Den gode julefølelsen

Søndag 2. desember er det nok en gang klart for det stemningsfulle og ikke minst koselige «Julehuset på Jernverket». I løpet av to dager kan du få oppleve den gode gamle julefølelsen, og det på selveste Jernverket i Mostadmark.

Julehuset på Jernverket

Dette er andre gangen «Julehuset på Jernverket» blir arrangert, og det var i desember i fjor at folk kunne oppleve den idylliske Contoir-bygningen, som ligger på jernverkets område, nydelig julepyntet med både bålpanner, kranser, nisser og reinsdyr.

Fryd for øyet

Malviknytt fikk ta en aldri så liten sniktitt, dagen før dagen. Som i fjor, så sto det til forventningene. Utvendig var huset en fryd for øyet, med bålpanner, kranser med og uten lys pryder både huset og området omkring det sjarmerende huset.

Søndag 2. desember er det åpent mellom klokken 12:00 og 17:00. Nytt i år er at de også holder åpent onsdag 5. desember, og da i tidsrommet 16:00 – 17:00.

– Det ble en så stor suksess i fjor, at vi gjentar det gjerne i år. I år prøver vi å ha åpent onsdag ettermiddag. Da får vi den fine kveldstemningen og kanskje vi får med de som er opptatt med andre ting i helgene. For det e jo så mye som foregår, forteller primus motor, Karin Renå.

Karin Renå viser stolt frem de ulike produktene laget av folk med lokal forankring.

Kortreiste produkter

Det er kortreiste produkter å få kjøpt på årets utgave av «Julehuset på Jernverket». Her kan man blant annet finne ulike typer kranser, både tova og heklede engler, Mostadmark nissa, eventyrtrær,  sopelimer, ulike strikkeprodukter og brente mandler.

– I år er utvalget ennå bredere, og med noe for enhver smak. Men hovedfokus er produkter som e hjemmelaget og av naturmaterialer som finnes rundt om i Mostadmark. Som eksempel kan jeg nevne produkter av drivved, hvor drivveden er fra foldsjøens strender. Ulike tre-produkter, søm, ulike produkter, som skogeiendommer og tallerkener av einer, krumkaker og kornband. Også i år vil det være muligheter for å sikre seg både engler, hus og kirker laget av beverflis fra Venna og Sneishaugan. Det er vel produkter av 9-10  forskjellige personer i år, og alle er lokale folk, eller folk som har tilhørighet til bygda, forteller en alltid, blid og trivelig Karin.

Historielaget Mostadmark Jernverks Venner

Historielaget Mostadmark Jernverks Venner ble stiftet i 1985, og de har siden da arbeidet for å bevare restene etter jernverket, dokumentere jernverkets historie, samle gjenstander, restaurere bygninger og opparbeide området, samt kartlegge gruver, skjerp og husmannsplasser i nærområdet. Driftsbygningen «Contoiret» der julehuset arrangeres, ble restaurert i 1994 og er et gjenstandmuseum og informasjonssenter.

– Mostadmark Jernverk holder samtidig åpent i Labbistuggu, der skal Historielaget Mostadmark Jernverks Venner selge kaffe, vaffel, gløgg og nytt av året er at det blir salg av Spikersuppe. I tillegg er det mulighet for å få kjøpt historielagets årbok for 2018, og boka om Jøns Køldreng. På onsdag vil også museet være åpent, forteller Karin.

Den gode gamle julestemningen

Søndag den 2. desember klokken 12:00 til 17:00 og onsdag fra klokken 16:00 til 17:00, er alle hjertelig velkommen til å ta turen opp til Jernverket i Mostadmark. Følg Selbuvegen fra Hommelvik (Fylkesvei 963) opp til man passerer skilt med «Mostadmark», følge så veien videre til man ser skilt med «Jernverket».

– Jeg håper folk kommer og kjenner på den gode gamle julestemningen. Jeg håper også vi skal kunne utvikle dette videre, og at det kan bli en årlig tradisjon. Det er viktig for meg å prøve og få satt Mostadmark på kartet. Jeg synes det er bra for bygda at det skjer noe her, forteller Karin og gleder seg til åpning av årets Julehus på Jernverket.

Karin Renå gleder seg til å åpne døren, og ønske velkommen inn til årets «Julehus på Jernverket».