Vennskap gav inspirasjon

Roger Lundberg, er en blid og trivelig ung mann på 28 år, som bor i Hommelvik. For Roger er vennskap veldig viktig. Det er nettopp dette med vennskap, som har gitt han inspirasjon til å skrive sangen «Du er Sola på Min Vei».

– Jeg elsker sang, musikk, dans og teater. Jeg har skrevet teksten, og Håkon Renanger har hjulpet til med melodien. Sangen handler om noe jeg synes er veldig viktig; Nettopp vennskap, og sangen heter derfor «Du er Sola på Min Vei». Du vet, det er ikke en selvfølge for alle å ha venner. I alle fall ikke om man er «litt annerledes» enn andre. Jeg ville fortelle hva vennskap egentlig handler om. Det er ikke alle som er så heldig å ha gode venner, forteller Roger.

Vennskap gav inspirasjon

I litt over et år har Roger nå vært på laget til Hommelvik GUTS. Selv om sangen nok er dedikert til bestevennen Nicolai, så har nok opplevelser med både nye og gode vennskap, også gitt Roger inspirasjon til sangen.

Foto: Privat

– Ideen bak sangen var at at jeg ville lage en sang om vennskap. Om det og ta vare på hverandre, det å ha en venn som betyr mye og er der når man trenger det. Det er alltid flott å ringe opp en venn som kan gjøre noe for deg, spesielt hvis man er lei eller er utenfor vennekretsen.
– Det kan være fryktelig vondt å sitte hjemme å se søsken, og andre ha det gøy med sine venner. Nicolai er bestevennen min, og har nok vært det siden vi gikk på Malvik VGS.
– Sangen ble egentlig til etter mine opplevelser sammen med Hommelvik Guts. Det å ha kommet sammen med en så fin gjeng som «Gutseran» har vært som medisin for meg. Det har vært et fantastisk år, og jeg har fått flere venner og mange fine opplevelser. Det er så godt å bli godtatt og verdsatt for den man er, og det er Gutseran kjempeflink til, forteller en ærlig Roger til Malviknytt.

Roger med gitarist og kor

Her fremfører Roger Lundberg sin egen sang, «Du er Sola på Min Vei» sammen med Eskild Haug på gitar, og Glenn Martin Johansen som korist.

Du e sola min vei
I livet som æ leve, har æ fått en trofast vænn.
Et hjerte som kainn slå,
Og en vænn som æ kainn nå.
I mitt hjerte e du hjemt,
En vænn som aille skulle hatt.
Du e som en smykkestein, som en verdifull skatt.
Ref.
Du e sola på min vei,
det e derfor æ e gla i dæ.
Æ vil takke dæ for aille ting, fordi du e så grei mot mæ.

La tia som no kjæm, bli fyilt med håp og glede, men hviss mørke skya kjæm, e æ ailltid tilstede.
Ref.
Du e sola på min vei,
det e derfor æ e gla i dæ.
Æ vil takke dæ for aille ting,
Fordi du e så grei mot mæ.

Mange lovord

Roger har imponert mange med sangen sin, og lovordene har stått i kø.
Nå håper han å kunne spille inn sangen «Du er Sola på Min Vei», for et av mottoene til Roger er; Alle kan – bare de får muligheten, og med litt god hjelp. 

– Planen er å spille inn sangen i musikkbingen på ungdomshuset, og kanskje gi ut en singel etterhvert. Jeg har fått fremført sangen min på Mandagsklubben og på Guts Awards i kulturhuset, den 17. desember. I tillegg har jeg vært så heldig å vært gjesteartist sammen Håkon Renanger, og fremført sangen min på Vi invalide’s julekonsert i Hommelvik Kirke. Det har vært stas, og en helt utrolig opplevelse for meg. Jeg er veldig takknemlig ovenfor Svein Røsten, som inviterte meg med på dette. Det ble en annerledes, spesiell og rørende julekonsert, forteller Roger.

Under Guts Awards fikk Roger blomster etter å ha fremført sangen sin, «Du er Sola på Min Vei». Han fikk også tildelt «Alltid først på trenging-prisen»

Født to måneder for tidlig

Roger ble født to måneder for tidlig, og dette resulterte i at Roger fikk diagnosen Cerebral parese.
Cerebral parese er en samlebetegnelse på en rekke tilstander med endret motorisk funksjon, og skyldes en skade i den umodne hjerne, som kan ramme foster frem til fylte 2 år. De aller fleste med Cerebral parese, får derfor diagnosen før de fyller to år. En av årsakene til Cerebral parese, kan oppstå under fødsel og i de første leveukene. Dersom barnet får pusteproblemer som krever respiratorbehandling og store variasjoner i blodtrykket, noe som er vanlig hos de minste premature, kan dette gi blødning rundt hjernens hulrom.
På dette utviklingstrinnet, er hjernevevet i området rikt på fine blodårer som brister lett. Det kan føre til at blodet siver inn i vevet rundt og kan skade det. Jo større blødningen er, desto større er muligheten for at hjernevev skades.
Et viktig kriterie for diagnosen er at hjerneskaden ikke blir verre, men er statisk og ikke fremadskridende. Hvilke utslag diagnosen gir, avhenger av skadens størrelse og lokalisasjon.
Det er store variasjoner fra person til person. Noen personer med Cerebral parese har kanskje kun redusert funksjon i en hånd, mens andre mangler muskelkontroll i hele kroppen.

– Jeg ble født to måneder for tidlig, og fikk no en vanskelig start på livet. Den første tiden lå jeg i kuvøse, og hadde flere pustestopp. Dette førte for min del til Cerebral Parese. Tross mange utfordringer opp gjennom årene, bor jeg nå i egen leilighet i Hommelvik. Der trives jeg veldig, og har det godt. Jeg liker å være sosial, spiller på fotballlaget Hommelvik Guts. Jeg er veldig sosial, glad i mennesker, og liker å være » der det skjer». Jeg har vært med på Mandagsklubben siden ungdomsskolen, jeg liker å være med støttekontakten min og ikke minst liker jeg å både snakke og finne på ting sammen med venner. Det som er viktig med å ha en venn som kan stille opp og gi deg noen gode råd om det skulle foreksempel dukke opp vanskelige situasjoner, forteller Roger, smiler og legger til at alle kan, bare de får muligheten og litt hjelp.