører Trond Hoseth

-Han fikk omvisning av lærling Jostein Jeremiassen på det rommet han og Marita Larsen har gjort skummelt til feiring av Halloween. Han fikk også møte alle ansatte på SFO og fikk litt informasjon om driften generelt. Ordføreren planlegger å komme tilbake, senest til den tradisjonelle forestillingen vi setter opp før påske, sier SFO-leder Kjersti Løvik.

-Barna satte stor pris på å få besøk av «sjefen over hele Malvik» og Trond fikk både klemmer underveis og da han dro videre. (Saken fortsetter under bildet)

Astrid Kilen Lilledahl forteller ordføreren om sin tante Vigdis (Foto: privat)

Tar del i sin egen historie

-Jeg tenker at det vi gjør denne uka, i tillegg til å være i tråd med kommunens kvalitetsplan som har kultur som et aktivitetsområde, er å ta barnas kultur på alvor. Barna feirer Halloween, men vet ikke helt hva den handler om utover at det skummelt og at de får godteri.

-Nå utvider vi deres begrepsområde både rundt den markeringen og ved å legge til markering av De dødes dag. Her blir de i tillegg til markeringen på SFO også kjent med deler av sin egen historie og får vite mer om hvem de er og hvor de kommer fra. For mennesket er det å kjenne sine røtter utrolig verdifullt, og del av familiens kultur. Om vi også kan bidra til en kultur der døden ikke skal gjemmes vekk, men der det er både trygt og tillatt å snakke om de som er døde og hylle de livene de levde fyller vi et viktig samfunnsoppdrag.

På Vikhammeråsen SFO feirer de De Dødes Dag med ballonger, spreke farger og fest. Barna får fortelle om de døde og vise fram minnetavla til hverandre. 

-Vi vil markere De Dødes Dag og lage vårt eget minnealter for de døde. I den forbindelse kan barnet ta med bilde eller bilder av mennesker de kjenner som har dødd. Det er barn som er heldige og ikke kjenner noen som er døde, men vi er sikre på at det i familien finnes for eksempel en oldefar eller oldemor som kan bringes litt til live igjen ved at dere forteller om hvem han eller hun var. Barnet får da ta del i sin egen historie, sier Kjersti Løvik. (Saken fortsetter under bildet)

Margrethe Austad forteller ordføreren om sin morfar (Foto: privat)

De Dødes Dag

De dødes dag feires i spansktalende land med smilende skjeletter, fargerike hodeskaller og turer til kirkegården der man spiser mat de døde likte. De dødes dag markerer at de døde er kommet tilbake til jorden for å hilse på sine pårørende. Dagen feires med en stor fest der man ærer de døde og minnes dem. Tradisjonelt bygger mange familier minnealter over de døde og hyller de døde med de tingene de likte best da de var i live. Det er også parader i gatene, med mye farger og liv. Markeringen av de dødes dag er opprinnelig en gammel tradisjon fra aztekerne og mayaenes tid og er nå er blanding av disse gamle tradisjonene og den katolske markeringen av «Alle Helgens dag». Feiringen av De dødes dag i Mexico er oppført på UNESCOS liste over immatriell kulturarv.

Halloween

Halloween er opprinnelig en irsk/keltisk feiring av overgangen til et nytt år. Denne natten kunne ånden til alle som hadde dødd det siste året kommet tilbake fordi skillet mellom de levendes verden og de dødes nattverden er usynlig. Som mange andre gamle skikker falt den etterhvert sammen med den katolske minnefesten, denne gang for helgener 1. november og alle sjelers dag 2. november. Navnet kommer fra det engelske All Hallows Eve (alle helliges kveld) likt vårt eget Alle helgens dag.