Jul på Sjøsiden


Av Markedsavdelingen ved Malene Tørresen

Med lua trukket godt nedover ørene, rusler jeg bortover fjæra i Hommelvik en kald desemberdag. Ved den koselige Sandfjæra barnehage, velger jeg å gå inn mellom blokkene på det moderne og funksjonelle Hommelvik Sjøside. Juledekorasjonene har nærmest forvandlet blokkene til en vakker juleby, og jeg forventer nesten å se både nisser og reinsdyr, før jeg har nådd byggetrinn to. Balkongene er pyntet med julelenker, de lyser opp hver etasje, og jeg glemmer at det er mørketid.
Å gå slik mellom blokkene, mens snøen forsiktig daler rundt meg føles magisk, og jeg kan kjenne duften av nybakte pepperkaker sive ut av et vindu. Inne i leilighetene som er dekorert med juletrær, kranser og lys, forbereder besteforeldre, barn og barnebarn seg til julefeiring sammen. De bor kanskje bare et lite steinkast unna hverandre.

Det er allerede brøytet etter dagens første snøfall, ungene har begynt på snøhulene, snømennene og snøenglene. Det er spor i snøen etter kjelker, akebrett og føtter som strekker seg forbi en snømann med gulrotnese.
Jeg hører latter og lykkelige hyl, i det en gutt får en snøball i nakken. Oppe på en ballkong står kanskje guttens besteforeldre, godt kledd i boblejakke og ler med. Rundt meg bor det altså flere generasjoner, fordelt på seks funksjonelle byggetrinn. Kanskje ikke så rart med tanke på den fantastiske beliggenheten?
Beboerne har kanskje valgt å flytte akkurat hit på grunn av trygghet og godt naboskap. Andre har muligens valgt det på grunn av nærhet til butikk, skole eller kanskje den vakre Hommelvik kirke.For noen blir dette første jul på Hommelvik sjøside, byggetrinn seks stod klar til innflytting i slutten av november. Tenk en helt ny og moderne leilighet til jul, med utsikten til snøfylte fjell, blått hav og nordlyset dansende over seg. Det er nesten som å beskrive et julekort. Kanskje kommer det familie langveis fra for å feire julaften akkurat her. Om et par dager vil lukta av både ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, sive ut av vinduene og blande seg med den friske sjølufta. Beboerne vil samles rundt bordet, barna utålmodige, de voksne med all tid i verden. Kanskje man hører sang fra noen som går rundt juletreet, og gledeshyl fra barna som endelig får åpnet første gaven.
En ting er hvertfall sikkert, den vakre julebyen vil skape gode minner for både store og små denne jula.

Det har sluttet å snø, og jeg står og ser på dette siste fantastiske byggetrinnet. Den høyeste blokka er på fem etasjer, beboerne der kan hvertfall ikke ha høydeskrekk. Selv om de ny innflyttede bare har bodd her en liten stund, er juledekorasjonene fantastiske.
Store julestjerner skinner varmt fra vinduene, og adventslysene er tent. Store Tv-skjermer viser ulike julekalendere, alt fra «Julekongen» til «The Julekalender».
Som julekalendere på tv er det også leiligheter for enhver smak, store og små, for den nyetablerte, til pensjonisten. Hommelvik sjøside gir alle den gode bo opplevelsen og julestemningen, selv uten nisser og reinsdyr. Pusten min blir til frostrøyk og jeg bestemmer meg for å gå samme veien tilbake, bare for litt mer av den fredfulle julestemningen.