25-års jubileum med utflyttet malviking som deltager

Av: Camilla Haugen

Det er mye som foregår i forbindelse med Eldens 25 års jubileum, en av deltagerne i år er en utflyttet malviking.

Per Ivar Lundli spiller kaptein Mentzonius, lederen for bergkorpset i årets utgave av Elden. Han har tidligere bekledd samme rolle og rollene både som Bergverksdirektør Bergmann og soldaten Håkan. Men, som han selv sier, han liker ikke å sammenligne de forskjellige utgavene.   

 – Når det er noe nytt, så er det noe nytt. Jeg sammenligner ikke med det som har vært før egentlig.

Men rollen har selvsagt forandret seg, noe måten Lundli tolker rollen på nødvendigvis bærer preg av – Han er nok kanskje litt mer spydig, litt mer en løs kanon, folk vet ikke hvor de har ham hen. Utfallet er jo det samme. Men, han er ganske bastant i sin avgjørelse, at det er det lureste å gjøre da, den strategien han velger. Han tviler aldri. Han er ganske sikker i sin sak.

Lundli har hatt en kort men intensiv øvingsperiode, med øvinger hver dag, etter øvingsperiodens oppstart. Men, de har da også vært effektive og strukturerte øvingsdager så dette har fungert fint og vært morsomt, forteller han.

Ikke minst er alle involverte med på det som foregår å stemningen er god – Som vanlig, sier Lundli med et smil. Det er også noen som har hytte på Røros som har valgt å være med på Elden kan han fortelle. Enkelte var også med i fjor. – Det er mange barn og ungdommer med, som alltid. Det er sosialt, som alltid. Det er bading, grilling og litt diverse aktiviteter utenom øvingene. Også blir det mini-elden i år. Barna holder på å øve på det, det er de som innehar rollene. Da får de skikkelige kostymer og hester.  

De har, som resten av Trøndelag, vært heldige med været. – Det var litt kaldt i starten, men nå har det vært godt og varmt, ikke noe regn og ganske behagelig.

Musikken i årets stykke er litt mer rock`n roll forklarer Lundli. – Litt mer gitar og tempo. Du kjenner at trommene slår i brystet når du sitter i tribunen.

Men det er ikke det eneste med mer trøkk i kan han fortelle – Det er mer pyro i år, i år smeller det virkelig. Det drønner bra i år.

Det er også mye fokus på kvinnene på Røros  – Kvinnfolkene har sin plass i stykket nå ja. Det er fin balanse. For det var jo ikke igjen noen karer så noen måtte jo styre.

Styre er det nok mange som har gjort i år, når elden feirer 25 års jubileum. Fra 28-30 juli var det en times gratis konsert i Thomasgården der et utvalg sanger fra elden de siste 25 årene ble fremført av noen av de som har bekledd rollene. En av dem var Lundli som fremførte sangen, Faller regn.

Konserten ble ledet med humor og varme av Arnfinn Strømmevold en av opphavsmennene bak elden. Det var Strømmevold sammen med nå avdøde Bertil Reithaug som skrev elden i 1979, urpremieren kom året etter i 1980, siden den gang har elden vært fremført i 25 spilleperioder. På konserten fikk publikum også høre en liten avsløring fra opphavsmannen selv

– Det som er litt artig her det er at, Kalle og Ellen, mange tror at Kalle, at vi har tatt det navnet fra kulden (kalle på dialekt, journalistens anmerkning) og Ellen er da elden. Det var ikke i tankene våre, mulig det var baki bakhodet, men det var ikke et bevisst navn. Kalle var egentlig en kanin jeg hadde når jeg var liten, forklarer han til latter fra publikum

– Per Ivar har hatt mange roller i elden opp igjennom, forteller Strømmevold når han annonserer Lundli for publikum. Nå skal han synge en sang, i år er det andre som synger den, men du skal få lov til å synge faller regn i kveld. Faller regn var den første låten som ble skrevet til elden 1979.

Sangen hadde nok en viss effekt på værgudene, for når publikum forlot konserten kom det en skikkelig regnskur. Men dette er ikke helt nytt for Lundlis del – Jeg har vært med på at det har begynt å regne akkurat når den sangen kom under forestilling.

Ellers er det også utstilling på spillplassen like ved publikumsinngangen. Der får man en del historisk info, se foto fra tidligere oppsetninger og tegninger med elden som tema, av illustratøren Stian Tranung, som forøvrig deltar i stykket som statist. I kjelleren på det lokale kjøpesenteret Domus er det utstilling av de forskjellige elden kostymene som har vært i bruk og i Thomassgården vises det frem plakater og t-skjorter. For den som måtte ønske et historisk dypdykk har rørosmuseet info både om bergverksdriften og et lite glimt av den lokale samiske historien. Så det er nok å se og oppleve i forbindelse med denne flammende 25 års jubilanten på Røros.