Eiendomsskatt er politisk latskap

Lill Harriet Sandaune (t.v.) og Siv Jensen (t.h.) besøkte Camilla Jensen i Hommelvik

Fredag formiddag fikk Camilla Jensen i Solbakken besøk av finansminister Siv Jensen (FrP) og temaet var eiendomsskatt.

Det er liten tvil om hva Fremskrittpartiet mener om denne skatten og finansministeren hadde med seg nyheten om at hun vil foreslå å redusere e-skatten ytterligere.

-Vi har nylig vedtatt at det kun kan kreves inn fem promille e-skatt, til neste statsbudsjett vil vi sette øvre grense på fire promille. Målet er å få den fjernet, sier Siv Jensen.

-Jeg møter mange lignende tilfeller som dette og det beviser, som jeg sier, at den er grunnleggende usosial. Den treffer helt blindt, den tar ikke hensyn til familiens økonomi. De som har god råd klarer ofte å betjene det, de som har dårlig råd sliter.

Hun tror kommunene må rigge sitt økonomiske grunnlag på en annen måte.

-Nå hører jeg ofte ordførernes klagesang om at hvis de må fjerne eiendomsskatten så vil det gå utover skole, helse og velferd og andre kommunale oppgaver. De skyver alltid viktige primæroppgaver foran seg. Men så er det sånn at eiendomsskatten utgjør 1,6 % av de samlede frie inntektene til kommunene. Altså kr 1,60 per 100-lapp. Så hvis det er det som avgjør om kommunen har råd til å drive god velferd, ja da driver du dårlig kommuneøkonomi, sier Siv Jensen.

-Jeg har sagt det mange ganger at det å skrive ut eiendomsskatt er politisk latskap. Fordi politikk handler om å prioritere og det er bevist i mange kommuner med borgerlig styre at det går an å drive med god økonomisk styring uten eiendomsskatt. (saken fortsetter under bildet)

Camilla Jensen fikk besøk av finansminister Siv Jensen

Engasjert innbygger

Camilla Jensen viste fram regninga fra Malvik kommune som, på de kommunale avgifter og eiendomsskatten som kommer i postkassen tre ganger i året.

-Jeg har jo vært litt engasjert i den med eiendomsskatt og kommentert en del på Facbook, så da Lill Harriet Sandaune ringte og lurte på om jeg ville ha besøk, sa jeg selvsagt ja til det, sier hun.

-På denne eiendommen betaler jeg over 400,- kr måneden i eiendomsskatt, forteller Camilla Jensen. Det er penger om enten kunne gått til boligsparing, nedbetaling av lån eller ungenes fritidsaktiviteter.

-Dette er jo penger jeg allerede har betalt skatt på, så det kjennes urettferdig å måtte betale en slags dobbel skatt.

-I tillegg er det jo stas og få besøk av landets finansminister, men viktigst er at dette er politikere som tar mitt engasjement på alvor. Det er viktig når jeg skal avgi min stemme.

E-skatten er usosial

Etter et samlivsbrudd må hun fortsatt betale like mye i eiendomsskatt.

-Det viser hvor usosial den er, sier Lill Harriet Sandaune som er ordførerkandidat for FrP i Malvik. Den rammer småbarnsforeldre og minstepensjonister helt vilkårlig. Det er usosialt, sier hun.

-Jeg ville jo gjerne ta med Siv Jensen hit for å vise hva eiendomsskatten utgjør for en familie som faktisk har valgt å bosette seg her i Malvik. Vi kan jo gå til Stjørdal herfra, der er det ikke eiendomsskatt og minst like gode kommunale tilbud som det vi har, sier Lill Harriet Sandaune.

-Så om du har fem millioner i gjeld eller et nedbetalt hus, betaler du like mye i e-skatt. Det er usosialt, sier hun.

-Våre politiske motstandere hevder innbyggerne kan søke om å få nedsatt eller fritak for eiendomsskatt. Jeg synes ikke det er riktig at vi i formannskapet skal sitte å dømme om den eller den skal få fritak.

-Det er så enkelt at hvis vi tenker gjennom litt bedre hvordan vi forvalter og driver denne kommunen så kan eiendomsskatten avskaffes. Det er så enkelt, sier Lill Harriet Sandaune.

Siv Jensen fikk tid til å kose med katta til Camilla Jensen