Pollensesongen er i gang

371

Denne uken startet Norges Astma- og Allergiforbund sin daglige pollenvarseltjeneste.

De første pollenkornene er nå registrert, og sesongen er i startfasen. Det varme været driver modningen av rakler fra or og hassel fremover, og allergikere som bruker forebyggende medisinering bør ta forehåndsregler allerede nå, spesielt de som bor ved kystnære strøk, skriver Astma- og Allergiforbundet på sine hjemmesider.

Pollensesongen i Norge starter vanligvis i begynnelsen av mars, men i år starter den ca. to uker tidligere.

– I motsetning til i fjor hvor vi hadde en lang og kald vinter med påfølgende sein blomstring, har februar i år vært mildt, noe som gjør at blomstringen ligger litt foran skjema, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker.

Or og Hassel er først ute

Som normalt er det forventet at sesongen starter med spredning av or og hassel ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker.

– I innlandet og nord for Trøndelag er pollensesongen fremdeles et stykke frem i tid, forteller Ramfjord.

Start medisinering nå

Hvis du har pollenallergi mot or og hassel, bør du starte den medisinske behandlingen nå. Medisinene bør tas en ukes tid før spredningen tar til fo fult for å oppnå best mulig effekt. I første omgang vil dette gjelde pollenallergikere som reagerer på or og hassel på Sør- og Østlandet.

10 gode råd til deg med pollenallergi

  1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.
  2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.
  3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  4. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.
  5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær utendørs, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vært vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn.
  6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
  7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.
  8. Informer omgangskrets, arbeidsgiver m.fl. om sykdommen slik at de forstår, kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.
  9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.
  10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

Her kan du lese pollenvarselet  (ekstern lenke)