Programmet for Arbeiderfestivalen klart

(foto: privat)

Inn i din tid – et viktigere budskap enn noensinne

2019-utgaven av Arbeiderfestivalen i Hommelvik har et bredt program, både for den som er interessert i historie, kultur, kunnskap, politikk eller musikk.

– Arbeiderfestivalen skal ha et tilbud for alle i alle aldre, sier leder av Arbeiderfestivalen, Anniken Refseth i en pressemelding.

Festivalen sparkes i gang med åpningskonsert i Bruket kulturhus fredag 26. april.

Tradisjon

Den årvisse tradisjonen med festival i dagene rundt 1. mai i Hommelvik er et høydepunkt i lokalsamfunnet. Siden 2004 har denne sterke tradisjonen vært holdt i hevd. Festivalen har et variert program med innhold som skulle passe for alle og enhver. – Med mottoet «Inn i din tid» setter vi fokus på saker som er viktige for vår tid, men også for framtiden.

Ny post

Årets festival har en ny post på programmet, nemlig åpningskonserten «Avanti Popolo» i Bruket kulturhus. En arbeiderkjempe av nasjonalt format kommer i år for å åpne festivalen. Suksessarrangementet med arbeiderquiz på Café Rampa holder fram også i 2019, der alle kan komme for å teste sin kunnskap om stort, smått, mye og mangt.

Arbeiderbevegelsen har fokus på internasjonal solidaritet, og det vil i år bli en internasjonal dag på Hommelvik ungdomsskole lørdag 27. april, med mat fra ulike kulturer, innslag fra Malvik kulturskole og «Flere farger». Denne dagen vil det også bli en politisk samtale om «Det nye arbeidslivet» på Hommelvik bibliotek med Yngve Hågensen; ordfører Ingrid Aune; forsker ved SINTEF, Lisbeth Øyum og tillitsvalgt i Fagforbundet Tanja Elton. Kvelden fortsetter med lattergarantert Revygalla i Bruket kulturhus.

Barn og familie

Barn og familier har en sentral plass i årets arbeiderfestival. I samarbeid med Historielaget Hommelviks Venner blir det historisk vandring fra Café Rampa til Nygården med fokus på industri, bedrifter og virksomhetene som bidro til å bygge opp Hommelvika. Parallelt med dette arrangementet vil det bli en familiedag på Malvikstien med aktiviteter, grilling og trivsel. Her blir det tilbud for folk i alle aldre. Dette foregår søndag 28. april.

Lokalpolitisk debatt

Det er kommunevalg til høsten og da hører det hjemme med en politisk debatt under Arbeiderfestivalen. Alle listetopper i Malvik kommune blir invitert til «Valgdebatt» i samarbeid med Nea Radio på Grønberg gård samme søndag. Her vil også innbyggerne få mulighet til å stille spørsmål til politikerne.

Mandag er det klart for samferdselspolitisk møte på Grønberg gård med tittel «Samferdsel og sodd». Malvik og Hommelvik ligger midt i smørøyet både når det gjelder veg- og jernbaneutbygging i årene som kommer. Vi ligger også helt inntil Trøndelags hovedflyplass på Værnes. Hva skjer her? Hvilke konsekvenser får utbyggingen og dagens politikk for lokalsamfunnet og Trøndelag?

Kvelden før dagen

Tirsdag 30. april kommer AUF-leder Ina Libak på besøk til elevene ved Hommelvik ungdomsskole, Vikhammer ungdomsskole og Malvik videregående skole for å snakke om demokrati. Hun er en av to hovedgjester på den tradisjonelle allsangkvelden «Kvelden før dagen» sammen med profilert stortingsrepresentant Jan Bøhler, sammen med Hommelvik musikkorps og Hommelvik Framlag som seg hør og bør.

1.mai

Festivalen avsluttes med tradisjonelt program i Hommelvik på 1. mai. Markering ved Plankbærar’n, musikk i gatene, barnetog og demonstrasjonstog. Årets hovedtaler er 1. nestleder i LO, PeggyHessen Følsvik, mens ordfører Ingrid Aune og Rakel S. Trondal fra SV skal holde appeller, skriver Arbeiderfestivalen i en pressemelding.

Du kan lese hele programmet her.