En ny gullalder for Hommelvik

Det var knyttet stor spenning til premieren på «Sildeslaget», lørdag kveld.

På forhånd hadde Proletarteateret lovet publikum et slagferdig musikkspill, hvor komponist og regissør Torstein Fosmo hadde hentet inspirasjon fra intet mindre enn den amerikanske musikalen, West side story.

67 år tilbake i tid

Musikalen tar oss nøyaktig 67 år tilbake i tid, og til lørdag 20. oktober 1951. Et 100 talls båter var kommet til Hommelvik og kaster los ved Djupvasskaia, og havnen var full av fiskefartøyer med fiskere fra Trøndelags- og Møre-kysten.

Som en full sjømann verdig

Tidsriktige kostymer, flotte kulisser og ikke minst en ordbruk som nok står begrepet «som en full sjømann» verdig, gjorde at publikum opplevde scenene som meget realistisk, til tross for sin eksepsjonelle enkelhet.

Publikum ble raskt revet med, og levde seg nok god inn i historien. Vår nye sambygding, og utvilsomt store musikalske unikum, Mildred Marita Ramberg Røthe var som alltid meget stødig og gjorde en fantastisk figur i rollen som Jonetta Andersen.

Jonetta er gift med, Arvid Andersen som spilles av Børge Sneisen, og sammen har de datteren Andrea Andersen. Andrea spilles av Emilie Nicoline Nilsdatter Almaas. Emilie Nicoline er muligens ukjent for de fleste, men ifølge arrangøren er hun en godt skolert sanger. Hun har studert klassisk sang, og har vært med i ulike operaoppsetninger.  Emilie Nicoline gjorde en meget god jobb. Det var nok muligens noen i publikum, som ble rørt og felte en tåre, da hun imponerte med å  leve seg såpass inn i rollen at tårene trillet på hennes kinn.

De lokale Sildsnipene

Denne Andrea er ei «Vikapie», som har forelsket seg i førstereisgutt Daniel Larsen. Dette gjorde nok at hun hadde fått seg et rykte, og gikk under betegnelsen «Ei som går på båtan». Dette var nok på ingen måte en positiv omtale, og tre av de lokale jentene brukte dette imot henne, og det er nok ikke rart at disse tre unge damene gikk under betegnelsen «Snipsild». De lokale Sildsnipene, Solveig, Karen og Bjørg som ble spilt av Dina Venn Iversen, Maren O. Thomsen og Lina Hammer var nok ikke snille, men Andrea sto opp imot dem og lot seg ikke knekke.

Hennes store kjærlighet, Daniel spilles av Sivert Jullumstrø. Sivert har også studert klassisk sang og medvirket i ulike operaoppsetninger.

Takket være en meget god regi, flott musikk og ikke minst enkle, men meget effektfulle kulisser, fikk publikum en opplevelse å være tilbake på 50-tallet.

Forestilling av dimensjoner

Musikken ble som en del av den store helheten, og Øyvind Jo Heimdal Eik på tangenter, Morten Berger Stai på kontrabass og Jonas Arntzen på fiolin, var med på å skape en forestilling av dimensjoner.

Hommelvik Mannskor arrangerte fest på Folkets Hus i Hommelvik, og Andrea ville dra på fest for å kunne møte sin Daniel. Det var alt fullt hus da fiskere fra både Fosen og Møre, ankom huset. Dette ble på en genial måte illustrert, ved at veggene som var satt opp som kulisser, flyttet seg inn mot skuespillerne og effekten ble meget god på at lokalet var både fullt og trangt.

For det ble trengsel, fyll og ikke minst slåsskamper, og festen ble besluttet avlyst. Dette falt ikke i god jord, og medførte at festen ble flyttet ut på plassen foran Folkets Hus. Det tok ikke lang tid før de første slagene falt og et masseslagsmål var en realitet. Historien sier at det var om lag 400 mennesker som befant seg på plassen foran Folkets Hus, Lensmannsbetjent Sigurd Lindboe, spilt av Kjell Ivar Østeraas ankommer stedet, og det tar ikke lang tid før også han blir slått ned. Politiet fra Trondheim blir tilkalt, men må flykte da festdeltagerne forsøker å velte politibilen.

Fiskerne ble drevet ut mot kaia, hvor de bevæpner seg med planker og stein. Politiet forsøker å sperre veien, men fiskerne bryter seg igjennom og angriper. Da benytter politiet batongene, og på Haugenbakken slår politiet fiskerne ned.

Lovordene var mange

En fullsatt Nygaardsvoldsal både humret og lo seg gjennom første akt, og lovordene var mange og mangt da aktørene tok en velfortjent pause.

Etter pausen var det et entusiastisk publikum som inntok salen, og selv om andre akt fortsatte med samme gode sangen, musikken, innlevelse og flotte kulisser, så kunne det nok være litt utfordrende å henge helt med på regien innimellom.

Kreativt og fantastisk effektfullt

En ekstra honnør til Per Roar Vikhammermo som har vært ansvarlig for kulissene, og til Iver Markus Storvik som har stått for fargesettingen av disse. Dette var ikke mindre enn mesterlig utført, og sammen med en meget profesjonell lyssetting, gjorde at scenebildet både fremsto kreativt og fantastisk effektfullt.

Sildeslaget har en sjarmerende blanding av både amatører og godt skolerte musikere, og det er flott å se at de profesjonelle kreftene også lar amatørene få skinne.

En ny gullalder for Hommelvik

Komponist og tekstforfatter Torstein Fosmo har tidligere uttalt til Malviknytt at han mener denne tidsepoken var slutten av gullalderen for Hommelvik. Undertegnede tar seg friheten og låner denne uttalelsen fra Torstein Fosmo, og sier at forestillingen «Sildeslaget» er starten på en ny gullalder for kulturlivet i Hommelvik.

Et humørfylt tidsbilde fra etterkrigstidens Hommelvik, kan nok ikke omtales som annet enn en suksess, og det med en historie som skjedde for nøyaktig 67 år siden. Mannen bak ideen, Øystein Sneisen virket å være meget godt fornøyd da han overrakte Torstein Fosmo blomster etter premieren.

Bravo

Torstein Fosmo er som kjent både komponist og tekstforfatter på denne slagferdige musikalen, og gir med dette publikum en muligheten til få et innblikk i en historie som har vært fortiet i mange år – men ikke nå lengre. For dette bør folk få med seg, fremsnakke, rose og applaudere. Bravo!

De som var med:

Jonetta Andersen – Mildred Marita Ramberg Røthe
Arvid Andersen – Børge Sneisen
Andrea Andersen – Emilie Nicoline Nilsdatter Almaas
Daniel Larsen – Sivert Jullumstrø

Betjent Bjerkan – Jo Arne Fosmo
Lensmann Lindboe – Kjell Ivar Østeraas
Solveig – Dina Venn Iversen
Karen – Maren O. Thomsen
Bjørg – Lina Hammer
Sveittlokt-Anders – Svein-Terje Aspen
Sulkjærringa – Aashild Grønning
Anton Kuln – Sigve Ramberg
Liedkarl – Per-Arild Lyng
Gammel-Dan’el – Trond Fosmo
Hermann Hammer – Randi H. Fosmo
Arnold – Torstein Fosmo

Mannskor/Hommelvikinger:
Per Roar Vikhammermo
Astrid Johanne Eggen
Anne L. K. Fagrell
Eva Nilssen
Roger Engan
Mia Høibye
Guro Aune
Eva Renolen Norman
Marit Renolen Norman
Anne-Britt H. Østeraas

– Eva Lundemo