Fantomet går inn i tiden

Siste i sitt slag

Den maskerte, trikotkledde helten – selveste Fantomet. Han som bor i en hodeskallegrotte i det afrikanske fantasilandet Bangalla, nærmere bestemt i «De dype skoger» har nå møtt sin ende, og vil gå inn i tiden. For bladet Fantomet, nummer 13/2018 er det siste Fantomet-bladet i sitt slag

Ingen ultralokal nyhet

Dette er nok ingen ultralokal nyhet, men undertegnede er i den tro, at veldig mange har et forhold til nettopp ånden som går, Fantomet. I alle fall har undertegnede det, for som lillesøster til en fire år eldre bror, var dette fast lesestoff, annen hver uke, i stort sett hele oppveksten. 

Det var nok mer enn en gang at undertegnede regelrett drømte seg bort dypt inne i jungelen, omgitt av helten med stor H, afrikanske pygmeer, indiske tigre og for en saktens stund, rett og slett var Sala Palmer. 

Den 21. i rekken

Heltens egentlige navn er Christopher Walker. I 1977 giftet han seg med sin mangeårige kjæreste, Diana Palmer. Eller, Sala Palmer som vi her i Norge kjenner henne som. Sammen fikk de fikk tvillingene Kit og Heloise. Fantomet har en hest som heter Hero, og en ulv som faktisk heter bare Ulv. Fantomet, som når han ferdes i urbane miljøer, har han på seg en kul trenchcoat, tøffe solbriller og en kledelig hatt.

Den Fantomet vi kjenner i dag, er den 21. i rekken. Ved å bruke like drakter, har Fantomene opp gjennom tidene skapt inntrykk av at de er samme person, som er udødelig. Det er nettopp derfor befolkningen i Bangalla, faktisk vare kaller ham «Ånden som går».

Siden 1936

Den Amerikansk tegneserie «Fantomet» startet i 1936 av forfatteren Lee Falk og tegneren Ray Moore. Tegneserien er senere tegnet av blant andre Wilson McCoy, Seymour Barry, George Olesen og flere skandinaviske tegnere.

Fantomet, kom til Norge alt i 1939 og det er siden 1964 blitt utgitt som eget seriehefte i her Norge. Tegneserien ble lenge gitt ut annenhver uke, men siden 2013 er utgivelsen redusert til månedlig frekvens, dog fortsatt med 26 numre i året, på grunn av såkalte «dobbeltnumre».

Fantomet er en av tidenes mest populære tegneseriehelter. Siden 1943 er det laget flere spillefilmer og tv-serier om ham. Den foreløpig siste var en miniserie i 2009.

54 år

Etter 54 hendelsesrike år med bladet Fantomet, er det nå altså slutt. Redaksjonen bak det Norske Fantomet, Egmont, har i dag uttalt at dette selvfølgelig er triste nyheter for mange, og derfor er de raske med å trekke fram lyspunkter i en skuffet Fantomet-lesers tilværelse.

– Fantomet Kronologisk vil fortsette å komme ut, da med fire tykke utgaver i året, og de første åtte bøkene kan kjøpes nå. I tillegg til Fantomet Kronologisk-bøkene er det planer om å årlig utgi Fantomet-historier, både nye og klassiske, i tykkere softcover-bøker, forteller redaksjonen til fansen.

Selv om Fantomet-bladet nå går inn, vil Ånden som går fortsette å gjøre nettopp det.