Nye emojis

616

De fleste av oss bruker emojis hver eneste dag. En emoji er et ideogram 🧩, eller et smilefjes 😀, som benyttes i elektroniske meldinger eller på nettsider. I følge Wikipedia kommer ordet fra det japanske ordet emoji (絵文字), som i sin tur er satt sammen av ordene e (bilde) og moji (tegn); det kan dermed oversettes til norsk som «bildetegn».

Emojier blir ikke bare brukt til å illustrere tekstmeldinger, men også å uttrykke følelser som for eksempel: 😡🤬, 🤪😂, 😁😊, 😥😭, 😍🥰 eller 🤢🤮.

På mobiltelefoner 📱og noen datamaskiner 💻 ligger emoji i et eget tastatur , og det er derfor ikke nødvendig å laste ned en emoji-app.

Fra emotikoner til emoji

Den første emojien ble ifølge Wikipedia, laget i 1998 eller 1999, da av Shigetaka Kurita. Emojier er en videreutvikling av emotikoner, som består av bare tegn slik som :-), og som blir til små bilder 🌅 og/eller en liten animasjon 🗽 av nesten hva som helst.

Nå kan du blant annet benytte en emoji med vafler, østers, mennesker med funksjonshemninger, noen nye dyr som pelikan og oter, et søvning ansikt og du kan nå bruke en emoji til å fortelle at du har menstrasjon.

En rekke variasjoner for handikappede

Det er nå kommet en rekke nye emojier. Det blir lagt til totalt 72 nye emojier denne runden, hvor mange av dem har fokusert på mennesker med forskjellige typer funksjonshemninger. Proteseemoji, rullestolemojier i en rekke forskjellige varianter, og et emojiansikt som skal representere de med nedsatt hørsel.  

Kan en blod-emoji gjøre det enklere å snakke om mensen?

De nye emojiene blir mulig å benytte i hele verden, i løpet av dette året. En av dem er faktisk en bloddråpe-emoji. Den nye bloddråpe-emojien kommer etter at Plan International i Storbritannia satte søkelys på stigmaet rundt menstruasjon og 55 000 mennesker støttet deres forslag om en mensen-emoji.

– Mensen er ikke bare litt flaut. Mange steder i verden er det så tabubelagt at jenter mister skolegang, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge i en pressemelding.

Blir redde

Mange jenter blir redde og vet ikke hva som skjer første gangen de får mensen. Plan jobber blant annet med å gi jenter informasjon om mensen og hvordan de skal håndtere det.

– Det finnes mange myter rundt menstruasjon, som at jenter er urene når de har mensen. I tillegg kan det være vanskelig å få tak i bind eller tamponger, det er klart at det er vanskelig å gå på skolen om man er redd for å blø igjennom, sier Partapuoli i pressemeldingen.

Et steg i riktig retning

Hun tror ikke en emoji vil være løsningen på alle disse problemene, men at det er et steg i riktig retning for å normalisere mensen. Da Plan International i Storbritannia hadde en spørreundersøkelse, kom det fram at nesten halvparten av kvinnene i alderen 18 til 34 år trodde at en mensen-emoji ville gjøre det enklere for dem å snakke om temaet med venninner og partnere. Partapuoli er glad for at det endelig kommer en emoji som handler om kvinnehelse.

– Den nye emojien er et uttrykk for hva 800 millioner jenter og kvinner opplever hver måned. For å få slutt på skammen rundt mensen må vi begynne å snakke om det, sier Partapuoli i pressemeldingen.