Vil ha forbud mot å spise hund i Norge

987

World Dog Alliance (WDA) vil ha Norge med i kampen mot slakting og spising av hund. Den Hong Kong-baserte dyrevernsorganisasjonen mener at et tydelig lovforbud mot å slakte og spise hundekjøtt i land som Norge vil sende et klart signal til land der hunder i stort omfang slaktes. Kongressen i USA vedtok lovforbud i desember.

Forbudet behandles nå i parlamentet i Storbritannia. Begge land gjør dette for å bidra til å bekjempe problemet i de landene der hunder spises, står det i en pressemelding fra World Dog Alliance.

Ikke forbud i dag

I Norge er det altså et juridisk smutthull i lovgivningen som WDA nå vil tette.

-I Norge i dag er det ikke et forbud mot å spise hundekjøtt, så lenge man ved avliving følger bestemmelsene i forskrift om avliving av hund og katt, sier Elisabeth Hoffmann, senioradvokat i Bull & Co, som på oppdrag fra WDA har gått gjennom norsk lovgiving på dette feltet. For WDA er en tydeliggjøring av dette lovverket i Norge et verktøy for å sette press på myndigheter i land der spising av hund er et stort dyrevelferds problem, i pressemeldingen.

-Norge er et land med sterke internasjonale forpliktelser. WDA ønsker derfor at Norge skal innføre et forbud mot å spise hundekjøtt som tar mål av seg å sette et internasjonalt eksempel og påvirke andre land til å stoppe praksisen. Om Norge tar grep for å lage en klar lov mot å spise hund vil det sende en klar beskjed til andre land om at den barbariske skikken må avsluttes, uttaler Jason Pang, utviklingssjef i WDA i pressemeldingen.

Vil ha Norge med

Presset fra dyrevernsaktivister og internasjonale aktører virker. Før jul ble det kjent at Sørkoreanske myndigheter har begynt å avvikle landets største slaktehus for hunder etter press fra dyrevenner som vil stanse tradisjonen med å spise hunder, står det i en pressemeldingen.

-World Dog Alliance (WDA) vil ha Norge med i kampen mot slakting og spising av hund. Den Hong Kong-baserte dyrevernsorganisasjonen mener at et tydelig lovforbud mot å slakte og spise hundekjøtt i land som Norge vil sende et klart signal til land der hunder i stort omfang slaktes. Kongressen i USA vedtok lovforbud i desember. Forbudet behandles nå i parlamentet i Storbritannia. Begge land gjør dette for å bidra til å bekjempe problemet i de landene der hunder spises.Målet er å etablere en tydelig juridisk standard for dyrevelferd og beskyttelse av hunders rettigheter slik at dette kan brukes som pressmiddel i de landene der dette er et stort problem, sier Jason Pang, utviklingssjef i World Dog Alliance.

Hunder slaktes i stort omfang i Asia

Tall fra WDA sier at omtrent 30 millioner hunder blir slaktet og spist hvert år. Mest kjent i Norge er den årlige hundematfestivalen som avholdes hver sommer i byen Yulin sør i Kina. Under festivalen slaktes omlag 10.000 hunder. WDA og andre dyrevernorganisasjoner har dokumentert at hunder som er fanget for å slaktes til mat blir behandlet svært dårlig. De er vanligvis innkvartert i små, skitne bur med lite mat og vann og de blir transportert på en måte som forårsaker stor lidelse. I flere land der hunder slaktes så hersker det videre en oppfatning av at hundekjøtt er bedre på smak hvis hundene har høyt stressnivå når blir drept. Dette resulterer i forferdelig lidelse for dyrene, og fører til at mange av hundene blir torturert, kokt, flådd eller brent mens de fremdeles er i live, står det i pressemeldingen.

Menneskets beste venn får altså menneskets verste behandling.

For World Dog Alliance handler denne kampen om dyrevern og om hundens spesielle rolle som kjæledyr. De er tydelige på at behandlingen av hunder som skal slaktes er langt verre enn det vi er vant til fra regulær kjøttproduksjon.

Praksisen er utbredt i asiatiske land. I henhold til WDA så er det umulig å finne helt nøyaktige tall på hvor mange hunder som slaktes. Handelen med hundekjøtthandelen er helt uregulert, ofte ulovlig og mørketallene er store. Forskning fra dyrevernsorganisasjonen Soi Dog Foundation viser at opptil 70 prosent av hunder som slaktes er kjæredyr som er stjålet fra gater, hjem og hager. De sier det er ganske vanlig å finne hunder på lastebiler på vei til slakterier som fortsatt har halsbånd på, står det i pressemeldingen.

USA og Storbritannia leder an i kampen

For to måneder siden ble forbud mot konsum av hundekjøtt passert i USA. Tyskland, Østerrike, Sør-Australia, Taiwan og Hong Kong har samme lovgiving på plass. I USA ble en tydeligere lovgiving rundt dette vedtatt i både representantenes hus og kongressen. Lovteksten, som lå i en såkalt «Farm Bill», forbyr å slakte katter eller hunder til matformål og å spise dem. Strafferammen er en bot på opptil 43.000 NOK.

Saken har fått parlamentarisk støtte i Storbritannia, Frankrike, Italia og Japan. I Storbritannia debatter parlamentet nå et konkret lovforslag fra Bill Wiggin. Han var ifølge pressemeldingen tydelig på hvorfor dette er viktig i sin tale til Underhuset denne måneden: «Det å spise hundekjøtt er for øyeblikket ikke ulovlig i Storbritannia. Heldigvis er det ingen bevis på at hunder blir spist i Storbritannia, men på grunn av måten hundene behandles i Kina, vil jeg at landet vårt skal bli med på å sette et eksempel på verden. Kina argumenterer med at de ikke vil gjøre dette ulovlig før vi gjør det samme.»