Fisken lever fortsatt i Homla

Ungfisk av laks fra Homla (Foto: Fylkesmannen i Trøndelag)

Biologer fra Trondheim Omland Fiskeadministrasjon (TOFA) har undersøkt ungfisk i Homla. Den gledelige nyheten er at de fortsatt melder om god tetthet av laks- og aureunger i Homla, til tross for at gytefisk døde i fjor, melder Fylkesmannen i Trøndelag.

Høsten 2018 døde mye laks og aure i Homla. Dette ble satt i sammenheng med kjemisk behandling av innsjøer øverst i vassdraget. Det er fortsatt ikke avklart hva fisken døde av.

Biologer fra TOFA har på oppdrag fra Fylkesmannen undersøkt ungfisk i Homla. Den gledelige nyheten er at det fortsatt er god tetthet av laks- og aureunger i Homla, også årsyngel av laks, dvs at det har gytt laks i Homla høsten 2018.

Miljødirektoratet har vedtatt å ta Homlalaksen inn i levende genbank, noe som gjør det mulig å bygge opp laksestammen på en effektiv, sikker og biologisk riktig måte. Det vil også bli utsatt laksyngel i sommer fra laks som ble strøket i fjor høst.

Malvik kommune har bekostet videotelling av laks i Homla i år. De første laksene har allerede passert. Dette tegner godt for framtida, skriver Fylkesmannen i Trøndelag på sine nettsider. (Ekstern lenke)