Ungdommen drikker det de får tak i

Feil og farlig

En av fem i Trøndelag tror foreldre har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis de sender med ungdommen alkohol på fest. Feil og farlig, advarer alkovettleder Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

Av-og-til er en alkovettorganisasjon, som setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til ønsker å bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

-Forskningen helt tydelig: Barn som får smake alkohol tidlig drikker mer og oftere enn sine jevnaldrende. En tidlig debutalder øker også sannsynligheten for at barnet utvikler et problematisk forhold til alkohol i voksen alder. Det er alvorlig at så mange i Trøndelag tror det er motsatt, sier Generalsekretær i Av-og-til, Eriksrud.

Drikker det de får tak i

I en undersøkelse nylig gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til, kommer det frem at en av fem i Trøndelag tror foreldre har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis de sender med ungdommen alkohol på fest. En av tre tror de kan lære ungdom å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme med foreldre. Det stemmer dessverre heller ikke.

-Den ubehagelige sannheten er at ungdommen drikker det de får tak i. Både rusbrus, øl, Baileys og hjemmebrent går ned. Får de med seg alkohol hjemmefra drikker de bare det i tillegg, sier Eriksrud.

Sett tydelige grenser

Hun oppfordrer foreldre til å være spesielt oppmerksomme når ungdommen nærmer seg videregående. Ungdata viser et tydelig mønster blant ungdommen. Noen begynner å drikke allerede på tidlig på ungdomsskolen, men den store økningen ser vi fra 10.klasse og utover. Samtidig er dette en tid da ungdommen får mange nye venner, og det er vanskeligere å holde oversikten. Da er det viktigere enn noen gang at foreldre er tydelige og trygge, sier Eriksrud.

Hun har klare råd til foreldre som har tenåringer i huset.Ungdommen ønsker seg en forelder, ikke en kompis. Sett tydelige grenser, og ikke tro at du kan lære ungdommen om alkohol ved å gjøre alkoholen tilgjengelig for dem. Ungdomstiden er en tid de utforsker grenser, og de fleste vil uansett bli stilt overfor valget om å drikke eller ikke. Ikke bli med på drikkepresset.

«ja» – «nei» – «vet ikke»

Undersøkelsen ble gjennomført i april/mai 2019. Det var 2913 personer over 18 år ble intervjuet, og 330 av disse var fra Trøndelag.

Opplever du at man har mer kontroll på drikking blant ungdom, hvis foreldre sender med ungdommen alkohol på fest?

  • 16 % av alle de som svarte sa «ja», og 21% av Trønderne svart «ja».
  • 63 % av alle de som svarte sa «nei», og 56 % av Trønderne svart «nei»
  • 20 % av alle de som svarte sa «vet ikke», og 24 % av Trønderne svart «vet ikke»

Opplever du at man kan lære ungdom under 18 år å drikke ansvarlig ved å la dem smake alkohol hjemme med foreldre?

  • 33 % av alle de som svarte sa «ja», og 32% av Trønderne svart «ja».
  • 44 % av alle de som svarte sa «nei», og 41 % av Trønderne svart «nei»
  • 24 % av alle de som svarte sa «vet ikke», og 27 % av Trønderne svart «vet ikke»